20 Temmuz 2024 Cumartesi

Haberciler ve Kitapları

Kur'an'da ismi geçen 25 haberci resul bulunmaktadır. Bu resullerin isimleri kronolojik sıraya göre şöyledir. Hz.;

Adem, İdris, Nuh, Hud, Salih, İbrahim, Lut, İsmail, İshak, Ya'kub, Yusuf, Eyyub, Şuayb, Musa, Harun, Zulkifl, Davud, Suleyman, İlyas, Elyesa', Yunus, Zekeriyya, Yahya, İsa ve Muhammed

Ancak Kur'an'da ismi bildirilmeyen birçok haberci resulün de kendi kavimlerine uyarıcı olarak gönderildikleri Mu'min suresinin 78. ayetinde bildirilmektedir.

40/78 VE LEKAD ERSELNA RUSULEN MİN KABLİKE MİNHUM MEN KASASNA ALEYKE VE MİNHUM MEN LEM NAKSUS ALEYK ve ma kane li rasulin en ye'tiye bi ayetin illa bi iznillah fe iza cae emrallahi kudiye bil hakki ve hasira hunalikel mubtilun

( VE SENDEN ÖNCE DE RESULLER GÖNDERDİK. ONLARDAN KİMİNİ SANA ANLATTIK.  ONLARDAN KİMİNİ SANA ANLATMADIK. Allah’ın izni haricinde ayet getirmek resul için olmaz. Artık Allah’ın emri geldiğinde gerçek ile hüküm verilir. Batılcılar orada hasarlanırlar. )

Tüm kavimlere mutlak surette haberci resul gönderilmiş olduğu da Fatir suresinin 24. ayetinde bildirilmektedir.

35/24 İnna erselnake bil hakki beşiran ve nezira ve İN MİN UMMETİN İLLA HLA FİHA NEZİR 

( Kesinlikle biz seni gerçekle müjdeci ve uyarıcı olarak gönderdik. İÇİNDE UYARICI GELİP GEÇMİŞ OLMAYAN TOPLULUK YOKTUR. )

İbrahim suresinin 4. ayetinde ise her haberci resulün mutlak surette kavminin lisanı ile gönderildiği bildirilmektedir. 

14/4 VE MA ERSELNA MİN RASULİN İLLA Bİ LİSANİ KAVMİHİ li yubeyyine lehum fe yudillullahu men yeşau ve yehdi men yeşa’ve huvel azizul hakim

( VE HİÇBİR RESULÜ KAVMİNİN LİSANI HARİCİNDEKİ İLE GÖNDERMEDİK ki onlara açıklasınlar. Allah dilediği kimseyi saptırır, dilediği kimseyi yönlendirir. O yücedir hakimdir. )

Hadid suresinin 25. ayetinde de tüm haberci resullerin "kitapları ile birlikte" gönderildikleri bildirilmektedir.

57/25 LEKAD ERSELNA RUSULENA BİL BEYYİNATİ VE ENZELNA MEAHUMUL KİTABE vel mizane li yekumen nasu bil kisti ve enzelnel hadide fihi be'sun şedidun ve menafiu lin nasi ve li ya'lemallahu men yensuruhu ve rusulehu bil ğaybi innallahe kaviyyun aziz

( RESULLERİMİZİ DELİLLER İLE GÖNDERDİK. İnsanların ölçülü olmaları için ONLARLA BİRLİKTE KİTABI VE ÖLÇÜYÜ İNDİRDİK. İçinde insanlar için şiddetli azap, zorluk ve fayda olan demiri de indirdik. Allah’ın, O’na ve resullerine gıyabında yardım edenleri bilmesi içindir. Kesinlikle Allah kuvvetlidir yücedir. )

Ancak Kur'an'da, bir haberci ile ilintilendirilmiş olmak üzere 6 adet kitaptan bahsedilmektedir. Kitaplar ve ilgili haberci resuller şöyledir.

1- Suhuf-i İbrahim* ( Hz. İbrahim'in Sahifeleri )

2- Tevrat ( Yasa, Töre ) ( Hz. Musa )

3- Zebur ( Kitap ) ** ( Hz. Davud )

4- Kitabun Kerim ( Faydalı Kitap ) *** ( Hz. Süleyman )

5- İncil / Evangelion ( Müjde, İyi haber ) ( Hz. İsa )

6- Kur'an ( Okuma ), Kitab ( Yazı ), Furkan ( Fark yaratan ), Huda ( Yönlendirme ), İmam-ı Mubin ( Apaçık Önder / Apaçık Delil ), Sultan ( Kudrer, Güç ) ( Hz. Muhammed )

* Yahudi kaynaklarında Hz. İbrahim'in kitabının "Sefer Yetzirah " ( Yaratılış Kitabı ) olduğu bilgisi yer almaktadır. Ancak bu tartışmalı bir husustur.

** Hz. Davud'un kitabının Eski Ahit'teki ( Tevrat ) "Mezmurlar" olarak da anılan 19. bölüm  olduğu bilinmektedir.

*** Hz. Süleyman'ın kitabının, Tevrat'taki 22. bölüm olan "Mişle Şlomo" ( Süleyman'ın Meselleri ) olduğu belirtilmektedir. 

Haberci bazında kitaplara işaret edilen ayetler ise şöyledir.

3/65 Ya ehlel kitabi lime tuhaccune fi ibrahime ve MA UNZİLETİT TEVRATU VEL İNCİLU İLLA MİN BA'DİH fe la ta'kilun

( Ey kitap sahipleri, İbrahim hakkında neden tartışıp mücadele ediyorsunuz? TEVRAT VE İNCİL ANCAK O'NDAN SONRA İNDİRİLDİ. O halde akıl etmez misiniz? )

87/18 İnne haza le fis suhufel ula

( Kesinlikle bu önceki ilk sahifelerin içindedir. )

87/19 SUHUFİ İBRAHİME VE MUSA 

( İBRAHİM'İN VE MUSA'NIN SAHİFELERİNDE. )

5/44 İNNA ENZELNET TEVRATE fiha huden ve nur yahkumu bihen nebiyyunellezine eslemu lillezine hadu ver rabbaniyyune vel ahbaru bi mestuhfizu min kitabillahi ve kanu aleyhi şuheda’fe la tahşevun nase vahşevni ve la teşteru bi ayati semenen kalila ve men lem yahkum bima enzelellahu fe ulaike humul kafirun

( İçinde yönlendirme ve aydınlık bulunan TEVRAT'I, KESİNLİKLE BİZ İNDİRDİK. Teslim olan haberciler, Yahudiler için onunla hükmederler. Rab’be adanmışlar ve bilginler, Allah’ın kitabını korumalarından dolayı, onun üzerine şahitler olurlardı. O halde, insanlardan korkmayın, benden korkun. Ayetlerimi az değere satmayın. Kim Allah’ın o indirdiğiyle hükmetmezse, işte onlar inkarcılardır. )

4/163 İnna evhayna ileyke kema evhayna ila nuhin ven nebiyyine min ba'dih ve evhayna ila ibrahime ve ismaiyle ve ishaka ve ya'kube vel esbati ve iysa ve eyyube ve yunuse ve harune ve suleyman ve ATEYNA DAVUDE ZEBURA

( Kesinlikle biz, Nuh'a ve ondan sonra gelen habercilere vahyettiğimiz gibi, sana da vahyettik. İbrahim'e, İsmail'e, İshak'a, Yakub'a, torunlarına, İsa'ya, Eyyub'a, Yunus'a, Harun'a ve Süleyman'a da vahyettik. DAVUD'A DA ZEBURU VERDİK.  )

27/29 Kalet ya eyyuhel meleu inni ULKİYE ileyye KİTABUN KERİM

( "Ey ileri gelenler kesinlikle bana FAYDALI YÜCE KİTAP ATILIP BIRAKILDI." dedi. )

27/30 İNNEHU MİN SULEYMANE ve innehu bismillahirrahmanirrahim

( KESİNLİKLE O SÜLEYMAN'DANDIR. Kesinlikle o şefkatli merhametli Allah’ın ismi iledir. )

5/46 Ve kaffeyna ala asarihim bi iysebni meryeme musaddikan li ma beyne yedeyhi minet tevrati ve ATEYNAHUL İNCİLE fihi huden ve nurun ve musaddikan li ma beyne yedeyhi minet tevrati ve huden ve mev'izaten lil muttekin

( Ve onların izleri üzerine, yanlarındaki Tevrat’ı doğrulayıcı olarak Meryemoğlu İsa'yı gönderdik. O'NA içinde yönlendirme ve aydınlık olan ve ondan önce Tevrat’tan olanı doğrulayan ve sakınanlar için yönlendirme ve öğüt olan İNCİL'İ VERDİK.  )

15/87 Ve lekad ATEYNAKE seb'an minel mesani vel KUR'ANEL AZİM

( Ve biz SANA ikililerden yediyi ve BÜYÜK KUR'AN'I VERDİK. )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder