Grek mitolojisinde "GAİA" kelimesi, Dünya'nın kadın olarak kişiselleştirilmiş ismidir.
Kur'an'ın 19. suresi olan Meryem suresinin 59. ayetinde geçen "Ğayya / Gayya" kelimesi "İçine düşenin kolay kolay çıkamayacağı yer, Ateş kuyusu" anlamlarını taşımaktadır.
19/59 - Fe halefe min ba'dihim halfün edaus salate yettebeuş şehevati fe sevfe yelkavne ĞAYYA( Böylece onlardan sonra takip edenler halef olup arkasından geldiler. Duayı bıraktılar da şehvetlere tabi oldular. Artık yakında GAYYAya, ateş kuyusuna kavuşacaklar, atılacaklar. )
Kaba madde alemi olan Dünya*, öz varlık safhasındaki insanın, hatası nedeniyle yarı süptil alem olan cennetten ( Sevgi Planı, Sirius ) çıkarılarak gönderildiği ortamdır. Ve bu ortam daimi sıkıntıların ve sorunların mevcut olduğu sınav niteliğinde bir ortam, bir mekandır. Bir başka deyişle ateş kuyusudur, cehennemdir. Halk dilinde "Gayya Kuyusu" olarak da yer alan Gayya kelimesinin anlamında da yer aldığı üzere "Dünya'ya düşen buradan kolay kolay kurtulamaz." Zira kurtulabilmesi için, kibir ve nefsaniyetten arınabilmesi için kendisine fırsat ve sınav olarak bahşedilen yüzlerce reenkarnasyon döngüsünü tamamlaması gerekmektedir. Grek mitolojisindeki kadın karakter "Gaia" da doğurganlık özelliği ile reenkarnasyon döngüsünü sembolize etmekte gibidir.
* "Dünya" kelimesi "Dûn" ( Aşağı, Alt, Sefil ) kökünden türemiş olan ve zaten özünde "Aşağılıklık, Altlık, Sefillik" anlamını taşıyan bir kelimedir. Dolayısıyla "Dünya", içinde bulunan varlıkların bir an önce ruhal tekamüle ererek kurtulmaları gereken alt seviye bir yaşam ortamıdır.
No comments:
Post a Comment