25 Kasım 2018 Pazar

İnşirah ile huzur bulmak

Döngü sonuna tanık olunan bu dönemde yükselen kolektif bilinci ve buna bağlı olarak yayılan pozitif enerjiyi engelleyebilmek amacıyla insan ve cin şeytanları tarafından da muhtelif yöntemler  ( söylemler, uygulamalar vb. ) kullanılmak suretiyle negatif enerji yayılmak istenmektedir. Söz konusu bu negatif enerji insanlar üzerinde uykusuzluk, stres, panik atak, depresyon, göğüs daralması, huzursuzluk gibi belirtilerin ortaya çıkmasına sebebiyet vermektedir. Bu husus Hicr suresinin 15/97 kodlu ayetinde "Yedıyku Sadr" ( Göğüs Daralması ) olarak belirtilmiştir.

15/97 Ve lekad na'lemü enneke yedıyku sadruke bima yekulun ( Ve kesinlikle senin, onların o söylediklerinden dolayı göğsünün daraldığını biliriz. )

Aynı zamanda "ruhsal uyanışın" da işareti olan bu belirti karşısında Allah Teala'nın bahşedeceği yardım ve buna bağlı olarak inananların nasıl bir tutum ve davranış içerisinde olmaları gerektiği İnşirah ( Genişleme, Açılma ) suresinde anlatılmakta gibidir.

94/1 - E lem neşrah leke sadrek ( Sana göğsünü açıp genişletmedik mi? )
94/2 - Ve vada'na anke vizrek ( Ve senden yükünü indirmedik mi? )
94/3 - Ellezi enkada zahrek ( O sırtına işkence edeni. )
94/4 - Ve refa'na leke zikrek ( Ve sana hatırlanmanı yükseltmedik mi? )
94/5 - Fe inne me'al usri yüsren ( O halde zorlukla birlikte kolaylık vardır. )
94/6 - İnne me'al usri yüsren ( Kesinlikle zorlukla birlikte kolaylık vardır. )
94/7 - Fe iza ferağte fensab ( O halde boş kaldığında çalış yorul. )
94/8 - Ve ila rabbike ferğab ( Ve Rab’bine yönel. )

Ayette, Allahü Teala'nın, yolunda çalışan ve gayret sarfedenlerin göğüslerine genişlik, ferahlık vereceği, her türlü ıstırabı ve sıkıntıyı onlardan uzak tutacağı, ruhsal tekamül için gerekli olan her zorluk deneyimi sonrasında mutlaka kolaylık vereceği bildirilmektedir. Her zorluğun ardından kolaylık olduğu ayette iki defa vurgulanmaktadır. Ayetin son iki ayetinde ise inananların temel sorumluluklarının Rab'lerinden yardım dilemek suretiyle iyilik için daima çalışmak ve emek sarfetmek olduğu bildirilmektedir.

Surede 8 ayet olması da adeta döngüden çıkışı ve yeni başlangıca erişmeyi nünerik olarak sembolize etmektedir.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder