1 Haziran 2021 Salı

Ateş ve Mıknatıs kelimeleri

İngilizcede IGNite = Yakmak, Tutuşturmak ...  Latince "IGNis" kökünden gelen bir kelimedir.

Arapça'da kelimenin başına M harfi geldiğinde o kelime sıfat olmaktadır. Arapça'nın birçok dile köken teşkil ettiği gerçeği ışığında aşağıdaki evrimden bahsedilebilir.

M + iGNiS / iGNiTe ... MiGNiTe ... MaGNet = Mıknatıs 

Mıknatıs kendine çeker, kendine TUTUŞTURUR.

"ATEŞ" kelimesiyle "Mıknatıs" kelimesi arasındaki ilişki hususunda da "ATTACH" ( Tutturma, Tutuşturma ) kelimesi önem arzetmektedir. "Ateş, Mıknatıs, Tutuşma ( Çekilip yapışma )" kelimeleri kökte ilginç bir bağa sahipler gibi görünmektedir.

Dev "Ateş" olan Güneş de Dünya'yı çekim gücü altında tutmaktadır. Dünya aslında Güneş'e "Tutuşmuş" durumdadır. Ateş kendine çekiyor / tutuşturuyor. Meşhur satanik reklam sloganı "Ateş seni çağırıyor" hala hatırlardadır. GüNeŞ kelimesi de fonetik olarak "iGNiTe" ( Ateşlemek ) ... GaNi ( Çok, Büyük ) kelimeleri ile ilintilidir.

Ve GNT / MGNT kökünden "MaGNiTude" kelimesi.... Bu kelime de "Büyüklük" anlamına gelmektedir. "Büyük" kelimesi ise "Büyü" kökünden ve "k" ekinden oluşmaktadır. ( Yan+ak, Bıç+ak vb. gibi ) "Büyü" de bir nevi "çekim ve tutuşturma, bağlama" fenomenidir. "Büyü" anlamına gelen "MAGic" kelimesinin de "Büyütülmeli, Büyümeli, Büyüten" gibi kök anlamları bulunmaktadır. 

.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder