25 Mart 2020 Çarşamba

Çok gezen mi? Çok okuyan mı? ... İkra! ve İsra!

Halk arasında "Çok gezenin", "Çok okuyana göre" daha çok bilgiye erişebileceği yönünde kalıplaşmış bir söylem bulunmaktadır. Bu ifade bir anlamda doğru olmak ile birlikte ilahi kozmik açıdan incelendiğinde "Okumanın" ayrı önemi ortaya çıkmaktadır. Zira, yaratılışın ilahi kozmik bilgilerini ( Akaşa Kayıtları ) kodlamalı bir yapı ile içeren Kur'an ve diğer kutsal kitaplar odaklanılarak yani yoğun konsantrasyon ile okunduğunda frekans yükselmesine vesile olmakta ve insanlara kainattaki tüm verilere erişim potansiyelini sunmaktadır.  

İsra suresinin 14. ayeti ve Alak suresinin 1 ve 3. ayetleri, sadece "Okumak" kavramına, "İkra" ( Oku ) fiili ile dikkat çeken önemli ayetlerdir.

17/14 - İKRA' KİTABEK kefa bi nefsikel yevme aleyke hasıba ( KİTABINI OKU. O gün nefsin, hesap görücü olarak sana yeter. )

96/1 - IKRA bismi rabbikellezi halak ( O yaratan Rab’binin ismi ile OKU. )
96/3 - IKRE' ve rabbükel ekrem ( OKU. Rab’bin çok faydalıdır cömerttir. )

Öte yandan, bilgi edinebilmek için "Gezip araştırmanın" önemi de "İsra" ( Gez ) kök kelimesinden türeyen "Yesır" ( Gezerler ) fiilinin yer aldığı ayetlerde ayrıca vurgulanmaktadır.

12/109 - Ve ma erselna min kablike illa ricalen nuhıy ileyhim min ehlil kura E FE LEM YESIRU FİL ERDI fe yenzuru keyfe kane akıbetüllezıne min kablihim ve la darul ahırati hayrun lillezınettekav e fe la ta'kılun
( Ve senden önce şehirlerin sahiplerinden kendilerine vahyettiğimiz erkekler haricindekileri göndermedik. Peki YERDE GEZMEDİLER Mİ? Onlardan öncekilerin sonu nasıl oldu bakmadılar mı? Ve ahiret yurdu o sakınanlar için daha hayırlıdır. O halde akıl etmez misiniz? )

35/44 - E VE LEM YESIRU FİL ERDI fe yenzuru keyfe kane akıbetüllezıne min kablihim ve kanu eşedde minhüm kuvveh ve ma kanellahü li yu'cizehu min şey'in fis semavati ve la fil ard innehu kane alimen kadırav
( VE YERDE GEZMEDİLER Mİ? Onlardan öncekilerin sonu nasıl oldu bakmadılar mı? Kuvvet olarak onlardan daha şiddetliydiler. Allah, göklerde ve yerde hiçbir şey tarafından aciz bırakılabilecek değildir. Kesinlikle O bilendir gücü yetendir. )

40/21 - E VE LEM YESIRU FİL ERDI fe yenzuru keyfe kane akıbetüllezıne kanu min kablihim kanu hüm eşedde minhüm kuvveten ve asaran fil erdı fe ehazehümüllahü bi zünubihim ve ma kane lehüm minellahi min vak
VE YERDE GEZMEDİLER Mİ? Onlardan öncekilerin sonu nasıl oldu baksalar ya. Onlar yerde, kuvvetçe ve eserce onlardan daha şiddetli idiler. Böylece, günahlarından dolayı Allah onları yakaladı. Allah’tan onlara koruyucu, gözetici olmadı. )

47/10 - E FE LEM YESIRU FİL ERDI fe yenzuru keyfe kane akıbetüllezıne min kablihim demmerallahü aleyhim ve lil kafirıne emsalüha
YERDE GEZMEDİLER Mİ? Onlardan öncekilerin sonu nasıl oldu bakmadılar mı? Allah onların üzerine helak eylemiştir. İnkarcılar için de onların aynısıdır. )



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder