Bu blogdaki yazılarda sürekli olarak "Tekamül" kelimesinin kullanıldığı görülmektedir. Ancak bu kelimenin anlam analizine ilişkin net bir veri şu ana kadar yapılmamıştır.
"Tekamül" kelimesi, "Kamil" ( Olgunlaşmış, Gelişmiş ), "Kemal" ( Olgunluk, Gelişmişlik ) köklerinden gelen, bu köklerin başına gelen "Te" ön ekiyle isim haline gelmiş olan ve "Olgunlaşma, Gelişme" anlamını veren kelimedir.
Ruhsal "Tekamül" doğrudan doğruya "Algı" evrimine dayanan bir durum ve varlıklar için sonsuz bir yolculuktur. Evvelce de belirtildiği üzere, yaratılışın kader kodlaması üç parametreye endekslidir.
1- Olgu ( Yaratılmak suretiyle varlık aşamasına gelen her şey )
2- Algı ( Bir olgunun idrakli varlık tarafından farkedilmesi ve anlamlandırılması durumu )
3- Duygu ( Algının bir varlıkta yarattığı düşünsel ve ruhsal tesir )
Tekamül kısaca, sabit bir "olgu" karşısında varlıkta zamanla oluşan "algı" değişimi süreci olarak tanımlanabilir. Bir cümle ile örnek verilecek olursa ;
"Bahar gelince çiçekler açar." .... bu cümle dogmatik bir olgudur ve primitif algı seviyesi için sorgulanabilir bir durumu yoktur. Tekamül sürecindeki varlık ise dogma safhasını geçer ve aşamalı olarak aşağıdaki soruları sormak suretiyle tekamül yolunda ilerler.
Bahar neden var?
Neden sürekli bahar değil?
Çiçek neden baharda açar?
Çiçek ile bahar ilintisi doğada başka hangi olgularda var?
Çiçeğin açması ne gibi bir mesaj içerir?
........
Varlık her yeni sorusunda, yukarıdaki örnek cümleden farklı farklı algılar edinmeye ve dolayısıyla farklı farklı duygulara girmeye başlar. Varlığın, duygusal durumuna bağlı olarak yaydığı frekans ( titreşim ) o varlığın idrak frekansı yani tekamül frekansını oluşturur. Her varlığın tekamül frekansının kodu niteliğinde olan enerji çeperine de o varlığın "Aura"sı denmektedir. ( "Aura" konusu evvelce incelenmişti. )
2012 yılında vuku bulan ve dev kuantum sıçraması niteliğinde olan kozmik hizalanma ( Güneş Sisteminin, ait olduğu Samanyolu galaksisinin ekseni ile hizalanması ) insanların ruhi ve idraki yönden kademe atlayabilmelerine yardımcı olan bir fenomendi.
2012 yılında vuku bulan ve dev kuantum sıçraması niteliğinde olan kozmik hizalanma ( Güneş Sisteminin, ait olduğu Samanyolu galaksisinin ekseni ile hizalanması ) insanların ruhi ve idraki yönden kademe atlayabilmelerine yardımcı olan bir fenomendi.
Bu çerçevede, çok katmanlı olan Kur'an da, ayetleri her okunduğunda farklı farklı algılar ve duygular yaratan sınav niteliğinde bir tekamül vesilesidir. Ayetlerin ve kelimelerin zahiri ve batıni anlamlarını ayırt edebilmek başlı başına bir tekamül göstergesidir. Ve bu nedenle Kur'an'da "müteşabih" ayetler ve kelimeler bulunmakta yani sembolizm bulunmaktadır.
No comments:
Post a Comment