20 Haziran 2023 Salı

"Haddini aşan zıddına döner."

Düalite kaynaklı olan döngüler, pozitif veya negatif frekansların belirli bir süreç içinde belirli bir seviyeye ulaşmasının ardından tekrar sıfır seviyesinden başlayarak yeni bir pozitif veya negatif süreç ile ( pozitiften negatife veya negatiften pozitife ) devamını tanımlamaktadır. Bu bilimsel fenomen islâmi kültürde "Haddini aşan zıddına döner." cümlesiyle ifade edilegelmiştir.

Bakara suresinin 65. ayetinde hem 7 sayısının bir döngülük frekans olduğu, yani döngü sonununu, döngünün "hududunu" temsil ettiği, hem de "insanın maymuna dönüşmesi" teşbihi vasıtasıyla hududun aşılması durumunda "zıdda dönüşün" gerçekleşeceği bildirilmektedir.

2/65 Ve lekad alimtumullezinA'TEDEV MİNKUM FİS SEBTİ fe kulna lehum kunu kiradeten hasiin

( Ve sizlerden YEDİNCİ GÜN İÇİNDE HUDUDU AŞANLARI bildiniz. Böylece onlara, "Kovulup REDDEDİLMİŞ MAYMUNLAR olun." dedik.  )

Müzikteki 7 notanın oluşturduğu bir döngü sonundaki 7. ve son nota olan "Si"'den sonrası "haddin aşılması", ince "Do" ile yeni döngünün başlaması da "Do"'nun "zıddına dönmesi" olarak misallendirilebilir.

Nisa, Taha ve Hakka surelerinin aşağıdaki ayetlerinde ise yine azgınlıklarından yani hududu aşmalarından dolayı "tersine, zıddına döndürülmüşler"den bahsedilmektedir. ( "Tersine döndürülme" ifadesinin, ayetlerdeki tüm ifadeler gibi, çoklu anlamları olduğunu daima hatırlamakta fayda bulunmaktadır. ) 

4/88 Fe ma lekum fil munafikine fieteyni VALLAHU ERKESEHUM bima kesebu e turidune en tehdu men edallellah ve men yudlilillahu fe len tecide lehu sebila

( O halde size ne oluyor da ikiyüzlüler hakkında iki topluluğa ayrılıyorsunuz. ALLAH o kazandıklarından dolayı ONLARI TERSİNE DÖNDÜRÜR. O Allah’ın saptırdığını yönlendirmeyi mi istersiniz? Ve Allah kimi saptırırsa artık ona yol bulamazsın. )

20/24 İzheb ila FİR'AVNE innehu TAĞA

( FİRAVUN' a git. Kesinlikle o AZDI. )

69/9 Ve cae FİR'AVNU ve men kablehu vel MU'TEFİKATU bil hatiet

( Ve FİRAVUN, ondan öncekiler ve TERSİNE DÖNMÜŞLER o hatayı getirdiler. )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder