Çeviri

Monday, September 4, 2023

Psikolojik sendromlar ve ayetlerdeki temsilleri

Endişe, korku, panik, şüphe, kuruntu, tutarsızlık, gerçek dışı inanç gibi ruhsal fenomenler psikolojik sendromların temelini oluşturmaktadır.

.

Aşağıda bazı sendrom örnekleri yer almaktadır.

Paranoya ( Paranoia ) :

Gerçek dışı sebebe dayalı aşırı endişey, korku ve irrasyonel kuruntular olarak tezahür eden sendromdur. "Paranoia" ( Zihin engeli ) kelimesi "Para" ( Engel, Karşıt ) ve "Noia" ( Zihin ) kelimelerinden oluşmaktadır.

Şizofreni ( Schizophrenia ) :

Gerçekliğin anormal olarak yorumlandığı, gerçek ile gerçek dışının birbirinden ayırılamadığı, zihinsel süreç akışının bloke olduğu sendromdur. Zira "Schizophrenia" kelimesi "Schizo" ( Kesilme ) ve "Phrenia" ( Akıl ) kelimelerinden oluşmaktadır. )

Paranoid Şizofreni ( Paranoid Schizophrenia ) : 

Halüsinasyona ( Sanrı ) dayalı olarak tezahür eden ve saldırganlık hali de içeren paranoya ve şizofreni sentezi bir sendromdur.

Panik Atak :

Gerçek bir tehlike veya belirgin bir neden olmamasına rağmen şiddetli fiziksel belirtilerle ortaya çıkan yoğun endişe ve korku halidir.

Anksiyete ( Endişe ) Bozukluğu :

Yoğun ve sürekli olarak devam eden endişe, panik, korku haline ve panik atak krizlerine sebebiyet veren sendromdur. 

Capgras Sendromu :

Hastanın, çevresinde bulunan ve tanıdığı insanların yerlerine benzerlerinin geçtiğine-geçirildiğine inanmasıyla tezahür eden bir ruhsal bozukluktur.

Fregoli Sendromu :

Yanılsama temelli bu sendromda kişi, etrafındaki bütün insanların, kılık değiştirmiş tek bir insan olduğu yanılgısına kapılma­ktadır. 

Bipolar Bozukluk ( Bipolar Disorder ) :

Manik depresif nitelikli ani pozitif ve negatif ruhsal hal değişimleri sendromudur.

Bilişsel Uyumsuzluk ( Cognitive Disonance ) : 

Birbiriyle çelişen inançlara sahip olma ve dolayısıyla bireyin kendisiyle çelişmesi sendromudur.

Obsesif Kompulsif Bozukluk :

Saplantı haline gelmiş ve sürekli tekrar eden düşüncelerin çoklu tekrar ritüeline dönüşmesi sendromudur.

Delüzyon :

Gerçekliği tüm delilleriyle bariz olanı inkâr etme sendromudur.

Çoklu Kişilik Bozukluğu ( Multiple Personality Disorder / MPD ) :

Bireyin farklı karakterleri temsil eden farklı tutum ve davranış halleri sergilemesi sendromu olup, zihin kontrol süjelerinde görülmektedir 

Travma Sonrası Stres Bozukluğu ( Post Traumatic Stress Disorder / PTSD ) :

Travmatik bir olayın deneyimlenmesinin ardından o olayın günlük yaşamda veya rüyada tekrar yaşanması, o olayı hatırlatan durumlardan kaçınmak için oluşan aşırı uyarılmışlık, endişe ve korku halini içeren bir anksiyete bozukluğu türüdür.

Depresyon :

Motivasyon eksikliği, değersizlik hissi, karamsarlık, mutsuzluk, suçluluk duygusu, ölüm ve intihar düşüncelerine sebebiyet veren ruhsal baskılanma ve daralma sendromudur.

Mitomani :

Gerçek dışı olanı söyleme ( yalan ) saplantısına verilen isimdir.

Psikoz :

Gerçeklikle ilişiğin kesilmesine sebebiyet veren sendromdur.

Histrionik Kişilik Bozukluğu :

Farkedilme, dikkat çekme ve her ortamda ilgi odağı olma arzusu olarak tanımlanan sendromdur.

Sendrom, anomali, hezeyan, delirium olarak tanımlanan ve özünde "gerçeklikten uzaklaşma" olan yukarıdaki psikolojik sendromlar esasen düşük frekanslı şeytani tesirlerin sebebiyet verdiği fenomenlerdir. Zira frekans düşüklüğü her türlü psikolojik, psikosomatik ve fizyolojik hastalığın kök sebebi konumundadır.

Ancak bu fenomenler bilinçaltından bilinç seviyesine sıçramış farklı realitelerin ( gerçekliklerin ) yansımaları veya farklı planlardan iletilen frekans tesirleri sebebiyle eşzamanlı olarak farklı realiteleri deneyimleyen insanların maruz kaldıkları durumlar da olabilmektedirler. Dolayısıyla evvelki bölümlerde de değinildiği üzere, psikolojik anomali olarak tanımlanan fenomenler, esasen ilahi nizam tarafından, farklı gerçekliklerin varlığının insanlara bildirilmesi için vasıta kılınmışlardır. Örneğin bir önceki yaşamından bahseden ve teyid edilebilir bilgiler veren küçük çocuk vakalarının, reenkarnasyon fenomeninin anomali algısı yaratan bir delili niteliğindedir. Veya şizofreni hastası tanısı konmuş birisi esasen eşzamanlı olarak farklı planlardaki gerçeklikleri deneyimliyor olabilir.

Yaratılıştaki düalite ilkesi zıtlıklarla idrake ve ruhsal tekâmüle vasıta olan bir araç niteliğinde olduğu için kötü, tuhaf, anormal olarak nitelenen bir çok olguda derin ayetler ve gerçeği idrak ettirici bilgiler mevcuttur.

Kur'an'da psikolojik sendromlar ( ruhsal bozukluklar ) "Kalpteki hastalık" olarak tanımlanmıştır. Zira kalp, ruhun ( bilinç, bilgi, bilişsellik ) kaba madde planındaki temsilidir.  Ruhsal bozukluklar ( kalpteki hastalıklar ) ayetlerde nitelikleri ve yansımaları itibarıyla tasvir edilmişlerdir. 

Aşağıdaki ayette psikolojik sendrom ( ruh hastalığı ) "kalpteki hastalık" olarak tanımlanmış ve Mitomani ile misallendirilmiştir. 

2/10 Fİ KULUBİHİM MERADUN fe zadehumullahu merada ve lehum azabun elimun bima KANU YEKZİBUN

( KALPLERİNDE HASTALIK vardır. Böylece Allah onlara hastalığı artırır ve YALANLAMIŞ OLDUKLARINDAN dolayı elim azap onlaradır. )

Çoklu Kişilik Bozukluğu sendromu arzedenler, ayetlerde "Munafikun" ( İki Yüzlüler ) olarak tanımlanmıştır.

8/49 İz yekulul MUNAFİKUNE vellezine Fİ KUKUBİHİM MERADUN ğarra haulai dinuhum ve men yetevekkel alellahi fe innellahe azizun hakim

( Zamanında İKİYÜZLÜLER ve o KALPLERİNDE HASTALIK OLANLAR, "Şunları dinleri aldattı." diyorlardı. Kim Allah’a  dayanıp sığınırsa, kesinlikle Allah yücedir hakimdir. )

33/12 Ve iz yekulul MUNAFİKUNE vellezine Fİ KUKUBİHİM MERADUN ma veaddenellahu ve rasuluhu illa ĞURURA

( Ve zamanında İKİYÜZLÜLER ve o KALPLERİNDE HASTALIK OLANLAR, "Allah ve resulü bize ALDANIŞIN haricindekini vaad etmemiş." diyorlardı. )

33/60 Le in lem yentehil MUNAFİKUNE vellezine Fİ KUKUBİHİM MERADUN vel MURCİFUNE fil medineti le nuğriyenneke bihim summe la yucaviruneke fiha illa kalila

( Eğer İKİYÜZLÜLER, o KALPLERİNDE HASTALIK OLANLAR ve şehirde YALAN HABER YAYANLAR vazgeçmezlerse, kesinlikle seni onlara musallat ederiz. Sonra, az bir zaman haricinde, orada senin civarında olamazlar. )

Şeytani düşük frekans tesirlerinin psikolojik sendromlara ( ruh hastalığına / kalpteki hastalığa ) sebebiyet verdiği aşağıdaki ayette bildirilmektedir.

22/53 Li yec'ale MA YULKİŞ ŞEYTANU FİTNETEN LİLLEZİNE Fİ KULUBİHİM MERADUN vel kasiyeti kulubuhum ve innez zalimine le fi ŞİKAKİN BEİYD

( O ŞEYTANIN ATTIĞINI, KALPLERİNDE HASTALIK OLANLARA ve kalpleri katılaşanlara sınav kılmak içindir. Kesinlikle zalimler UZAK, DERİN BİR AYRILIK, KOPUKLUK İÇİNDEDİRLER. )

Şüpheye, korkuya dayalı olan, öfke ve saldırganlık da arzeden Paranoid Şizofreni sendromu aşağıdaki ayetlerde misallendirilmiştir.

24/50 E Fİ KULUBİHİM MERADUN em İRTABU em YEHAFUNE en yehiyfellahu aleyhim ve rasuluh bel ulaike humuz zalimun

( KALPLERİNDE HASTALIK mı var? ŞÜPHE mi ediyorlar? Allah ve O’nun resulü onlara zulmeder diye mi KORKUYORLAR? Bilakis, işte onlar zalimlerdir. )

47/29 Em hasibellezine Fİ KULUBİHİM MERADUN en len yuhricellahu ADĞANEHUM

( KALPLERİNDE HASTALIK olanlar, Allah’ın ÖFKELERİNİ, KİNLERİNİ çıkarmayacağını mı sandılar? )

Depresyon sendromuna aşağıda ayette işaret edilmektedir.

6/125 Fe men yuridillahu en yehdiyehu yeşrah sadrahu lil islam ve men yurid en yudillehu yec'al SADRAHU DAYYİKAN HARACEN ke ennema yessa'adu fis sema' kezalike yec'alullahur ricse alellezine la yu'minun

( Allah kimi yönlendirmeyi isterse, onun göğsünü teslimiyete açar. Kimi saptırmayı isterse, sanki kesinlikle o göğe yükseliyormuş gibi GÖĞSÜNÜ DAR VE SIKINTILI YAPAR*. Allah, inanmayanların üzerine işte böyle pislik, azab getirir. )

* Bu ayet, göğe yükseldikçe hava basıncının azalmasına bağlı olarak kan basıncının insanın göğsünde, ciğerlerinde baskı oluşturması fenomenine de işaret etmektedir.

Ender görülen ve Fregoli Sendromu olarak adlandırılan "herkesi tek bir kişinin farklı halleri olarak algılama" sendromu, dolaylı olarak "tek nefisten yaratılış" ve "reenkarnasyon döngüleri vasıtasıyla insanların birbirlerinin hayatlarını yaşamaları" gerçeğine bir işaret olabilir mi?

6/98 Ve huvellezi ENŞEEKUM MİN NEFSİN VAHİDETİN fe mustekarrun ve mustevda kad fassalnel ayati li kavmin yefkahun

( Ve SİZİ TEK NEFİSTEN İNŞA EDEN O'dur. Artık durak yeri ve emanet yeri vardır. Ayetleri, anlayan kavim için ayrıntılandırdık. )

Obsesyon ( Saplantı, Kuruntu, Vesvese ) / Obsesif Kompülsif Bozukluk sendromu ayetlerde şeytani frekans tesirlerinin sebep olduğu "Vesvese" ve buna bağlı "davranış oluşumu" olarak yer almaktadır. 

7/20 Fe VESVESE LEHUMEŞ ŞEYTANU li yubdiye lehuma ma vuriye anhuma min sev'atihima ve kale ma nehakuma rabbukuma an hazihiş şecerati illa en tekuna melekeyni ev tekuna minel halidin

( ŞEYTAN onların ayıplarından, çirkinliklerinden o onlara gizlenmişleri, örtülmüşleri onlara açığa çıkarmak için ONLARA VESVESE VERDİ. "Rab’biniz, ancak iki melek veya ebedilerden olursunuz diye sizi şu ağaçtan men etti." dedi. )

Gerçeği inkâr hastalığı olan Delüzyon sendromu aşağıdaki ayette "Gerçeği istememek" ifadesiyle yer almaktadır.

23/70 Em yekulune bihi cinneh bel caehum bil hakki ve EKSERIHUM LİL HAKKİ KARİHUN 

( "Onda cinlik var." mı diyorlar? Bilakis onlara gerçek ile geldi. Onların ÇOĞUNLUĞU GERÇEK İÇİN İSTEKSİZDİRLER, zorlanıp hoşlanmayanlardır. )

İncil'in aşağıdaki ayetinde ise Delüzyon, "yanıltıcı inanç" oluşturan ilahi kozmik frekans tesirleri olarak ifade edilmektedir.

53-2 Thessalonians-2-11  İşte bu nedenle Tanrı yalana kanmaları için onların üzerine güçlü bir yanıltıcı inanç ( delüzyon ) gönderiyor.  

No comments:

Post a Comment