Kur'an'da cennet içeceği olarak tanımlanan dört içecek bulunmaktadır. Ma ( Su ), Leben ( Süt ), Hamr ( Şarap ) ve Asel ( Bal ). Ve bu dört içecek Muhammed suresinin 15. ayetinde cennette nehirler gibi akan içecekler olarak sıralanırlar.
47/15 - Meselül CENNETilletı vüıdel müttekun fıha enharun min MAİN ğayri asin ve enharun min LEBENİN lem yeteğayyer ta'müh ve enharun min HAMRİN lezzetin liş şaribın ve enharun min ASELİN musaffa ve lehüm fıha min küllis semerati ve mağfiratün min rabbihim ke men hüve halidün fin nari ve süku maen hamımen fe kattaa em'aehüm
( Sakınanlara vaad edilen, içinde bozulup pis kokmayan SULAR, lezzeti değişmeyen SÜTTEN nehirler, içenler için lezzetli ŞARAPTAN nehirler, saf BALDAN nehirler, onlara içinde tüm ürünlerden, meyvelerden ve Rab’lerinden af olan bahçenin misali, ateşin içinde ebedi olan ve bağırsaklarını kesen kaynar su içirilen kimseninki gibi midir? )
"Hamr" ( Şarap, Alkollü İçecek ) kitapta haram olarak tanımlanmamakla birlikte, "Hamr"'ın zararlarının faydalarından daha fazla olabileceği bu nedenle tüketimde kontrollü olunması ve sakınılması gerektiği Bakara suresinin 219. ayetinde bildirilmektedir.
2/219 - Yes'eluneke anil HAMRİ vel meysir kul fıhima ismün kebirun ve menafiu lin nasi ve ismühüma ekberu min nef'ıhima ve yes'eluneke maza yünfikun kulil afv kezalike yübeyyinüllahü lekümül ayati lealleküm tetefekkerun
( Sana ŞARAPTAN ve kumardan sual ederler. De ki: "Onlarda insanlar için büyük günah ve faydalar vardır. Onların günahları faydalarından daha büyüktür." Sana neyi harcayacaklarını sual ederler. De ki: "Fazlasını ve iyisini." İşte Allah ayetlerini size böyle açıklar. Umulur ki düşünürsünüz. )
Ayrıca Nisa suresinin 43. ayetinde ise "alkollü / sarhoş" olunabileceği ve böyle bir durumdayken duaya, kitaba yaklaşılmaması gerektiği öğütlenmektedir.
4/43 - Ya eyyühellezine amenu la takrabus salate ve entüm sükara hatta ta'lemu ma tekulune ve la cünüben illa abirı sebılin hatta tağtesilun ve in küntüm merda ev ala seferin ev cae ehadün minküm minel ğaitı ev lamestümün nisae fe lem tecidu maen fe teyemmemu saıyden tayyiben femsehu bi vücuhiküm ve eydıküm innellahe kane afüvven ğafura
( Ey o inananlar, sizler sarhoşken ne söylediğinizi bilene kadar ve yolcu olmanızın haricinde, pisken yıkanıncaya kadar duaya yaklaşmayın. Eğer hastaysanız veya seferdeyseniz veya sizlerden biriniz dışkısından getirirse veya kadınlara dokunup da su bulamazsanız temiz toprağa niyet edin. Böylece yüzlerinizi ve ellerinizi meshedin. Kesinlikle Allah affedendir bağışlayandır. )
Maide suresinin 90. ayetinde de şeytanın, şarap ve kumar olgularını insanın nefsini tahrik etmek için kullanabileceğine ve bu yolla onu günaha sokabileceğine dikkat çekilmektedir.
5/90 - Ya eyyühellezine amenu innemel hamru vel meysiru vel ensabü vel ezlamü ricsün min ameliş şeytani fectenibuhü lealleküm tüflihun
( Ey o inananlar, kesinlikle şarap, kumar, dikilitaşlar ve fal okları şeytan çalışmasından, işinden pisliktir. O halde onlardan kaçının. Umulur ki iflah olursunuz. )
No comments:
Post a Comment