Coronavirus'ten etkilenmeyen kişilerin "T-Hücresi" aktivitesinin daha fazla olduğu, T-Hücrelerinin yarattığı bağışıklığın antikorların yarattığı bağışıklıktan çok daha uzun olduğu ve yıllarca insanı koruyabileceği belirtilmektedir.
T-Hücreleri, kemik iliğinde üreyip "Thymus"'a ( Timüs Bezi ) göçen ve orada olgunlaşarak immün sistemde ( bağışıklık sistemi ) görev alan hücrelerdir. "T" ismi ise "Thymus" kelimesinin baş harfinden kaynaklanmaktadır.
Grek kökenli "Thumos / Thymos" kelimesi "Ruh, Ruhsallık" anlamına gelmektedir. "Tema" anlamına gelen "Theme" ( İng.), "Thème" ( Fra. ) ve "Thema" ( Alm. ) kelimeleri de aynı kökten olup, esasen "Konu, Bilgi, Düşünce, Öz, Mesaj" anlamı yansıtmaktadır.
Ayrıca "Thyme" ( Kekik ) kelimesinin antik Grekçe ve Latincedeki tezahürleri olan "Thymon"* ve "Thymum" kelimeleri "Duman" anlamına gelmektedir ki süptil bir olgu olan "Duman" kelimesi "Ruhun" kainattaki tezahürü olan "Öz Varlığın" bir temsili niteliğindedir. ( * Fransızcadaki "Fumée" ( Duman ) kelimesi de aynı köktendir. "Th" harflerinin "F" olarak telaffuz edilişine bir örnek İngilizcedeki "Think / Thought" ( Düşünmek ) kelimesidir. )
Halk arasında "Timüse tıklatma" olarak bilinen eylemin kökeni Thymus'ü "titreştirme" vasıtasıyla beden frekansının yükseltilmesi ve immünitenin artırılmasına dayanmaktadır.
Yukarıda değinildiği üzere "Thyme" kelimesi aynı zamanda İngilizcede "Kekik" anlamına gelmekte olup, kekik bitkisinin, içeriğindeki maddeler itibarıyla vücutta hücre koruma sistemlerini geliştirmesiyle antioksidan, kanser oluşumunu engellemesiyle antikanserojen, diyabet hastalığını engellemesiyle antidiyabetik ve vücuttaki kolestrol oranını ayarlamasıyla antikolestremik, mikrop öldürücülüğüyle antiseptik ve dezenfektan özellikler taşıması da ayrıca dikkat çekmektedir. "Thymus" bezinin kekik tohumuna benzemesi de fonetik ve semantik bir ilişkiyi ortaya koyar niteliktedir.
No comments:
Post a Comment