4 Eylül 2021 Cumartesi

Gen modifikasyonu ve CRISPR-Cas9 RNA ( mRNA )

CRISPR-Cas9 ( Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats*-CRISPR Associated Protein 9 ) adı verilen genom düzenleme / yazımlama tekniği 2020 yılında ( COVID19 pandemisi yılı ) kimya alanında Nobel Ödülü'ne layık görülmüştür. 

* Gruplanmış Düzenli Aralıklı Kısa Palindromic Tekrarlar "CRISPR", bakteriler de bulunan bir DNA sekansıdır.

"Cas9" ise belirli DNA dizilimlerini / sarmallarını tanımak, yarmak ve bunlara bağlanmak amacıyla CRISPR sekansını bir rehber gibi kullanan enzimdir.

CRISPR-Cas9 tekniği, organizmaların genlerinin yani DNA yapılarının, enzim dizilimlerinin ( genomların ) istenilen yerden kesilmesine, mevcut genlerin kaldırılmasına, yenilerinin eklenmesine ve nihayetinde ilahi nizamın belirlediği genetik kodun değiştirilmesine imkân vermektedir. 



CRISPR-Cas9 tekniği 

Anılan genetik modifikasyon yani "yaratışı değiştirme" tekniğinin kodu olan "CRISPR-Cas9" ifadesi 11 karakterden oluşmakta olup dizilimin son karakteri 9 sayısıdır. Bu durum 9/11 ve 11 nümerolijisini çağrıştırmaktadır. 

Nisa suresinin 119. ayetinde "Allah'ın yaratışının değiştirilmesi" hususundan bahsedilmektedir.

4/119 Ve le udillennehum ve le umenniyennehum ve le amurrannehum fe le YUBETTİKUNNE azanel en'ami ve le amurannehum fe le YUĞAYYİRUNNE HALKALLAH ve men yettehiziş şeytane veliyyen min dunillahi fe kad hasira husranen mubina

( Ve kesinlikle onları saptıracağım, kesinlikle onları saplantılara, kuruntulara sokacağım. Kesinlikle onlara emredeceğim de HAYVANLARIN KULAKLARINI KESECEKLER. Kesinlikle onlara emredeceğim de ALLAH'IN YARATIŞINI DEĞİŞTİRECEKLER. Kim Allah' ın haricinde şeytanı dost edinirse, apaçık hüsran ile hasarlanmış olur. )

Ayetin ana konusu, CRISPR-Cas9 tekniği ile semantik uyum arzetmektedir. "CRISPR-Cas9" kodunun 11 karakterden oluşması ve son karakterin 9 olması da ayet numarası olan 119 sayısı ile nümerolojik uyum arzetmektedir. Bilindiği üzere 11 veya 9/11 kodları, farklı boyuta geçişin, yeni süreç başlangıcının kısaca değişimin nümerik sembolleridir.

Ayrıca ayette yer alan "hayvanların kulaklarının KESİLMESİ" ifadesi ile CRISPR-Cas9 tekniğindeki "genomların KESİLMESİ" arasında batini ilinti bulunmakta gibidir. Zira genler / genomlar ilahi mesajı ( yaratılış kodlarını ) içeren, bir başka deyişle ilahi mesajı, vahyi "duyan", ilahi mesaj için "kulak" olan ve buna göre işlev gören olgulardır.

Kur'an'da, nihayetinde bir "mesajcı" olan haberci için de "kulak" teşbihi yer alır.

9/61 Ve minhumullezine yu'zunen nebiyye ve yekulune huve UZUN kul UZUNU hayrin lekum yu'minu billahi ve yu'minu lil mu'minine ve rahmetun lillezine amenu minkum vellezine yu'zune rasulellahi lehum azabun elim

( Ve onlardan haberciyi üzenler "O KULAKTIR." derler. De ki: "Size hayırlı KULAKTIR. Allah’a inanır, inananlara inanır ve sizden inananlara rahmettir." Allah' ın resulünü üzenlere elim azap vardır. )

Pandemi ve mRNA enjeksiyonu sürecinden hemen önce Mart 2019 tarihinde vizyona girmiş olan "Human Nature" ( Insan Doğası ) isimli filmin konusunun CRISPR tekniği ile genetik modifikasyon olması dikkat çekmektedir. CRISPR tekniği esasen bir gen hackleme* ve kontrol tekniğidir. ( * Hack = Kesip ayırmak )

Filmdeki "Man can create man." ( İnsan bir insan yaratabilir. ) ve "Are we playing God?" ( Tanrıyı mı oynuyoruz? ) cümleleri dikkat çekmektedir.

"Gen" kelimesi Türkçe'deki "Geniş, Genleşme" kelimelerindeki köktür. Yani DNA sarmalındaki enzim diziliminin herhangi bir kesitine, sekansına "Gen" adı verilmektedir. Çünkü enzim dizisi kesiti bir "genişlik" oluşturmaktadır.

Aşağıdaki linkte "Bir zigota enjekte edilen  CRISPR/Cas9 RNA moleküllerinin ( mRNA ) hedef geni başarıyla modifiye ettiği ( değiştirdiğı ) ve cinsiyet oranını da etkilediği" belirtilmektedir.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27744533/

Genetik modifikasyon temasını doğrudan veya dolaylı olarak konu eden filmlerden bazılarının isimleri ve vizyon tarihleri şöyledir; Rampage 2018, X-Men 2000, Jurassic Park 1993, Elysium 2013, Spider Man 2002, Gattaca 1997, Okja 2017, The Island of Dr. Moreau 1977, Deadpool 2016, Blade Runner 1982, Star Trek II: The Wrath of  Khan 1982, Resident Evil 2002, Star Wars: Episode II - Attack of the Clones 2002, The Fly 1986, Mimic 1997, Sharktopus 2010, Island of Lost Souls 1932

2009 yılı yapımı olan ve genetik modifikasyonu konu alan "Splice" isimli filmin afişindeki mesaj ve 11 nümerolojisi dikkat çekmektedir. "The future is born." 06.04.10 ( Gelecek doğdu. ) ... 0+6+0+4+1+0 = "11"

Ancak önemle ve tekrar hatırlatmak gerekir ki Allahu Teala tarafından bahşedilen bilim nötrdür. Bilimin kimler tarafından ve ne amaçla kullanıldığı önemlidir. Umulur ki bu muhteşem tıbbi teknik birçok hastalığın ve genetik bozukluğun tedavisi amaçlı olarak kullanılsın ve insanlığa fayda sağlamaya vesile olsun!

Evvelce "Genetik Klonlama" başlıklı bölümde de klonlama işleminin kulaktan alınan kök hücreler vasıtasıyla yapıldığına değinilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder