"Vahdet" ( Birlik / Ünite ) kavramının yüksek sezgileri, ayetlerde "1" hesabı ile verilmekte ve bu vesileyle nümerolojik hesaplamaya da dikkat çekilmektedir.
Aşağıdaki ayetlerde yer alan "1000 sene = 1 gün" hesabı, "görecelik teorisine" ışık tutmakla birlikte nümerolojik hesaplamaya da işaret etmektedir. Zira 1 sayısı 1000 sayısının nümerolojik değeridir.
22/47 Ve yesta'ciluneke bil azabi ve len yuhlifellahu va'deh ve inne YEVMEN İNDE RABBİKE KE ELFİ SENET min ma teuddun
( Ve azabı senden acele isterler. Allah vaadine ihtilaf etmez. Kesinlikle RAB'BİNİN İNDİNDE BİR GÜN, O SİZİN SAYDIĞINIZDAN BİN SENE GİBİDİR. )
32/5 Yudebbirul emra mines semai ilel erdi summe ya'rucu ileyhi fi YEVMİN KANE MİKDARUHU ELFE SENETİN MİN MA TEUDDUN
( Gökten yere işleri düzenleyip yönetir. Sonra, O SİZİN SAYDIĞINIZDAN MİKTARI BİN SENE OLAN BİR GÜNDE O'na yükselir. )
Mearic suresinin aşağıdaki ayetinde ise "50000 sene = 1 gün" hesabı yer almaktadır.
70/4 Ta'rucul melaiketu ver ruhu ileyhi fi YEVMİN KANE MİKDARUHU HAMSİNE ELFE SENET
( Melekler ve ruh, MİKTARI ELLİBİN SENE OLAN BİR GÜNde O’na yükselirler. )
İnsan hesabı ile "50,000 sene = 18,250,000 gün" olmasına rağmen Rab'bin indinde bu sayısal değerin karşılığının da "1 gün" olduğu belirtilmektedir.
Yukarıdaki ayetlerde yer alan sayısal misaller vasıtasıyla, yaratılmış olan her şeyin yani "varlığın" kaynak kodunun 1 olduğu, idraklere sığmayan "yokluğun" kaynak kodunun ise 0 olduğu dolaylı olarak bildirilmekte gibidir. Rab'bin yaratış mekanizmasının, düşük insan algısıyla oluşturulmuş basit bir kopyası olan bilgisayar yazılım teknolojisinin özü olan 0 ve 1 kodlaması da ( Binary Codes / İkili Kodlar ) bu bağlamda dikkat çekmektedir. Ancak esasen 1 sayısı da düalitenin bir ürünüdür. Zira 1'in idraki için 0'ın idraki gerekmektedir. Bir başka deyişle 1 sayısı dahi düalite ( yokluk - varlık ) olgusu vasıtasıyla idrak edilebilmekte ve anlam kazanabilmektedir. Dolayısıyla tüm gizem, idraklere sığmayan 0 sayısındadır ki bu da varlıklar tarafından idraki mümkün olmayan Allah kelimesinin naçiz bir temsilidir. "0" sayısı daire şeklinde olup, Mu uygarlığında yaratıcı Rab'bin, daire veya ortasında tek çizgi olan daire ile sembolize edilmesi de bu durumun bir tezahürü niteliğindedir.
"Lahun" ismi verilmiş olan yukarıdaki sembolün ortasındaki "tek" çizgi vasıtasıyla "düalite" simgelenmiştir. Dolayısıyla düalitenin ortadan kalkması için "tek çizginin" yani 1'in ortadan kalkması ve yokluğun yani 0'ın tezahürü gerekmektedir. Varlık idraki ile yokluğu ifade eden bu durum, ayetlerde "Rab'be döndürülmek" ifadesiyle zikredilmekte gibidir.
N basamaklı sayıyı tek haneli sayıya indirgeyen ilahi bir kodlama sistemi olan nümeroloji de, Rab'bin indinde tüm sayıların esasen "tek" haneli sayılar ile temsil edildiğine işaret niteliğindedir.
No comments:
Post a Comment