10 Temmuz 2017 Pazartesi

İlliyin ve Mukarrebun ( İlliyin ve Yakınlaşanlar )

Mutaffifin 83/18 - Kella inne kitabel ebrari le fi ılliyyin ( Asla kesinlikle iyilerin kitabı, yazısı illiyinin içindedir.  )
 
Mutaffifin 83/19 - Ve ma edrake ma ılliyyun ( Ve illiyinin ne olduğunu sana ne kavratıp idrak ettirir? )
 
Mutaffifin 83/20 - Kitabun merkum ( Rakamlandırılmış kitap. )
 
Mutaffifin 83/21 - Yeşhedühül mukarrebun ( Yaklaştırılanlar ona şahit olurlar. )
 
İlliyin, “Ulu / Yüksek / Yükselmek” anlamındaki ulüv (alâ) kökünden türeyen ve “üst makam, yüksek derece” mânasına gelen illiyy kelimesinin çoğulu olup, Kur'an'da Mutaffifin suresinde toplam 2 kere geçmektedir. Ayetlerden de anlaşılacağı üzere İlliyin, Allahü Teala'nın indine yaklaştırılmış olan iyi kullara ilişkin "yazıyı / yazılımı" * içeren bir derecedir. ( * Kitab = Yazı )
 
Bir kulun gerçek anlamda "Mukarreb" ( Yaklaştırılan ) olabilmesi için Allah tarafından salih ( iyi ), mü'min ( inanan ), muhlis ( samimi ) ve müslim ( teslim olmuş ) sıfatlarına layık görülmesi ve bunun sonucu olarak da aldatıcı olan madde aleminden gerçek olan "ruh alemine" yani "kelime alemine" geçişini tamamlamış olması gerekir.
 
Ayetlerdeki tanımlamaya göre İlliyin kelimesi, "rakamlar ( kodlar ) içeren bir yazıyı / yazılımı" temsil etmektedir. Bu durum, yaratılmış herşeyin öz niteliğinin "ruh" yani "kelime" olduğunu ve ilahi sayısal bir yapının varlığını ortaya koymaktadır. Aşağıdaki ayetler "melek" ve "ruh" kelimelerinin "yakınlaşma" kavramıyla olan ilintisini içermektedir.
 
Nisa 4/171 - Ya ehlel kitabi la tağlu fı dıniküm ve la tekulu alellahi illel hakk innemel mesıhu ıysebnü meryeme rasulüllahi ve kelimetüh elkaha ila meryeme ve ruhun minhü fe aminu billahi ve rusülih ve la tekulu selaseh intehu hayral leküm innemellahü ilahün vahid sübhanehu en yekune lehu veled lehu ma fis semavati ve ma fil ard ve kefa billahi vekıla ( Ey kitap sahipleri, dininizde azgınlık etmeyin ve Allah üzerine gerçek haricindekini söylemeyin. Meryem oğlu İsa Mesih, kesinlikle Allah' ın resulü, Meryem'e atmış olduğu kelimesi ve O’ndan ruhtur. O halde, Allah’a  ve O’nun resullerine inanın ve üçtür demeyin. Kendi hayrınıza bundan imtina edin, vazgeçin. Kesinlikle ki Allah tek ilahtır. O, çocuk sahibi olmaktan yücedir. Göklerde ne varsa ve yerde ne varsa O’nadır. Vekil olarak Allah kafidir. )
 
Nisa 4/172 - Len yestenkifel mesıhu en yekune abden lillahi ve lel melaiketül mükarrabun ve men yestenkif an ıbadetihı ve yestekbir fe seyahşüruhüm ileyhi cemıa ( Mesih ve yakınlaşmış melekler Allah için kul olmaktan çekinmezler. Kim O’na kulluk etmekten çekinir ve kibirlenirse, onların hepsini kendine toplayacaktır. )
 
Al'i İmran 3/45 - İz kaletil melaiketü ya meryemü innellahe yübeşşiruke bi kelimetin minhü ismühül mesıhu ıysebnü meryeme vecıhen fid dünya vel ahırati ve minel mükarrabın ( Zamanında melekler, "Ey Meryem, kesinlikle Allah sana kendinden kelimeyi müjdeliyor ki onun ismi Meryemoğlu mesih İsa’ dır. Dünyada ve ahirette saygındır ve yakınlaşanlardandır." dediler. )
 
İlliyin kelimesini içeren Mutaffifin suresinin 18-21 ayet aralığında 8, 10 ( 19 ) ve 21 nümerolojisi açıkça görülmektedir. ( Hatırlanacağı üzere Melek kelimesinin 8, Ruh kelimesinin 21ve Allahü Teala'nın ilahi mühürünün 10 sayısı ile nümerolojik bağlantısı bulunmaktadır.
 
- İlliyin kelimesinin ilk kez geçtiği 83.sure olan Mutaffifin suresinin 18. ayetinde 8 kelime bulunmakta olup, İlliyin kelimesi 8. kelimedir.
 
Mutaffifin 83/18 - Kella (1) inne (2) kitabe (3) el (4) ebrari (5) le (6) fi (7) ılliyyin (8)
 
- İlliyin kelimesinin ikinci ve son kez geçtiği ayetin numarası ise 19'dur. İlliyin kelimesi Mutaffifin suresinin 18. ve 19. ayetlerinde geçmektedir. 1+8+1+9 = 19 ... ( 1+9 = 10 ) ; Ayrıca ayet numaralarının toplamı da 18 + 19 = 37 ... 3+7 = 10
 
- İlliyin kelimesinin son kez geçtiği ayet Mutaffifin suresini  19. ayetidir.
 
- Surenin 21. ayetinde ise "Mukarrebun" ( Yaklaştırılanlar ) kelimesi yer almaktadır. "Ruh" kelimesinin Kur'an'daki frekansı ve "Yaklaştırılanların" ruh aşamasına tekrar kavuşturulmuşlar oldukları dikkate alındığında ayet numarasının 21 olması anlam kazanmaktadır.

- "Mukarrebun" kelimesi Mutaffifin suresinde ikinci kez 83/28 kodlu ayette geçmekte olup, ayet kodunu oluşturan rakamların toplamı 21 sayısını vermektedir. ( 8+3+2+8 = 21 )

Mutaffifin 83/28 - Aynen yeşrebu bihel mukarrebun ( Yaklaştırılanların içtikleri pınardır. )






 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder