28 Mart 2023 Salı

"Nevroz" sendromu ve "Nufur"

Bir ruh hastalığı olan "Neurosis / Nevroz" ( Sinir Bozukluğu / Sinir Hastalığı ) güvensizlik, huzursuzluk, kaygı, şüphe ve öfkeye sebep olan duygusal, ruhsal bozukluk sendromudur. Nevroz sendromu arzeden kişiler ( Nevrotikler ) çevrelerine aşırı şüphe ile yaklaşırlar ve herkesi kendileri için bir risk unsuru addederler. Korku frekansını açığa çıkaran bu durum nevrotiklerin dengesiz, öfkeli ve duruma göre saldırgan davranışlar sergilemelerine de sebep olur. Nevrotikler uykusuzluk ve sosyal fobi sorunlarını da deneyimlerler.

"NEURosis" ( Neuro ( Sinir ) + sis ( bozukluk ), NEVRoz ) kelimesi Arapçada "Ürkme, Korkma, Kaçma, Tiksinme, Olumsuz hislere gark olma" anlamlarını içeren ve ortak NVR / NFR kökünden olan "NEFRet" ve "NUFUR" kelimelerinin tezahürüdür.

Kur'an ayetlerinde inkarcıların, özellikle şüpheye dayalı nevrotik davranışlar sergiledikleri ve zalim nitelik arzettikleri bildirilmektedir. Ayetlerde "Şüphe" olgusunun bir "ruh hastalığı" olduğu da "Kalpteki şüphe" ve "Kalpteki hastalık" ifadeleriyle bildirilmektedir. Zira kalp, ruhun kaba madde planındaki temsilidir.

"Rayb" ( Şüphe ) kelimesinin yer aldığı bazı ayetler şöyledir.

9/45 İnnema yeste'zinukellezine la yu'minune billahi vel yevmil ahiri VERTABET KULUBUHUM fe hum Fİ RAYBİHİM yeteraddedun

( Kesinlikle senden izin isteyenler, o Allah’a ve sonraki güne inanmayanlardır. Onların KALPLERİ İŞKİLLİDİR, ŞÜPHELİDİR DE ŞÜPHELERİ içinde tereddüt ederler. )

9/110 La yezalu bunyanuhumullezi benev RİBETEN Fİ KULUBİHİM illa en tekattaa kulubuhum vallahu alimun hakim

( Onların kalpleri kesilip ayrılmadıkça, kurdukları binalar onların KALPLERİNDE ŞÜPHE olmaktan geri durmaz. )

Nur suresinin 50. ayetinde yer alan ve inkarcıları tasvir eden "Kalpteki hastalık", "Şüphe duymak", "Korkmak" ve "Zalim" kelimeleri "Nevroz" sendromunu da tanımlamaktadır.

24/50 E Fİ KULUBİHİM MERADUN EM İRTABU EM YEHAFUNE en yehiyfellahu aleyhim ve rasuluh bel ulaike humuz zalimun

( KALPLERİNDE HASTALIK mı var? ŞÜPHE mi ediyorlar? Allah ve O’nun resulü onlara zulmeder diye mi KORKUYORLAR? Bilakis, işte onlar ZALİMLERDİR. )

Yukarıda da zikredildiği üzere, ayette yer alan "Kalpteki hastalık" ifadesi esasen "ruh hastalığını" temsil etmektedir. Zira kalp, ruhun kaba madde planındaki temsilidir.

Nevroz kelimesinin bir tezahürü olan "Nufur" kelimesi Kur'an'da Allah'a, kitaba, doğru yola ve gerçeğe karşı "Nefret" duyanlardan bahsedilen ayetlerde yer almaktadır. İlgili ayetler şöyledir.

17/41 Ve lekad sarrafna fi hazel kur'ani li yezzekkeru ve ma yeziduhum illa NUFURA

( Ve bu Kur'an da hatırlamaları için çeşitli şekilde sarfettik de onlara NEFRET haricindekini artırmadı. )

17/46 Ve cealna ala kulubihim ekinneten en yefkahuhu ve fi azanihim vakra ve iza zekerte rabbeke fil kur'ani vahdehu vellev ala edbarihim NUFURA

( Ve onu anlamasınlar diye kalplerinin üzerine örtüler ve kulaklarının içine ağırlık oluştururuz. Kur'an' da Rab’bini tek olarak hatırladığında, NEFRETLE yüzlerini arkalarına çevirirler. )

25/60 Ve iza kile lehumuscudu lir rahmani kalu ve men rahmanu e nescudu li ma te'muruna ve zadehum NUFURA

( Ve onlara "Rahman için yere kapanın." dendiğinde, "Kimdir Rahman? O senin bize emrettiğine mi yere kapanalım?" dediler. Onlara NEFRETİ artırır. )

35/42 Ve aksemu billahi cehde eymanihim lein caehum nezirun le yekununne ehda min ihdel umem fe lemma caehum nezirun ma zadehum illa NUFURA

( Ve kuvvetli yeminleriyle Allah’a  yemin ettiler ki eğer onlara uyarıcı gelirse, yönlenen topluluklardan daha yönlenmiş olacaklardı. Uyarıcı geldiğinde ise onlara NEFRET haricindekini artırmadı. )

67/21 Em men hazellezi yerzukukum in emseke rizkahu bel leccu fi utuvvin ve NUFUR

( Eğer rızkını tutarsa, sizi rızıklandıracak olan kimdir? Bilakis, haddi aşarak isyan ve NEFRET içinde inat etmektedirler. )

"Neurosis" isimli bir metal müzik grubunun aşağıda yer alan albüm kapaklarındaki "Yılan" ve "Keçi" sembolizmi de nevroz sendromunun sebebinin düşük ve negatif nitelikli şeytani frekanslar olduğunu ispatlar niteliktedir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder