Çeviri

Monday, March 18, 2024

St. Patrick günü ve Leprikon yeşili!

İrlanda kültüründe her yıl 17 Mart günü "Saint Patrick's Day" ( Aziz Patrick Günü ) olarak kutlanmaktadır. Beşinci yüzyılda yaşamış psikopos Patrick'i anmak amacıyla manevi bir ritüele dönüştürülmüş olan bu günde "Yeşil" rengin hakim olduğu sembolizm uygulanmaktadır. Yeşil rengin kökeni, İrlanda'yı simgeleyen dört yapraklı yoncanın ( Shamrock ) yanısıra, Kelt mitolojisinde Leprechaun / Luchorpan* ( Leprikon ) ( Küçük Gövdeli / Küçük Vücutlu ) olarak isimlendirilmiş ve "Cinn" olarak nitelenen yeşil renkli farklı boyut varlıklarına dayanmaktadır. Mitolojiye göre Leprikonlar ayakkabı imalatı ile uğraşan ve daima yeşil renk giyinen cüce varlıklardır. 

* Lu ( Küçük ) + Chorp ( Gövde / Vücud ) + an ( gibi olan )


Leprechaun figürü Aziz Patrick Günü'nün sembolüdür.

St. Patrick Günü'nde Leprikon sembolizmi yapan bir grup

Cinn ( Görünmeyen, Gizli ) olarak anılan farklı boyut varlıkları ilüstrasyonlarda sivri kulaklı ve genellikle "Cüce" olarak tasvir edilmektedirler. Kur'an'da, fesad çıkaran iki farklı boyut varlığının ismi olan "Ye'cuc" ve "Me'cuc" kelimelerindeki "Cuc" kelimesinin "Cuce" kelimesinde de tezahür etmesi dikkat çekmektedir. Zira Farsça kökenli "Cuce" kelimesi Arapçada "Civciv" anlamına gelmektedir. “Sivri kulak” sembolizminin kökeninde de ayetlerde geçen “Sirkat el sema” ( Kulak hırsızlığı ) hususu bulunmaktadır.

15/18 O kulak hırsızlığı yapan kimse hariç. Artık onu apaçık kıvılcım takip eder.

Yecuc ve Mecuc'dan bahsedilen iki ayet bulunmakta olup, ayetlerde bu iki varlığın farklı boyuttan ( plandan ) geldiklerine yönelik ifadeler mevcuttur.

18/94 “Ey Zülkarneyn, iki boynuzlu, YECUC ve MECUC kesinlikle yerde bozgunculardır. O halde, bizimle onlar arasına SED KOYMAN üzere sana haraç versek olur mu?” dediler.

21/96 Nihayet YECUC ve MECUC açıldığında, onlar HER TEPEDEN*** İNİP akın ederler.

*** Ayrıca bkz. https://kuranilmi.blogspot.com/2020/08/tepelerdeki-portallar.html

Osmanlı'da da, özellikle III. Murat döneminde Cüce Nasuh ile Cüce Cuhud isimli iki cücenin, saray yönetimi üzerinde büyük tesirleri olduğu, tayinleri dahi belirlediklerine yönelik bilgiler mevcuttur.

Cüce Nasuh ile Cüce Cuhud'un temsili resimleri

Cüce cinleri tasvir eden bir resim

Yeşil renk ise spiritüalizmde, başlangıçları, yenilenmeyi, büyümeyi, canlılığı, sağlığı, yaşamı ve yeniden doğuşu simgelemektedir. Yeşil renk, Kur'an'da, "Cennet"** kelimesiyle simgelenen üst süptil planları tasvir amaçlı olarak da kullanılmıştır. 

** "Cennet" ( Korunmuş olma, Örtülmüş olma, Kaplanmış olma ) kelimesi de "Cinn", "Cenin" vb. kelimeleriyle ortak CN kökündendir.

18/31 İşte onlar, onlara altlarından nehirler akan ikamet CENNETLERİ vardır. Orada altından bilezikler takınacaklar, YEŞİL ipekten ve kalın ipek kumaştan elbiseler giyecekler. Orada koltuklara yaslanıp oturacaklar. O ne güzel sevab, o ne güzel dayanıp sığınma yeridir.

55/76 YEŞİL yastıkların ve güzel döşeklerin üzerine yaslanıp otururlar.

76/21 Onların üzerlerinde YEŞİL ipekten ve kalın ipekten elbiseler vardır. Gümüşten bileziklerle örtülmüşlerdir. Rab’leri onları temiz içecek ile sulamıştır.

Ayrıca bkz.

https://kuranilmi.blogspot.com/2020/05/keltler-druidler-ve-medusa-sahmiran.html

No comments:

Post a Comment