Arapça "Erka" kelimesi "Yükselen, Uzaklaşan" anlamına gelmekte olup, "Terk" ( Yükselme ) ve "Türk" ( Yükselmiş olan ) kelimelerinin de köküdür. Kur'an'da bu kök kelimenin en açık kullanımı İsra suresinin 93. ayetinde yer almaktadır.
17/93 Ev yekune leke beytun min zuhrufin ev TERKA fis sema' min kulli meselin fe eba ekserun nasi illa kufura ve len nu'mine li RUKiyyike hatta tunezzile aleyna kitaben nakrauh kul subhane rabbi hel kuntu illa beşeran rasula
( Veya sana süsten, altından ev olsun veya tüm misallerden göğe YÜKSELESİN. İşte insanların çoğunluğu ancak inkarda diretirler. "Üzerimize, okuyacağımız kitap indirene kadar senin YÜKSELİŞine inanmayız." De ki: "Rab’bim yücedir. Ben resul olan insanın haricindeki miyim?" )
Bir ülke ismi olan "İrak" da "Yüksek, Uzak" anlamına gelmektedir.
Kök olan "RK" bir içecek ismi olan "Rakı / Raki" kelimesinde de yer almaktadır. "Arak" kelimesi "Damıtılmış", "Raki" kelimesi ise "Damıtılmış olan, İnceltilmiş olan, Süptilleşmiş olan, Yükseltgenmiş olan" anlamını taşımaktadır. Zira damıtma ( distilasyon ) işlemi yoğun bir maddenin ısıtılmak suretiyle çözünmesini ve daha az yoğun, süptil ( ince ) maddelere ayrışmasını tanımlamaktadır.
Argoda "Çalmak" anlamında kullanılan "Araklamak" kelimesinin kökeninde de "Uçurmak, Yükseltmek, Süptilleştirmek, Görünmez kılmak, Kaçırmak" anlamı bulunmaktadır.
Batı dillerinde yer alan "Arch" ( İng. ) ve "Arc" ( Fra. ) kelimeleri de "Yüksekte olan makam, Ark, Taht" anlamını taşımakta olup, yine "RK" kökünden türemiştir.
Arapçadaki "Rakim" kelimesi de "Yükseklik" anlamını taşımaktadır.
No comments:
Post a Comment