Hardal tohumu genellikle 1-2 mm çapında ölçüye sahip olup en küçük tohumlar kategorisinde yer almaktadır. Hardal tohumu hemen hemen her türlü toprakta döl verebilen ( filizlenebilen ), en zor doğa koşullarında bile tomurcuklanıp çoğalabilen ve bulunduğu alanı kaplayabilen güçlü bir bitkidir.
Hardal Tohumları
İncil'in Matta ve Mark surelerinde "İmanın" ( İnancın ) vesile olabileceği imkanlar ve varlıklara kazandırabileceği güç "Hardal Tanesi" nitelemesiyle bildirilmektedir. "İman"ın özü "Bilgi"dir. Bir varlık yaratılışa ilişkin kodları çözdüğü yani kozmik bilgilerini artırdığı oranda tekamül edip yaratılış üzerinde etkili olabilir. İlahi kozmik bilgileri öğrenme ve deşifre etme yolunda olan varlıkların metapsişik yetenekleri ve madde üzerindeki tesir seviyeleri sürekli olarak artar.
İncil'in Mark suresinde "Hardal Tanesi", "Yaratıcı'nın Egemenliğine" benzetilmiştir. Yani Hardal Tanesi ifadesi en büyük kudret olan Allahü Teala'nın yaratış kudreti ile ilintilendirilmiştir.
41-Mark-4-31 Tanrı'nın Egemenliği, HARDAL TANESİNE benzer. HARDAL, yeryüzünde toprağa ekilen tohumların en küçüğü olmakla birlikte,
41-Mark-4-32 ekildikten sonra gelişir, bütün bahçe bitkilerinin boyunu aşar. Öylesine dal budak salar ki, kuşlar gölgesinde barınabilir."
"Habbetin min Hardelin" ( Hardal Tohumu ) ifadesi Kur'an'da ve İncil'de "İman" ve "Bilgi" kavramlarıyla da ilintili olarak yer almakta ve bu iki kavramın vesile olabileceği durumlar vurgulanmaktadır.
40-Matthew-17-20 İsa, "İmanınız kıt olduğu için" karşılığını verdi. "Size doğrusunu söyleyeyim, bir HARDAL TANESİ KADAR İMANINIZ olsa şu dağa, 'Buradan şuraya göç' derseniz, göçer; sizin için imkânsız bir şey olmayacaktır."
42-Luke-17-6 Rab şöyle dedi: "Bir HARDAL TANESİ KADAR İMANINIZ olsa, şu dut ağacına, 'Kökünden sökül ve denizin içine dikil' dersiniz, o da sözünüzü dinler.
Esasen "Bilgiyi" temsil eden "Hardal Tanesi Kadar İman" ifadesi Kur'an'daki "Kitap İlmi" kavramıyla da ilintilidir. Zira yukarıdaki ayetlere benzer olarak Neml suresinin 40. ayetinde "Kitap ilmi olan kişinin melikin tahtını göz açıp kapama süresi içinde ( ışık hızıyla ) portalden getirebildiği" bildirilmektedir.
Kur'an'ın Enbiya ve Lokman surelerinde ise yaratılıştaki tüm olguların ( duygu, düşünce, tutum, eylem ) ve olayların kozmik veri tabanına kaydedilmekte olmasından ( Akaşa Kayıtları ) dolayı her varlığa ilişkin bilgilerin hesap günü ( varlığın öz değerlendirmesini yaptığı ve öz bilgilerini düzenlediği süreç ) için daima hazır tutulduğu bildirilmektedir. Özetle "Hardal Tanesi" kavramı "Bilgi" ile ilintilendirilmiştir.
21/47 - Ve nedaul mevazinel kısta li yevmil kıyameti fe la tuzlemü nefsün şey'a ve in kane MİSKALE HABBETİN MİN HARDELİN eteyna biha ve kefa bina hasibın
( Ve ayağa kalkış günü için adil tartılar kurarız. Böylece nefse şey kadar bile zulmedilmez. Eğer HARDALIN TOHUM TANESİ ağırlığında dahi olsa onu getiririz. Biz hesap görücü olarak kafiyiz. )
31/16 - Ya büneyye inneha in tekü MİSKALE HABBETİN MİN HARDELİN fe tekün fı sahratin ev fis semavati ev fil erdı ye'ti bihellah innellahe latıyfün habır
( Ey oğlum, kesinlikle ki eğer o HARDALIN TOHUM TANESİ AĞIRLIĞINDA dahi olsa, kayanın içinde veya göklerde veya yerde dahi olsa Allah onu getirir. Kesinlikle Allah latiftir haberdardır. )
No comments:
Post a Comment