10 Mart 2023 Cuma

Kalpteki kelimeler...

Kelime kökleri, kök anlamlar ve kök anlamlar arasındaki bağıntılar bilimsel teorilerin, keşiflerin ve teoremlerin esin kaynağını teşkil etmektedirler.

Mesela evvelki bölümlerde ayet örnekleri verilerek değinildiği üzere ruhun ( bilgi, bilinç ) kaba madde planındaki temsilcisi kalptir. Yani kalp esasen bir veri tabanı ve bilgi deposu niteliğindedir. Vicdan adı verilen öz bilgi değerlendirme mekanizması da kalp ile özdeştir. Zira halk arasında "kalpsiz" kelimesinin "vicdansız" anlamında kullanılması da bunun batini bir göstergesidir.

Kalbin, insandaki gerçek idrak merkezi, kayıt merkezi, bilgi deposu, veri tabanı olduğunu bildiren ayetler şöyledir.

8/11 İz yuğaşşikumun nuase emeneten minhu ve yunezzilu aleykum mines semai maen li yutahhirakum bihi ve yuzhibe ankum riczeş şeytani ve Lİ YERBİTA ALA KULUBİKUM ve yusebbite bihil akdam

( Zamanında, kendinden güvenlik olarak size uyku örtüyordu. Sizi onunla temizlemek, şeytanın pisliğini sizden gidermek, KALPLERİNİZE BAĞ VERMEK ve ayaklarınızı, adımlarınızı onunla sabitlemek için gökten üzerinize su indiriyordu.  )

Ayette yer alan "Kalplere bağ verilmesi / Kalplerin birleştirilmesi" ifadesi kalplerin bir veri şebekesi ( data network ) oluşturduğuna işaret etmektedir.

22/46 E fe lem yesiru fil erdi fe tekune lehum KULUBUN YA'KİKUNE BİHA ev azanun yesmeune biha fe inneha la ta'mel ebsaru ve lakin ta'mel kulubulleti fis sudur

( O halde yerde gezmiyorlar mı? Onu AKIL ETMEYE KALPLERİ veya onu duymaya kulakları olsun. Kesinlikle gözler kör olmaz ve lakin göğüslerin içindeki o kalpler kör olur.  )

Ayette kalbin gerçek idrak merkezi olduğu bildirilmektedir. Kalbin, beyine göre daha kompleks bir sinir yapısından oluştuğu ve beyin ile doğrudan bağlantısı olduğu da bilimsel bir gerçektir.

26/192 Ve innehu le tenzilu rabbil alemin

( Ve kesinlikle o ( kur'an ) alemlerin Rab’binin indirmesidir. )

26/193 NEZELE bihir RUHul emin

( Onu güvenilir RUH İNDİRDİ. )

26/194 ALA KALBİKE li tekune minel munzirin

( Uyarıcılardan olman için SENİN KALBİNE, )

26/195 Bi lisanin arabiyyin mubin

( Apaçık Arapça lisanı ile, )

Yukarıdaki ayet setinde "Kur'an'ın kalbe indirildiği" ifade edilmektedir.

64/11 Ma esabe min musibetin illa bi iznillahi ve men yu'min billahi YEHDİ KALBEHU vallahu bi kulli şey'in alim

( Allah’ın izni haricinde musibet isabet etmez. Kim Allah’a  inanırsa, onun KALBİNİ YÖNLENDİRİR. Allah her şeyi bilendir. )

Ayette kalbin, düşünce, tutum ve davranışları yönlendiren merkez olduğu bildirilmektedir.

Kalbin, idrak merkezi ve veri deposu olduğu gerçeğinin kelimelere yansımış haline batı dillerinden bazı örnekler ise şöyledir. 

- İngilizcede "Kayıt, Hatırlama" anlamına gelen "Record" kelimesi "Re" ( Yerleştirmek ) + Cord* ( Kalp ) kelimelerinden oluşmakta ve köken olarak "Kalbe yerleştirme" anlamını temsil etmektedir.

* "Cardiac" ( Kalple ilgili ) ve "Cordial" ( Kalben, Samimi ) kelimelerinin kökünde de "Card / Cord" kelimesi bulunmaktadır.

- Fransızcada "Anlaşma" anlamına gelen "Concorde" kelimesi "Con" ( İle, Birlikte ) ve "Corde" ( Kalp ) kelimelerinden oluşmakta ve köken olarak "Kalplerin birlikteliği" anlamını içermektedir ki 8/11 kodlu ayetteki "Yerbite ala kulubikum" ( Kalplerinize bağ vermek için ) ifadesi bu anlamın bir tezahürüdür.

- Yine batı dillerinde yer alan ve "Ezberlemek" anlamını temsil eden "To learn by heart" ( Kalp vasıtasıyla öğrenmek ) ve "Apprendre par coeur" ( Kalp vasıtasıyla öğrenmek ) ifadeleri de gerçek bilgi deposunun kalp olduğunu ezoterik ve metaforik olarak teyid etmektedir.

- Parasal veya kişisel bilgilerin depolandığı plastik esaslı nesnelere "Card" ( Kart ) isminin verilmesi de konu ile ilintilidir.

Halk arasında yaygın olan "Kalbinin sesini dinlemek", "Vicdansız / Kalpsiz", "Taş Kalpli" gibi ifadelerin ezoterik kökeni de kalbin esas idrak ve duygu merkezi olduğu gerçeğini desteklemektedir. Kalp komuta merkezi, Beyin ise işlemci niteliğindedir. Bilgisayarın işlemcisi komut almadan faaliyet gösteremez. Bir bilgisayar işlemcisi, içinde önceden kayıtlanmış komut listesini kullanarak "dışarıdan gelen komutlara göre" işlem yapar. İşte insan beyni de kompleks sinir yapısını ve kendisinde yaratılıştan kayıtlı komutlardan faydalanarak kalpten gelen ( dışarıdan gelen ) komutları icra eder. "İstek" komutu kalpten gelir. Halk arasındaki "İçimden gelmek", "Gönülden istemek / Kalpten istemek" söylemleri de Kalbin ana komuta merkezi olduğu gerçeğine dayanmaktadır.

Ayrıca bkz.

https://kuranilmi.blogspot.com/2020/10/kalp-ruh-beyin-nefs.html

https://kuranilmi.blogspot.com/2020/08/ayetleri-gormeye-kalp-gerek.html

https://kuranilmi.blogspot.com/2020/07/akleden-kalp-mana-ve-maneviyat.html?m=1

https://kuranilmi.blogspot.com/2019/08/vicdann-temsilcisi-kalp.html?m=1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder