Çeviri

Thursday, December 19, 2019

Duanın kader mekanizmasındaki işlevi


"Ne düşünüyorsan ona dönüşürsün.
 Ne hissediyorsan onu kendine çekersin.
 Ne hayal ediyorsan onu yaratırsın."

Gautama Buddha'ya ait olduğu belirtilen bu cümleler esas itibarıyla, düşüncenin kader mekanizmasındaki işlevini ortaya koyar niteliktedir. Allahü Teala’nın yüce düşüncesi ve kelamının yaratılışın kaynağı olması gibi O’nun ruhundan üflediği idrakli varlıkların imajinasyonları da varoluş süreci içindeki maddi ve manevi olayların, oluşumların vuku bulmasını sağlayan tesirlerdendir. Zira “İrade” ( İstek ) enerjisi, gerçekleşmede en etkili olan unsurdur.

“Dua” ( Çağırma ) kavramı da bu bağlamda önem arzetmektedir. Zira “Davet” kelimesinin de kökü olan “Dua” kelimesi, arzu edilen bir durumun gerçekleşmesi için Rab’be iletilmeye çalışılan talep anlamına geldiği gibi, salt ve öz anlamı itibarıyla da olayların gerçekleşmesine vesile olacak bir enerjiyi de ifade etmektedir.

Konuya ilişkin bilgi İsra suresinin 17/11 kodlu ayetinde yer almaktadır.

17/11 - Ve (1) YED’U (2) el (3) insanü (4) bi (5) eş (6) ŞERRİ (7) DÜAE (8) hu (9) bi (10) el (11) HAYR (12) ve (13) kane (14) el (15) insanü (16) acula (17)

( Ve insan HAYIRI ÇAĞIRDIĞI gibi KÖTÜLÜĞÜ de ÇAĞIRIR. İnsan acelecidir. )

Ayette, insanın bilinçli veya bilinçaltında yaptığı olumlu veya olumsuz duaların ( çağırmalarının, isteklerinin ) kader mekanizmasında işlevi olduğu bildirilmektedir. Huzur ve sükunet halindeyken düşünülen veya söylenen bir olumlu cümlenin olumlu tesirleri olacağı gibi bir öfkeve hiddet anında düşünülen veya söylenen bir olumsuz cümlenin de tesirleri olacağı aşikardır.

Sure numarasının 17 ( 1+7 = 8 ), ayet numarasının ise 11 olması, “8” ve “11” nümerolojisi açısından dikkat çekmektedir. Zira bilindiği üzere “8” ve “11” sayıları yeni döngü başlangıcı, sonsuz döngü ve düalite kavramlarının nümerik sembolleridir. Kader mekanizması pozitif ve negatif olguların ( tutum, düşünce, davranış, olay ) yani “Hayır” ve “Şerr”in bir döngü formatında dönüşümlü olarak vuku bulmasından ibarettir. Ayette 17 kelime bulunması ve ilk “Dua” kelimesinin 2., son “Dua” kelimesinin ise “8”. kelime olması da yine 8 ve 11 ( 1+1 = 2 ) nümerolojisi açısından uyum sergilemektedir.

No comments:

Post a Comment