Çeviri

Tuesday, September 28, 2021

Sotik döngü ( Sirius döngüsü ) ve Heliacal Döngü

Mısırlılar Canis Majoris ( Büyük Köpek ) takımyıldızının üyesi olan ve "Ak Yıldız" olarak da anılan  "Sirius" yıldızına "Sopdet" ( Grekçe "Sothis" ) ismini vermişler ve Sirius yıldızının doğu ufkundan doğuşunu yılbaşı kabul etmişlerdir. Yaptıkları döngüsel hesaplamalar ile Sirius'un 1460 yıllık döngü sonlarında aynı konuma geleceğini tahmin etmişlerdir. (1460 yıl, 365 yılın 4 ile çarpımıdır). Bu döngüsel süre "Sothic Cycle" ( Sotik Döngü ) olarak anılmaktadır. ( 1460 sayısının nümerolojik değeri düalitenin, döngünün ve farklı halden hale geçişin ( farklı boyuta geçiş ) nümerik sembolü olan 11 sayısını vermektedir. )

Sirius yıldızı yani "Sothis / Sopdet", Mısır pagan mitolojisindeki kadın karakter Isis ( Tanrıça ) ve erkek karakter Anubis ( Tanrı ) ile özdeşleştirilmiştir.

Sothis / Sopdet ( Başının üstünde Sirius sembolü bulunmaktadır. )

"Sothis" kelimesinin "Üçgen, Sivri olan" anlamına geldiği bilinmektedir. Aşağıdaki fotoda Sirius, Betelgeuse ve Procyon yıldızlarının oluşturdukları "üçgen" görülmektedir. En altta olan parlak yıldız Sirius'tur.


"Heliacal Cycle" ( Sarmal Döngü ) ise Sirius'un sarmal yükseliş sonrasında 70 gün boyunca kaybolması ve tekrar aynı sarmal yükseliş ile ortaya çıkmasına verilen isimdir. Mısır mitolojsinde bu fenomen Sopdet / Sothis'in "gelişi ve gidişi" olarak sembolize edilmektedir. Söz konusu döngüsel fenomen, 7 birimlik döngüyü temsil etmektedir. 

Kur'an'da Sirius yıldızı "Necm" ( Yıldız ) suresinin 53/49 kodlu ayetinde "Şi'ra" kelimesiyle yer alır. Necm suresinin numarası 53 ( 5+3 = 8 ) olup, surede 62 ( 6+2 = 8 ) ayet bulunmaktadır. ( 8 sayısı, 7 birimlik döngü sonundaki yeni döngü başlangıcının nümerik sembolüdür. ( Müzikte "Oktav"( Sekizli )  adı verilen 8 notalık yapıda da "Do" ile başlayan 7 birimlik döngü sonunda, 8. nota olan ince "Do" ile yeni döngü başlamaktadır. )

53/49 Ve (1) enne (2) hu (3) huve (4) rabbu (5) eş (6) Şİ'RA (7) ( Ve kesinlikle O, O ŞİRA' nın da Rab’bidir. )

Ayetin 7 kelimeden oluşması ve Şi'ra kelimesinin 7. kelime olması da "Sarmal Döngü" fenomenine işaret etmekte gibidir. Ayrıca ayet numarası olan 49 sayısı da 7x7 işlemi itibarıyla, düalitenin ve döngünün ifadesi "Seb'an minel mesani" ( İkililerden yedi / İkili Yedi ) olgusuna dikkat çekmektedir.




No comments:

Post a Comment