Çeviri

Monday, September 28, 2020

Neom City ve Sina Dağı

Suudi Arabistan'ın kuzey doğususunda dünyanın AI ( Artificial Intelligence / Yapay Zekâ ) yönetimindeki ilk dijital şehri olması planlanan Neom City'nin inşa edilmekte olduğuna evvelki bölümlerde değinilmişti. İnsanın olmadığı veya sadece kendilerine köle olarak varolduğu bir dünya ortamını arzulayan cinlerin ve tayfasının bu ihtiraslarının bir yansıması olan Neom City'nin ilk vatandaşı da Sophia isimli robot olmuştur. Suudi Arabistan bir robota vatandaşlık veren ilk ülke olmuştur. İnsanı aşağılayan bu eylem Tevbe suresinin 97. ayetindeki "hududu aşma" kavramını doğrular niteliktedir.

Ayrıca bkz.

https://kuranilmi.blogspot.com/2020/05/ustun-sehirler-kuran-muhassenet-ve.html

Neom City'nin konumunun, Kur'an'da bahsedilen ve insanın yaratılışıyla ilintilendirilen Sina Dağı'nın bulunduğu yarımadaya çok yakın olması dikkat çekmektedir. Teknoloji şehrinin konumuyla insanlığa bir mesaj mı verilmektedir?

95/1 - Vettini vez zeytun ( Ve incir ve zeytin. )

95/2 - Ve turi SİNİN ( Ve SİNA Dağı. )

95/3 - Ve hazel beledil emin ( Ve bu güvenli belde. )

95/4 - Lekad HALAKNEL İNSANE fi ahseni takvim ( İNSANI kıvama koymanın en güzeli içinde YARATTIK. )

95/5 - Sümme redednahü esfele safilin ( Sonra onu aşağıların en aşağısına döndürüp eriştirdik. )

 "SN" kökünden türemiş olan "Sina" kelimesinin "Sinâ'a" ( Üretim ), "Sinâ'iy" ( Üretimsel ), "San'ât" ( Sanat, Üretim ) kelimeleriyle aynı anlamı ( Üretim ) içermesi kuvvetle muhtemeldir. Zira Tîn suresinin yukarıdaki ayetlerinde "Sina Dağı"'ndan ve "insanın yaratılışından" bahsedilmektedir. Ayrıca "Tîn" kelimesinin "Çamur, Balçık" anlamının dışında "Ses, Tını" ve "Ruh*" anlamları da bulunmaktadır. ( * ÖzTürkçe'de "Tin" kelimesi "Ruh" anlamını içerir. ) Bu bağlamda insanın yaratılışının özünde ruh olduğu bilgisi de açığa çıkmaktadır. Robotlar şehri olması planlanan Neom City'nin Sina Dağı'nın tam karşısına konumlandırılması "Biz de robot yaratıyoruz." dercesine Allahu Teala'ya bir isyân, bir şirk niteliğinde gibi görünmektedir. Zira Neom City'nin logosunun satanik bir sembol olan pentagram ( beşgen ) olması da dikkat çekmektedir.






Neom City'nin pentagram logosu 




2 comments:

  1. Sina dağındaki SİNa adı Asurluların ay tanrısı sin olabilir mi?

    ReplyDelete
  2. Kur'an'da, "nimet kaynağı" bir dağ olarak tasvir edilen "Tur-i Sina" ( Sina Dağı ), iki ayette, "Turi Seynae" ( طُورِسٌَْنَاءَ ) ve "Turi Sinin" ( طُورِسٌِنٌِنَ ) olarak yer almaktadır.

    23/20 Ve şeceraten tahrucu min turi SEYNAE tenbutu bid duhni ve sibğin lil akilin

    ( Ve SİNA Dağı’ndan, yiyenler için yağ ve katık bitirip yetiştiren ağaç çıkar. )

    95/1 Vettini vez zeytun

    ( Ve incir ve zeytin. )

    95/2 Ve turi SİNİN

    ( Ve SİNA Dağı. )

    "Sane" ( Üretmek ) fiilinden türeme bir sıfat olan "Sınai / Sinai" ( Üretimsel, Üretimle ilgili ) kelimesinin "Sina Dağı" kelime grubunda "Sina" ( Üretim ) olarak tezahür etmiş olması yani "Tur-i Sina"'nın "Üretim Dağı" anlamına gelmesi muhtemeldir. Zira yukarıdaki ayetlerde de görüleceĝi üzere Sina Dağı, "yağ, katık, incir ve zeytin" misallemeleri vasıtasıyla bir "gıda nimeti üretim yeri" olarak tasvir edilmektedir. Ayrıca, 19/52 kodlu ayette, sadece "Tur" ( Dağ ) olarak ifade edilen ve muhtemelen "Tur-i Sina"'yı temsil eden yer Hz. Musa için de "ilim nimeti üretim yeri" olmuştur.

    Akadlar'da "Ay Tanrısı" addedilen karakter, "Sin" veya "Suen / Seen / Siin" olarak adlandırılmıştır. Bu kelimelerin, İngilizcedeki "Sin" ( Günah ) ve Kur'an'da da geçen "Suin" ( سُوءٍ )( Kötülük ) kelimeleriyle olan fonetik uyumu dikkat çekmektedir. Zira, "Mitoloji" ( Myth+o+logia; Hayal İlmi, Efsane ( Uydurma ) İlmi ) olarak anılan ve muhtelif kültürlerde birbirine benzer şekilde tezahür etmiş olan ancak özünde aynı olan bu politeist inanç sistemi esasen şeytani ve teşriki ( şirke yönelik ) bir faaliyettir. Bu sistemde, Yaratıcı'ya değil O'nun yaratmış olduğu kaba madde boyutundaki veya farklı boyuttaki cin nevi varlıklara ( Cin = Görünmeyen, Örtülü ) ve hatta belki de hiç yaratılmamış hayali karakterlere kulluk söz konusudur. Dikkat edilecek olursa mitolojideki sözde tanrılar! arasında tenasül ilişkileri, akrabalık vb. gibi yaratılmış varlıklara özgü durumlar mevcuttur. Dolayısıyla mitolojideki "Sin" kelimesinin batıni derinliklerinde "Günah" ve "Kötülük" anlamlarına işaret ediliyor olabilir. Zira, kendisinin ilah olarak görülmesine müsaade eden veya ilah addedilmeyi isteyen her varlık günah ve kötülük frekanslarının tesiri altındadır.

    ReplyDelete