Çeviri

Thursday, March 14, 2024

Anlamını bilmediklerine özlem duyanlar ... "Mutluluğu" arayanlar!

Başlıkta işaret edilenler;

10/7 Kesinlikle o bize kavuşmayı ummayanlar, dünya hayatına razı, hoşnut olanlar, onunla tatmin olanlar ve o ayetlerimizden habersiz olanlar,

dır.

Türkçe'deki "Mutlu" kelimesi MT ortak köküne haiz olan "Mut" ( Faydalanmış olma, Menfaat elde etmiş olma ) kelimesine "lu" son eki eklenerek oluşmuş bir kelimedir. Tüm dillerin ortak tek bir kök dilden türediğini dikkate almayan bazı kaynaklarda bu kelimenin Arapça ile ilgisi olmadığı belirtilse de "Mut" kelimesi Arapça'daki "Mut'a / Meta" ( Fayda, Menfaat ) kelimeleriyle köken ilintisine haizdir. Zira "Mutluluk" kelimesi "İsteklere ulaşmış ve fayda sağlamış olmaktan duyulan TATMİN duygusu" olarak tanımlanmaktadır.

Esasen "mutluluk", dünya hayatının nefsani, maddi ve fani koşullarına bağlı olmaması gereken ancak algıda tamamen bu unsurlara endekslenmiş olması nedeniyle hep peşinde koşulan ancak gerçek anlamda hiç erişilemeyen, hep gelecekten beklenen bir olgu olarak kalmaktadır. Kasas ve Şura surelerinin aşağıdaki ayetlerinde bu hususa, "Mut" kelimesiyle köken ilintisi bulunan "Meta" kelimesi de zikredilerek işaret edilmektedir. 

28/60 Ve ma utitum min şey'in fe METAUL HAYATİD DUNYA ve zinetuha ve ma indellahi hayrun ve ebka e fe la ta'kilun

( Ve o size verilen şeyler DÜNYA HAYATININ METASI / FAYDASI ve süsüdür. O Allah’ın indindeki daha hayırlıdır ve daha bakidir. Artık akıl etmez misiniz? )

42/36 Fe ma utitum min şey'in fe METAUL HAYATİD DUNYA ve ma indellahi hayrun ve ebka lillezine amenu ve ala rabbihim yetevekkelun

( Böylece o verildiğiniz, DÜNYA HAYATININ METASI / FAYDASIdır. O Allah’ın indindeki, inananlar için ve Rab’lerine dayanıp sığınanlar için daha hayırlıdır ve daha bakidir. )

A'la suresinin aşağıdaki ayetinde ise insanların genel eğilimine ve temel mutsuzluk sebebine dikkat çekilmektedir. 

87/16 BİLAKİS DÜNYA HAYATINI TERCİH EDİYORSUNUZ. 

Gerçek "mutluluğun" yani "sonsuz tatminin" kodları ayetlerde, Rab'bin kelimelerinden müteşekkil olan Kur'an'a işaret edilmek suretiyle verilmektedir.

3/126 Ve Allah’ın, KALPLERİNİZİ ONUNLA TATMİN ETMEK için size o oluşturduğu, müjde haricindeki değildir. Yardım, yüce ve hakim Allah’ın indinden olmasının haricinde olamaz.

4/103 O halde duayı tamamladığınızda, ayakta, oturarak ve yanlarınızın üzerinde ALLAH'I HATIRLAYIN. TATMİN OLDUĞUNUZDA, huzur bulduğunuzda duaya kalkın. Dua kesinlikle inananların üzerine vakti belli olarak yazılmıştır.

8/10 Ve ALLAH ONU, MÜJDE OLMASI VE ONUNLA KALPLERİNİZİN TATMİN OLMASI HARİCİNDE GETİRMEDİ. Yardım, Allah’ın indinden olmasının haricinde olamaz. Kesinlikle Allah yücedir hakimdir.

13/28 Onlar inanırlar ve KALPLERİ, ALLAH'IN ZİKRİ / HATIRLANMASI İLE TATMİN OLUR. İYİ BİLİNKİ, KALPLER ALLAH'IN ZİKRİ / HATIRLANMASI İLE TATMİN OLUR. 

10/57 Ey insanlar size Rab’binizden ÖĞÜT VE O GÖĞÜSLERİN İÇİNDEKİ İÇİN ŞİFA, YÖNLENDİRME VE İNANANLAR İÇİN RAHMET GELDİ.

17/82 Ve KUR'AN'DAN İNANANLAR İÇİN ŞİFA VE RAHMET OLANLARI İNDİRİRİZ. Zalimlere hasar haricindekini artırmayız.

41/44 ... De ki: "O, İNANANLAR İÇİN YÖNLENDİRME VE ŞİFADIR. ....

"Mut" ve "Meta" kelimelerinin içerdiği anlamla uyumlu olarak "Kerim" kelimesi de "Faydalı" anlamına gelene bir sıfat olup, Kur'an'da Kur'an'ı nitelemek üzere yer almaktadır. Dolayısıyla "mutluluğun" kaynağının kelimeler, Rab'bin kelimeleri yani Kur'an olduğu bu yolla da teyid edilmektedir.

56/77 İnnehu le kur'anun KERİM ( Kesinlikle o FAYDALI Kur'an' dır. )

No comments:

Post a Comment