14 Ekim 2023 Cumartesi

Cerebral Hemorrhage ( Beyin Kanaması )

Beyin kanaması ( Cerebral Hemorrhage ) 4 kategoriye ayrılmaktadır.

1- Epidural : Kafatası kemiği ile dış beyin zarı ( dura meter ) arasındaki kanama

2- Subdural : Dış beyin zarı ( dura mater ) ile orta beyin zarı ( arachnoid mater ) arasındaki kanama

3- Subarachnoid : Orta beyin zarı ( arachnoid mater ) ile iç beyin zarı ( pia mater ) arasındaki kanama

4- Intracerebral ( Intraventricular veya Intraparenchymal ) : İç beyin zarı altındaki yani beyin dokusu içindeki ( ventriküllerde veya parankimde ) kanama

  

Kur'an'da "Dimağ" ( Beyin ) kök kelimesi sadece Enbiya suresinin aşağıdaki ayetinde "Demg" ( Beynine çarpmak ) fiili haliyle geçmektedir.

21/18 Bel (1) nakzifu (2) bi (3) el (4) hakki (5) ala (6) el (7) batili (8) fe (9) YEDMEĞU (10) hu (11) fe (12) iza (13) huve (14) zahik (15) ve (16) lekum (17) el (18) veylu (19) min (20) ma (21) tesifun (22) 

( Bilakis, gerçeği batılın üzerine atarız da onun BEYNİNE çarpar. O zaman o yok olur. O vasfettiklerinizden dolayı sizlere vaylar olsun. )

Ayetin çoklu ve sembolik anlamlarının olduğu aşikâr olmakla birlikte ayetteki "Yedmeğu hu" ( Onun beynine çarpar ) ifadesiyle, tıbbi anlamda "Beyin kanaması"'na işaret edilmekte gibidir. Zira beyin kanaması, ayette de "Zahik" ( Yok olur, Helak olur, Mahvolur ) kelimesiyle ifade edildiği üzere, yenilenmemek üzere hücre ölümüne yol açan, ciddi ve kalıcı hasara ve hatta ölüme sebep olan bir durumdur. Ayrıca ayette "Gerçek batılı yok eder." gibi sade bir ifade* yerine "Gerçek batılın beynine çarpar ve onu yok eder." gibi bir ifadenin kullanılmış olması da özellikle "Dimağ / Demğ" ( Beyin / Beyine çarpmak ) kavramına işaret edildiğini teyid etmektedir. 

Ayetteki 4 nümerolojisi, 4 çeşit beyin kanamasına işaret etmekte gibidir. 

- Ayetin kodundaki rakamlar ile ayetteki "Yedmeğu" kelimesinin sıra numarasının toplamının nümerolojik değeri 4 olmaktadır. ( 2+1+1+8+1+0 = 13 ... 1+3 = 4 )

- Ayette 22 kelime bulunmaktadır. ( 2+2 = 4 )

* 17/81 kodlu ayette ise "Cael hakku ve zehekal batıl" ( Gerçek geldi ve batıl yok oldu ) gibi sade bir ifade yer almaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder