"Aritmetik Dizi", ardarda dizilmiş sayılar arasındaki farkın ( ortak fark ) dizi boyunca sabit kaldığı bir sayı düzenidir.
Temel aritmetik dizi, 0 ile 10 arasındaki 11 sayıdan oluşan ve ortak farkı 1 olan sayıların oluşturduğu dizidir. Bu dizide n. sayı 10 ve ortak fark da 1'dir. Bu durum bir 11 nümerolojisi tezahürü gibidir. ( 11 sayısı düalitenin ve düalite kaynaklı frekanslardan oluşan döngülerin ( sekansların ) sembolüdür. Aritmetik Dizi de sayılardan oluşan bir sekanstır. )
Aynı şekilde alfabedeki harfler de, sıra değerleri itibarıyla, ortak farkı 1 olan bir aritmetik dizi oluşturmaktadırlar Arapça alfabede 28, Türkçe alfabede 29 harf bulunmaktadır. Bu sayıların nümerolojik değerleri sırasıyla 10 ve 11'dir.
Aritmetik dizideki n. sayıyı bulabilmek için kullanılan formül aşağıdadır.
Kur'an'da, "Diziler" anlamına gelen "Saffat" isimli bir sure bulunmaktadır. Saffat suresinin numarası 37 olup, 182 ayetten oluşmaktadır. Bu sayıların nümerolojik değerleri sırasıyla 10 ve 11 olmaktadır ki bu durum 11 sayıdan ( 0-10 arası ) oluşan ve n. sayısı 10 olan temel aritmetik diziye işaret etmekte gibidir.
Kur'an'da "Dizi / Dizilmek / Dizi halinde / Dizilmiş" kelimelerinin karşılıkları olan "Saff / Saffa / Saffen / Masfufeh" kelimelerinin geçtiği ayetler aşağıdadır.
18/48 Ve uridu ala rabbike SAFFA lekad ci'tumuna kema halaknakum evvele merratin bel zeamtum en len nec'ale lekum mev'ida
( Ve SAFLAR HALİNDE Rab’bine arz edilmişlerdir. O sizi ilk keresinde yarattığımız gibi bize geldiniz. Bilakis sizin için vade oluşturmayacağımızı zannettiniz. )
20/64 Fe ecmiu keydekum summe'tu SAFFA ve kad eflehal yevme men ista'la
( O halde, hilelerinizi tuzaklarınızı toplayın. Sonra SAFLAR HALİNDE gelin. Bugün üstün olabilen iflah olmuştur. )
22/36 Vel budne cealnaha lekum min şeairillahi lekum fiha hayrun fezkurusmellahi aleyha SAVAF fe iza vecebet cunubuha fe kulu minha ve at'imul kania vel mu'terr kezalike sehharnaha lekum leallekum teşkurun
( Ve büyük, yoğun gövdelileri, onları size Allah’ın işaretlerinden kıldık. Onlarda size hayır vardır. O halde, SAFLAR HALİNDE dururlarken onların üzerine Allah’ın ismini hatırlayın. Yanları yaslandığında onlardan yiyin, kanaat edene ve fakir olup da dilenmeden durumunu anlatana yedirin. İşte onları böyle buyruğunuza verdik. Umulur ki şükredersiniz. )
24/41 E lem tera ennellahe yusebbihu lehu men fis semavati vel erdi vet tayru SAFFAT kullun kad alime salatehu ve tesbihah vallahu alimun bima yef'alun
( Göklerdeki ve yerdeki kimselerin ve SAFLAR HALİNDE dizilen kuşların kesinlikle Allah’a, O'na övgü söylediklerini görmedin mi? Her biri duasını ve O' nu övmesini bilmiştir. Allah o yaptıklarınızı bilendir. )
37/1 Ves SAFFATİ SAFFA*
( SIRA SIRA DİZİLİP SAF TUTANLAR. )
* Saffat ( Diziler, Saflar ) suresinde "Saff" kök kelimesinin ilk kez geçtiği bu ayetin kodunun nümerolojik değeri 11'dir. ( 3+7+1 = 11 )
37/165 Ve (1) in (2) na (3) le (4) nahnu (5) es (6) SAFFUN (7)**
( Ve kesinlikle biz, bizler SAF SAF DİZİLENLERİZ. )
** Saffat ( Diziler, Saflar ) suresinde "Saff" kelimesinin geçtiği bu ayette 10 ve 11 nümerolojisi bulunmaktadır. Sure numarasının nümerolojik değeri 10 ( 3+7 = 10 ), ayetteki kelime adediyle ayet numarasının toplamının nümerolojik değeri de 10 ( 165+7 = 172 ... 1+7+2 = 10 ) olmaktadır.
52/20 Muttekiine ala sururin MASFUFEH ve zevvecnahum bi hurin iyn
( SAF SAF DİZİLMİŞ koltuklar, döşekler üzerinde yaslanıp otururlar. Onları iri güzel gözlü hurilerle eşleştirdik. )
61/4 İnnallahe yuhibbullezine yukatilune fi sebilihi SAFFEN ke ennehum bunyanun mersus
( Kesinlikle Allah, yolunda SAFLAR HALİNDE savaşanları sever. Kesinlikle onlar sağlam kenetlenmiş binalar gibidirler. )
67/19 E ve lem yerev ilet tayri fevkahum SAFFATİN ve yakbidne ma yumsikuhunne iller rahmanu innehu bi kulli şey'in basir
( Onların üstlerinde, SAFLAR HALİNDE kanat açan kuşları görmezler mi? Onları Rahman haricindeki tutmaz. Kesinlikle O her şeyi görendir. )
78/38 Yevme yekumur ruhu vel melaiketu SAFFEN la yetekellemune illa men ezine lehur rahmanu ve kale savaben
( O gün ruh ve melekler SAFLAR HALİNDE ayakta dururlar. Rahman' ın kendilerine izin verdiği kimseler haricindekiler kelam edemezler, söz söyleyemezler. Ve o da doğruyu söyler. )
88/15 Ve nemariku MASFUFET
( Ve SAF SAF DİZİLMİŞ yastıklar. )
89/22 Ve cae rabbuke vel meleku SAFFEN SAFFEN
( Ve Rab’bin ve melekler SAF SAF geldiklerinde, )
No comments:
Post a Comment