"Cennet" kelimesi "Bahçe, Dünya yaşamından sonraki yaşam ortamı" anlamları ile bilinen ve Kur'an'da her iki anlamı ile de yer alan bir kelimedir. Ancak kelime kökü ( Cenn, Cinn ) itibarı ile "Cennet" kelimesi farklı bir anlam içermektedir.
Cenn = Gizlemek, Kaplamak, Örtmek, Korumak
et * = Fiil kökü isim yapan ek
* Emn / EmanET, Sefl / Sefalet, Kiyam / KiyamET vb.
Cennet = Gizleme, Gizlenme, Koruma, Korunma, Kaplanma, Örtülme
"Cenn" kökünden türemiş diğer kelimeler "Cinn" ( Görünmeyen, Örtülü olan ), "Cunnet" ( Kalkan ), "Cenin", "Cennân" ( Bahçevan ). "Cennet" kelimesinin bir karşılığının da "Bahçe" olması esasen "Bitki ile ÖRTÜLÜ toprak, zemin" anlamına dayanmaktadır. "Cenn" ( Örtmek ) fiili En'am suresinin aşağıdaki ayetinde yer almaktadır.
6/76 Fe lemma CENNE aleyhil leylu raa kevkeba kale haza rabbi fe lemma efele kale la uhibbul afilin
( Üzerine gece ÖRTTÜĞÜNDE. "Rab’bim budur." dedi. Ama kaybolduğunda " Ben kaybolanları sevmem." dedi. )
"Cennet" esasen "gizlenme - korunma hali veya ortamı" gibi bir anlam içermektedir. Dolayısıyla ilahi kozmik sistemin insanı içinde bulunduğu ortamdaki / plandaki / boyuttaki negatif frekanslardan ve kötü durumlardan etkilenmesini önlemesi onun cennette olması anlamına gelmektedir. Bu çerçevede "Cennet" kelimesinin esasen algıya dayalı bir duygu ( his ) olduğu ortaya çıkmaktadır. Bir başka deyişle bir varlığın kaba madde planı dünyadaki tekâmülünü tamamlayıp yarı süptil plan olan Sirius'a intikal etmesi aslında bir şey değiştirmemektedir. Orada da negatif ve pozitif frekans düalitesi bulunmaktadır. Dolayısıyla ruhsal tekâmül sonsuz bir süreç olduğu için bu sefer Sirius "Dünya" olmaktadır. Zira "Dünya" kelimesi "Alçakta, Yakında olan, İçinde bulunulan, İçinde bulunulduğu algılanan" anlamına gelmektedir. "Dünya" kelimesi "Dan" ( Alçak, Aşağıda, Yakın ) kökünden türemiş bir kelimedir.
Bir varlığın, bilinçli olarak içinde yaşamını sürdürdüğü ortam / plan onun "Dünyası", oradaki negatif frekanslardan korunma hali / algısı / duygusu ( hissi ) da onun "Cenneti" olmaktadır.
Böylelikle "Dünya = Cehennem" denklemi bu yaklaşımla da rasyonalize olmaktadır. Çünkü "Dünya" kavramı varlıkların tekâmül etmek suretiyle içinden çıkmaları, terketmeleri gereken ( özellikle ruhsal, algısal, duygusal anlamda ) ortamların ( boyut, plan ) genel adı niteliğindedir.
No comments:
Post a Comment