İnsanın yaşamını anlamlı ve insanlığa faydalı kılan en önemli unsur "yaşama amacını", "hayata gelmiş olma sebebini", "onu hayata bağlayan unsuru" farketmiş olmasıdır. Bu farkındalık ise ancak iman ve ilim ile mevcudiyet kazanabilir. Yukarıda anılan "hayat" kelimesi ile kaba madde planındaki hayattan yani dünya hayatından ziyade tüm varoluş planlarını kapsayan sonsuz hayat ifade edilmektedir. Herhangi bir konuda ilmen derinleşmeyi, gelişmeyi gaye ve hayat tarzı edinmiş olanların hayat "bağları" kuvvetlidir. Zira onlar ilmin, ruhsal tekâmülün yegâne vasıtası olduğunu ve tekâmülün ise sonsuz bir yolculuk olduğunu çok iyi bilirler.
Bölüm başlığındaki "Sağlam kulp" ifadesi, Bakara ve Lokman surelerinde geçen "Urvetil vuska" ( Sağlam kulp ) teşbihine istinaden kullanılmıştır. Bu ayetlerde, asla kopmayacak olan yegâne "kulbun / bağın" Allah inancı ve O'na teslimiyet olduğu vurgulanmaktadır.
2/256 La ikrahe fid dini kad tebeyyener ruşdu minel ğayy fe men yekfur bit tağuti ve yu'min billahi fe KAD ISTEMSEKE BİL URVETİL VUSKA LENFISAME LEHA vallahu semiun alim
( Dinde zorlama yoktur. Doğru yanlıştan açığa çıkmıştır. Kim azgını inkar ederse ve Allah’a inanırsa artık SAĞLAM KULBA TUTUNMUŞTUR. O ONA ASLA KOPMAZ. Allah duyandır, bilendir. )
31/22 Ve men yuslim vechehu ilellahi ve huve muhsinun fe KAD ISTEMSEKE BİL URVETİL VUSKA ve ilellahi akibetul umur
( Ve kim yüzünü Allah’a teslim ederse ve o iyiyse, artık SAĞLAM KULBA TUTUNMUŞTUR. İşlerin sonu, sonucu Allah’adır. )
Dolayısıyla o "sağlam kulbu" bulabilmek ve ona tutunarak yola devam etmek her insanın Rab'binden en büyük isteği ve niyazı olacaktır.
73/19 İnne hazihi tezkiretun fe men şaettehaze ila rabbihi sebilen
( Kesinlikle işte o hatırlamadır. O halde dileyen kimse Rab’bine yol edinir. )
No comments:
Post a Comment