18 Kasım 2018 Pazar

Bekket, Mekket, Kıble ve Kabe

Kabe'nin bulunduğu şehir olan Mekke, Kur'an'da "Bekket" ve "Mekket" olarak yer almaktadır.

3/96 - İnne evvele BEYTİN vüdıa lin nasi lellezi Bİ BEKKETE mübaraken ve hüden lil alemın ( Kesinlikle insanlar için kurulan ve alemler için yönlendirme olan ilk EV bereketli BEKKE / MEKKE' dekidir. )

48/24 - Ve hüvellezi keffe eydiyehüm anküm ve eydiyeküm anhüm Bİ batni MEKKETE min ba'di en azferaküm aleyhim ve kanellahü bima ta'melune basıra ( Ve MEKKE' nin içinde onlara muzaffer olmanızdan sonra, onların ellerini üzerinizden ve ellerinizi onların üzerinden çektiren O'dur. Allah ne yaptığınızı görendir. )

İlmi çevrelerce, ayetlerde yer alan BEKKET ve MEKKET kelimelerinin aynı yeri yani Mekke'yi ifade ettikleri düşünülmektedir. Ancak son dönemde Kanadalı araştırmacı yazar Dan Gibson tarafından yapılan araştırmalarda Bekket'in ve Mekket'in ayrı yerler ( şehirler ) olduğu, Bekket'in Mekket'e göre kuzeyde kalan, bugün Ürdün sınırları içinde olan ve Petra olarak bilinen şehir olduğu beyan edilmektedir. 

"Bekket" kelimesi "Ağlama Yeri, Dökülme Yeri" anlamlarına gelmektedir. ( "Bek" kök kelimesi "Yaş dökme, Su dökme, Yağdırıp akıtarak dökme" anlamlarını içermektedir. ) "Bekket" ile aynı kökten olan, B, K, C ve T ünsüz harflerini içeren ve batı dillerinde yer alan aşağıdaki kelimeler önem arzetmektedir.

BuCKeT ( Kova ) 
PoCKeT ( Cep )
BouQueT ( BuKeT ) ( Demet )
PaKeT ( Paket )

Bu kelimelerin hepsi " Toplama, Toplanma, Bir araya gelme / getirme" anlamı içermektedir. Dolayısıyla "Toplanılan, Bir araya gelinen yer" olarak düşünüldüğünde "Bekket" kelimesi anlam ifade etmektedir. Ayrıca Kur'an'da BEYT'in ( Ev ) bulunduğu yeri bildiren tek ayet olan 3/96 kodlu ayette BEKKET kelimesi yer almaktadır. ( Özellikle İngilizce'deki Bucket kelimesi "İçine sıvı toplanan hazne" anlamında olup, Bekket ( Ağlama yeri, Gözyaşı toplanma yeri ) kelimesi açısından dikkat çekmektedir. )

Bekke/t'in, Tevrat'ta yer alan BAKA vadisi yani Kabe' nin bulunduğu vadi. Mekke/t'in ise Kabe'nin de içinde bulunduğu Bekket / Baka vadisi ve diğer vadileri de içeren şehir olma durumu söz konusudur.

19 Mezmurlar 84-6 BAKA Vadisi'nden geçerken, Pınar başına çevirirler orayı, İlk yağmurlar orayı berekete boğar.


"Kabe'nin bulunduğu yön" veya "Güney" anlamında olduğu bilinen KIBLE kelimesinin kökü KIBL / KIBEL kelimesi olup "Yön, Cihet, Taraf" anlamına gelmektedir. Yani Kıble kelimesi "Güney" veya "Kabe'nin yeri" gibi bir kök anlam içermemektedir. ( Kıble kelimesi Kıbl / Kıbel kelimesinin fiil gibi çekilerek türetilmiş hali ( Kıbl+e ) * olup "Yönelge, Yönlenilmiş olan, Tarafına çevrilmiş olan" anlamına gelmektedir.

* Fransızcada "é" eki sonuna geldiği kelimeye "Olunmuş, Edilmiş" anlamı verir. Örnek : Couleur ( Renk ), Color+é ( Renk+li, Renk+lenmiş olan )

BEKKET kelimesinin Kur'an'da ilk ve son kez geçtiği ayette Bekket kelimesinin sıra numarası 11 olup, ayette de 17 kelime bulunmaktadır. 

3/96 - İnne (1) evvele (2) beytin (3) vüdıa (4) li (5) en (6) nasi (7) le (8) ellezi (9) bi (10) BEKKETE (11) mübaraken (12) ve (13) hüden (14) li (15) el (16) alemın (17) 

( Kesinlikle insanlar için kurulan ve alemler için yönlendirme olan ilk ev bereketli Bekke / Mekke' dekidir. )

KA'BET ( Kabe ) kelimesinin "Beytel Haram" ( Hürmet Evi ) olarak geçtiği tek ayette Kabe'nin tanımlamasını içeren ilk cümle 8 harften oluşmaktadır.

5/97 - Ceale (1) allahü (2) el (3) KA'BET (4) el (5) beyt (6) el (7) harame (8) .......

( Allah Kabe'yi hürmet evi kıldı. ..... )

Kabe kelimesi ise Kur'an'da iki kez tekrarlanmaktadır. Kabe kelimesinin ilk kez geçtiği ayetin kodu 5/95 ve bu ayette Kabe kelimesinin sıra numarası 37'dir. ( 5+9+5+3+7 = 29 ... 2+9 = 11 )

1 yorum:

  1. Tebrik ederim bu konuda çok fazla yazı yok tekrardan TEBRİKLER !!!

    YanıtlaSil