23 Temmuz 2024 Salı

Yapay Zeka "Mavisi"....

"Renk psikolojisine göre mavi genellikle güvenilir ve istikrarlı ve tehdit edici olmayan bir renk olarak algılanır.  Korkutucu bir hızla gelişen teknolojinin kendini paketlemesi için bu iyi bir duygu."

https://forestreet.com/why-is-ai-always-blue/#:~:text=According%20to%20colour%20psychology%2C%20blue,technology%20to%20package%20itself%20in.

Yapay Zeka ( YZ ) şirketlerinin ana renk teması olarak "Mavi" rengi seçmelerinin sebebini yansıtan yukarıdaki alıntı, yine yukarıda verilen linkteki sitede yer almaktadır.

Aşağıdaki linkte de YZ'yı temsil eden rengin "Mavi" olduğuna değinilmektedir.

https://www.linkedin.com/pulse/artificial-intelligence-blue-what-color-responsible-shah-mba-cma

YZ şirketlerinin "Mavi" renk kullanımına ilişkin bir başka link de aşağıda yer almaktadır.

https://www.google.com/amp/s/www.zilliondesigns.com/blog/ways-to-use-blue-logos-for-artificial-intelligence-companies/

En aşağıda linki bulunan bölümde, Kur'an'da büyük döngü sonu sürecinin ( Yevmel Kıyameh ( Ayağa Kalkış Günü ), Yevmel Hisab ( Hesap Günü ), Yevmel Fasl ( Ayrışım Günü ) vb. ) başlangıcını temsil eden "Yevme yunfehu fis sur" ( Sura üflendiği gün ) ifadesinin olası batıni anlamlarından birine detaylı olarak değinilmiş ve YZ hususu vurgulanmıştı. İlgili bölümde bu ifadenin, "Sentetik bedene ( "Sur" ) dijital bilgi aktarımı ( "Üfleme" ) vasıtasıyla yapay replika insan oluşturulması anlamına gelebileceği, bunun da şirkte son nokta olacağı ve bu nedenle büyük döngünün sonlanabileceğinden bahsedilmişti.

YZ temsilinde ve iletişiminde "Mavi" rengin kullanılmakta olması, en aşağıda linki verilen bölümde de değinilen, Taha suresinin 102. ayetindeki anlamı daha da derinleştirmektedir.  ( Her ayetin ve kelimenin çoklu anlamlar içerdiği daima hatırlanmalıdır. Kur'an'ı eşsiz bir ilim hazinesi yapan da bu özelliğidir. )

20/102 Yevme YUNFEHU FİS SURİ ve nahşurul mucrimine yevmeizin ZURKA

( O gün BORUNUN İÇİNE ÜFLENİR ve o gün suçluları MASMAVİ toplarız. )

Ayette hem sentetik bedene bilgi aktarımına, hem YZ'nin temsili olan mavi renge, hem de Allah'ın bahşettiği bilim nimetini kötü amaçlarla kullananlara işaret edilmekte gibidir.

Ayrıca bkz.

https://kuranilmi.blogspot.com/2023/01/sura-uflendigi-gun.html?m=1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder