10 Mart 2020 Salı

Dogmanın etimolojisi

"DOGMATİZM, priori ilkeler, çeşitli öğretiler ve asla değişmeyeceği kabul edilen mutlak değerleri kabul eden, bu bilgilerin mutlak hakikat olduğunu, inceleme, tartışma yahut araştırmaya ihtiyacın olmadığını savunan anlayışa verilen isimdir. Bu tür savlara, öğretilere ve inançlara ise DOGMA veya NAS denir."

Kur'an'da "Dogma" kavramı "Babalarını üzerinde buldukları" ifadesiyle temsil edilir. Ve bu ifade ilk kez Bakara suresinin 170. ayetinde geçer.

2/170 - Ve iza kıle lehümüttebiu ma enzellellahü kalu bel nettebiu ma elfeyna aleyhi abaena e ve lev kane abaühüm la ya'kılune şey'en ve la yehtedun

( Ve onlara o Allah’ ın indirdiğine tabi olun denildiğinde, "Bilakis babalarımızı o üzerinde bulduklarımıza tabi oluruz." derler. Ya babaları hiçbir şeyi akıl edemeyenler ve yönlendirilmemiş olanlar idiyseler. )

"DOGma" kelimesinin anlamını, "Doğuştan itibaren değişmeden devam eden durum / Doğuştan öyle olan" olarak kavramak mümkündür. Zira ayette de "Doğduklarında babalarını neyin üzerinde buldularsa onun üzerinde devam etme" eğiliminde olan insanlar tanımlanmaktadır. Dolayısıyla "DOGma" kelimesiyle "DOĞum" kelimesi arasında ortak kök olarak DOG kelimesi ortaya çıkmaktadır. Bu kökü aşağıdaki kelimlerde de görmek mümkündür.

DOG ( Köpek ) 

DOGon* Kabilesi : Afrika Mali'de yaşayan Dogon kabilesi Canis Majoris ( Büyük Köpek ) veya Dog Star ( Köpek Yıldızı ) adı verilen takımyıldızda yer alan Sirius yıldızı konusunda okült ve ezoterik bilgilere sahiptirler. Evvelki bölümlerde incelendiği üzere Şanlıurfa'daki Göbeklitepe / Köpeklitepe'de Sirius Yıldızı'nın kaba madde alemi dünyadaki bir peojeksiyonu olacak şekilde inşa edilmiştir. Bu tapınaktaki T şeklindeki monolitlerin üzerinde "Köpek" figürünün yoğun olarak yer alması dikkat çekmektedir.

* Dog ( Köpek ) + On ( Üstünde ) ... Dogon = Üstteki Köpek ( Yukarıdaki Sirius Yıldızı )

Sonuç itibarıyla "Dogma" kelimesinin etimolojik ve semantik açıdan "Doğum" ve "Sirius" kelimeleriyle ilintilenmesi "İnsanın doğum yerinin Sirius ( Cennet / Sevgi Planı / Yarı Süptil Alem ) olduğu" bilgisine yakınlaşma sağlamaktadır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder