5 Ocak 2020 Pazar

Cyanosis

"Cyanosis" kelimesi Yunanca "Kuanosis" kelimesinden türemiş olup "Mavilik / Mavileşme" anlamına gelmektedir. Tıbbi bir terim olan Cyanosis, alyuvarlardaki hipoksi ( oksijen seviyesi azalması / oksijensiz kalna ) sonucunda el ve ayakların "mavileşmesi" sendromunu ifade etmektedir.





Cyanosis sendromu

Kur'an'ın aşağıdaki ayetlerinde sapmış inkârcı suçluların toplanma gününde ( Yevmel Haşr ) göğüslerinin daralmasından ve masmavi olarak toplanmalarından bahsedilmektedir.  Ayetlerde, döngü sonunda oluşacak doğal felâketler* nedeniyle oksijensiz kalma ve bu nedenle cyanosis sendromunun tezahüründen bahsedilmekte gibidir.

* Yeraltındaki volkanik lavların ve gazların yeryüzüne fışkırmasıyla gökyüzünde oluşacak ve canlıların solunumunu engelleyerek hipoksiye sebebiyet verecek duman ( 44/10 - Fertekıb yevme te'tis semaü bi dühanin mübin ( O halde, göğün apaçık duman getirdiği günü gözetleyip bekle. )

6/125 - Fe men yüridillahü en yehdiyehu yeşrah sadrahu lil islam ve men yürid en yüdıllehu yec'al sadrahu dayyikan haracen ke ennema yessa'adü fis sema' kezalike yec'alüllahür ricse alellezine la yü'minun 
( Allah kimi yönlendirmeyi isterse, onun göğsünü teslimiyete açar. Kimi saptırmayı isterse, sanki kesinlikle o göğe yükseliyormuş gibi göğsünü dar ve sıkıntılı** yapar. Allah, inanmayanların üzerine işte böyle pislik, azab getirir. ) 

**Deniz seviyesinden göğe yükseldikçe hava basıncı ve oksijen miktarı azaldığından kan basıncının etkisi ve yeterli oksijen alamayan ciğerde baskı hissedilir.

20/102 - Yevme yünfehu fis suri ve nahşürul mücrimıne yevmeizin ZÜRKA 
( Borunun içine üflendiği gün. O gün suçluları MASMAVİ toplarız. )

Yasin suresinin 65. ayetinde suçluların günahlarına "ellerin8n ve ayaklarının şahitlik etmesi" ifadesi konu bağlamında ilginçtir.

36/65 - El yevme nahtimü ala efvahihim ve tükellimüna eydıhim ve teşhedü ercülühüm bima kanu yeksibun 
( Bugün ağızlarının üzerine mühür basarız. Bize elleri kelam edip söz söyler. O kazanmış olduklarına da ayakları şahitlik eder. )



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder