Arapça bir kelime olan "Lağv", "Boş, yanlış, asılsız söz" anlamına gelmektedir. Bu kelimenin, günümüz konuşma dilinde "Boş konuşma", "Geyik muhabbeti", "Safsata", "Laf salatası", "Palavra" vb. gibi karşılıkları olduğu söylenebilir. Sosyal Medya adı verilen dijital platform iletişiminin ( whatsapp, facebook, twitter, instagram vb. ) yaygınlaşması ile birlikte insanlar arasında muazzam bir paylaşım kirliliği de hasıl olmuştur.
Ne amaç ile çekildiği belli olmayan videolar, espri olarak veya normal addedilerek paylaşılan ancak ahlaksız ve müstehcen içerik iletişiminden öteye gidemeyen yazılar, resimler ve videolar, sıradan hale gelmiş küfürlü yazışmalar, aslı ve referans kaynağı olmayan ancak bilgi iletisi mahiyetinde yapılan paylaşımlar adeta insanların tüm zamanını almak ve onları gerçeği farketmekten, yaratılışın amacını anlamaktan, ilahi nizamı algılamaktan, Allahü Teala'nın ayetlerini görmekten, kitabı okumaktan ve ilimden uzak tutmak için obsesör varlıklar ( cinler ) ve onların kaba madde alemi olan dünyadaki ( cehennem ) neferleri tarafından organize edilmiş gibi görünmektedir.
Bilinçli veya bilinçsiz şekilde, gayri ihtiyari olarak, cehaletin bir tezahürü olan "Lağv" akışının içinde yer almanın da esas itibarıyla sakınılması gereken bir husus olduğu hatırlanmalıdır.
İnsanları hidayetten men eden "Lağv" kavramı Kur'an'da defaatle bildirilmekte ve inananlar uyarılmaktadır.
19/62 - La yesmeune fıha LAĞVEN illa selama ve lehüm rizkuhüm fıha* bükraten ve aşiyya
( Orada, selam haricinde BOŞ VE YANLIŞ SÖZ duymazlar. Orada* rızıkları sabah ve akşam onlaradır. )
* Cenneti Adn ( İkamet Bahçeleri / Cennetleri )
23/3 - Vellezine hüm anil LAĞVİ mu'ridun ( Ve onlar YANLIŞ BOŞ SÖZDEN yüz çevirip dönenlerdir. )
25/72 - Vellezine LA YEŞHEDUNEZ ZURA** ve iza merru bil LAĞVİ merru kiram
( Ve onlar YANLIŞ, BOŞ, ASILSIZ, YALAN SÖZE** ŞAHİTLİK ETMEZLER. YANLIŞ, BOŞ SÖZE rastladıklarında iyilikle şerefle geçerler. )
** "Zur" kelimesi ise "Yalan söz" anlamına gelmektedir. Bu noktada "Zur" ve "Lağv"'ın olduğu bir ortamda bilinçli olarak bulunmak yani bunlara şahitlik etmek de sakınılması gereken bir durumdur.
28/55 - Ve iza semiul LAĞVE a'radu anhü ve kalu lena a'malüna ve leküm a'malüküm selamün aleyküm la nebteğıl cahilın
( Ve YANLIŞ BOŞ SÖZ duyduklarında ona yüz çevirip dönerler. "Bize yaptıklarımız ve size yaptıklarınız. Selam üzerinize. Cahilleri aramayız." derler. )
52/23 - Yetenazeune fiha ke'sen LA LAĞVUN FİHA*** ve la te'sim
( Orada kase kapışırlar. ORADA *** NE YANLIŞ BOŞ SÖZ, ne de günaha sokan söz YOKTUR. )
56/25 - La yesme'une fiha LAĞVEN ve la te'simen ( Orada YANLIŞ BOŞ SÖZ ve günaha sokan söz duymazlar. )
78/35 - La yesme'une fiha LAĞVEN ve la kizzaben ( Orada ne YANLIŞ BOŞ SÖZ, ne de yalan duymazlar. )
*** "Lağv"'ın, cennette varlığına yer olmayan, bir başka deyişle cehennemin ürünü olan bir kavram olduğu ayetlerde açıkça belirtilmektedir.
No comments:
Post a Comment