Çeviri

Saturday, September 9, 2023

Kutb kelimesi ve Kutuplarda Ozon Eksilmesi ( PSOD )

Bu bölüme, bölümde incelenen konuyla doğrudan ilgisi olmayan kısa bir etimolojik analiz ile başlanmıştır.

"KTB" kökünden olan "Kutb" kelimesi "Çizgi, Dingil, Aks, Eksen, Mihver, Kazık, Üzerinde bir pozitif yön varsayılan sonsuz doğru, Bir cismi, yüzeyi, düzlemi iki eşit parçaya bölen çizgi, Çizginin uçları" anlamlarına gelmektedir. Misalen Kutup Yıldızı dünyanın ekseni ile aynı doğrultuda olduğundan bu yıldıza "Demir Kazık" da denmektedir. Aynı kökten olan "Kitab" kelimesi ise "Yazı" anlamına gelmektedir.

"Kutb" ve "Kitab" kelimeleri farklı anlamları içeren iki kelime gibi görünselerde esasen ortak tek bir anlamı yansıtmaktadırlar. Zira "Yazı", bir düzlem üzerinde oluşturulan çizgilerden ( iki ucu olan kesitler ) ibarettir.

"Dünyanın kutupları" ifadesi yerküre ekseninin iki ucunu, "Mıknatısın kutupları" ifadesi ise mıknatısın artı ve eksi yüklü iki ucunu temsil etmektedir.

Tasavvuf ( Bilgelik ) akımında en yüksek dereceye erişmiş kişi "Kutb" olarak anılmaktadır.

"Kutb" ve "Kitab" kelimeleri, kelimelerin kök anlam analizine güzel bir örnek teşkil etmektedir.

Yerkürenin kutupları ile ilgili aşağıdaki bilimsel veriler ve bu verilere işaret etmesi muhtemel olan 18/90 kodlu ayet dikkat çekmektedir.

Ekvator'un güneyinde 90, kuzeyinde 90 adet olmak üzere toplam 180 paralel vardır. 0 derece paraleli Ekvator'dur. 90 derece kuzey paraleli Kuzey Kutup noktası, 90 derece güney paraleli ise Güney Kutup noktasıdır. 66 derece güney paraleli Güney Kutup dairesidir. Her paralel aralığı bir enlem derecesidir.

Kehf suresinin 90. ayetinde "Gündoğumunda, üzerine Güneş'ten başka örtü kılınmayan kavim" ifadesi yer almaktadır.

18/90 Hatta (1) iza (2) belağa (3) matlia (4) eş (5) şemsi (6) vecede (7) ha (8) tatluu (9) ala (10) kavmin (11) lem (12) nec'al (13) lehum (14) min (15) duni (16) ha (17) sitra (18)

( Nihayet Güneş’in doğduğu yere ulaştığında, onu, kendilerine ondan başka örtü oluşturmadığımız kavmin üzerine doğarken buldu. )

Ayetteki söz konusu ifade, PSOD ( Polar Sunrise Ozone Depletion / Kutupsal Gündoğumu Ozon Eksilmesi ) olarak anılan, Ozon tabakasının, kutuplarda gündoğumunda sıfır seviyesine yaklaşması fenomenine işaret etmekte gibidir. Ayetteki "Gündoğumunda, üzerine Güneş'ten başka örtü kılınmayan kavim" ifadesi bu fenomeni tanımlamakta gibidir. Zira, yerküre üzerinde koruyucu bir "örtü" niteliğinde olan Ozon tabakasının olmaması, onun üzerinde "Güneş'ten başka örtü olmaması" anlamına gelmektedir.

https://ui.adsabs.harvard.edu/abs/1997AtmEn..31..969G/abstract

PSOD ( Polar Sunrise Ozone Depletion / Polar Stratospheric Ozone Depletion )

Soğuk iklim, kutupsal stratosferik bulutlar olarak bilinen bulutların oluşumuna yol açmaktadır.  Bu bulutlar, kimyasal olarak aktif olan ve ozonu hızla yok edebilen klor ve brom formlarının üretimini destekleyen yüzeyler oluşturdukları için kutuplarda Ozon Eksilmesi ( Ozone Depletion ) maksimum seviyededir.

Ayetteki 9, 18 ve 90 nümerolojisi yukarıda belirtilen "yerküre paralel çizgileri" ve "kutup dereceleri" bağlamında dikkat çekmektedir.

- Ayetin sure numarası 18'dir. ( 180 paralel çizgi ve 90 derecelik kutuplar )

- Ayetin numarası 90'dır.

- Ayette 18 kelime bulunmaktadır.

- Ayetteki "Tatluu" ( Doğar ) kelimesi 9. kelimedir.

https://scitechdaily.com/ozone-destruction-over-north-pole-produces-weather-anomalies-across-the-entire-northern-hemisphere/

https://uk-air.defra.gov.uk/research/ozone-uv/moreinfo?view=arctic-ozone-hole#:~:text=The%20cold%20temperatures%20lead%20in,and%20can%20rapidly%20destroy%20ozone.

No comments:

Post a Comment