26 Ekim 2023 Perşembe

Top atışı "pare"lerindeki sembolizm

"Pare" kelimesi PR kökünden ilan ve "Parça, Kısım, Bölüm, Cüz, Sayı, Adet" ankamlarına gelen bir kelimedir. Türkçedeki "Parça" kelimesi de ortak "Par" kökünden türemiştir.

"Pare" kelimesi bir kalıp halini almış olan "X pare top atışı" ifadesinin kadim üyesidir.

Bir işaretleşme ve mesaj iletme vasıtası olarak kullanılagelen "top atış" eyleminin ezoterizmde sembolik anlamları olan belirli sayılara göre yapıldığı görülmektedir. Top atışları 3, 7, 21 ve 101 pare olarak ritüelleşmiştir. 

Denizdeki geminin dostluk mesajı için yaptığı 7 pare top atışına dostça karşılık vermek için her pareye karşılık 3 pare olmak üzere toplam 21 pare top atışı yapılmaktadır.

Kaynaklardaki bilgiye göre 1730* yılında gemilerin sadece kraliyet için 21 pare top atışı yapmasına karar verilmiştir. ( * 1730 ... 1+7+3+0 = 11 )

19. yüzyılda, dünya genelinde selam ve saygı mesajı olmak üzere karadan ve denizden top atış sayısı 21 olarak belirlenmiştir. 21 sayısının kökeninin savaşlarda kullanılan topçu bataryalarının 21 topa sahip olmasıyla ilgili olduğu belirtilse de kök sebep ilahi kozmik kodlara dayanmaktadır.

Zira, 3 ve 7 sayıları olgunlaşmayı, tamamlanmayı ve döngü sonunu simgelemektedirler. Bu iki sayının çarpımı olan 21 sayısı ise Ruhun sembolüdür. Dolayısıyla bu sayılar "ruhsal tekâmül" kavramıyla dolaylı ve batıni ilinti arzetmektedirler.

Ayrıca 3 ve 7 rakamları, 37 ve 73 sayılarını oluşturmakta olup, bu sayıların çarpımının sonucu olan 2701 sayısı Allah kelimesinin Kur'an'daki tekrar adedine ve Tevrat'ın ilk ayetinin gematria değerine eşittir.

Devlet kademesindeki ağırlama, geliş, kabul, yeni göreve başlama gibi durumlarda yapılan 101 pare top atışı da esasen 11 sembolizmi içermekte olup, yeni döngü başlangıcını simgelemektedir. Cumhuriyetin ilanı da 101 pare top atışı ile gerçekleşmiştir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder