6 Mart 2024 Çarşamba

LİFler halinde bahçeler!

LİF, tahıllarda, meyvelerde ve sebzelerde bulunur. LİF, mide ve bağırsaklardan nispeten değişmeden geçen, sindirilmeyen bitki parçalarından veya bileşiklerinden oluşan bir karbonhidrattır. Karbonhidratlar C ( Karbon ) ve H ( Hidrojen ) atomlarının bileşiminden oluşmaktadır. LİFİN ana işlevi sindirim sistemini sağlıklı tutmaktır. Ayrıca LİFLİ gıdalar, kabızlığın önlenmesinde veya giderilmesinde, kilo verme amaçlı uygulanan diyetlerde tercih edilen besinler arasında olup, diyabet, kalp damar hastalıkları ve bazı kanser türlerine karşı da koruyucudurlar.

Arapça kökenli bir kelime olan "Lif", kaynaklarda "Her tür maddeyi oluşturan çok ince ve uzun parça, hayvan, bitki, mineral gibi doğal maddelerden elde edilen ince iplikçik" olarak tanımlanmaktadır. Bu kelimenin çoğulu "Elfaf" olup, Kur'an'da sadece Nebe suresinin 16. ayetinde dünyadaki "Cennat" ( Bahçeler ) nimeti kapsamında yer almaktadır.

78/16 Ve (1) cennatin (2) ELFAFen (3)

( Ve LİFLER halinde bahçeler. )

Lifin, esas olarak bir karbonhidrat ( Cn(H2O)n ) olduğu yani C, H ve O atomlarından oluştuğu dikkate alındığında, ayetteki nümerolojik yapının ilgili elementlerin kimyasal kodlarıyla uyum arzettiği görülmektedir.

- Karbonhidratlar temelde 3 elementten ( Karbon, Hidrojen ve Oksijen ) oluşmaktadırlar. Ayetteki "Elfaf" kelimesi 3. kelimdedir.

- Karbonhidratlar, yukarıdaki formülde de görüleceği üzere, C atomları ile H2O  moleküllerinin bileşiminden oluşmaktadırlar. Formüldeki C atomunda 6 elektron, H2O molekülünde ise 10 ( H 2 + O 8 ) elektron bulunmakta olup, toplam 16 elektron mevcuttur. Bu bağlamda, ayetin numarasının 16 olması, kimyasal bir bilgiye işaret niteliğindendir.

- C ve H2O'daki elektron adedinin nümerolojik değeri 7 ( 1+6 = 7 ) sayısını vermektedir. Ayetin numarasının nümerolojik değeri de 7 ( 1+6 = 7 ) olmaktadır.

- C atomunun atom ağırlığı ( atom kütlesi ) 12.011 u, H2O'nun molekül ağırlığı ise 18.02 g/mol'dür. Bu iki değerin toplamı olan 30.031 sayısının nümerolojik değeri de 7 ( 3+0+0+3+1 = 7 ) olmaktadır.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Karbon

https://tr.wikipedia.org/wiki/Su

- Ayetin kodundaki rakamlar ile ayetteki kelime adedinin toplamı olan 25 ( 7+8+1+6+3 = 25 ) sayısnın nümerolojik değeri de 7 olmaktadır.

- "Elfaf" ( أَلْفَافًا ) ( Lifler ) kelimesinin ebced değeri olan 193* sayısının nümerolojik değeri olan 4 ( 1+9+3 = 13 ... 1+3 = 4 ) sayısı ile ayetteki "Elfaf" kelimesinin sıra numarası olan 3 sayısının toplamı da 7 ( 4+3 = 7 ) sayısını vermektedir.

* Elif 1 + Lam 30 + Fe 80 + Elif 1 + Fe 80 + Elif 1 = 193




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder