15 Ocak 2020 Çarşamba

"Hava" kelimesinin kökeni

"HEV" ( Kalbin gerçeğe ve Allah'a ( Göklere ?! ) yönelmesi kökünden türemiş olan Türkçe'deki "HAVA" kelimesinin kökeni oldukça derin anlamlar taşımakta gibidir. İlintili kelimeler incelenecek olursa ;

HEAVEN( İng. ) = Gök / Gökler / Cennet
HEV = HİMMET = Kalbin gerçeğe ve Allah'a ( Göklere ?! ) yönelmesi
HİMMEL ( Alm. ) = Gök

Arapça HÜVE kelimesi 3. tekil şahıs zamiri olan "O" anlamında kullanılmakta olup, "Gökte olan" anlamını çağrıştırmaktadır.

Yehova Şahitleri adı verilen tarikatta yaratıcının isminin Yehova olduğuna inanılmaktadır. "Yehova" kelimesinin köken ayrışımının Ya ( Ey ) Hova / Hüve ( O ) yani "Ey O Gökteki" anlamını içermekte olması muhtemeldir.

Kur'an'da da yer alan HEVA kelimesi BOŞ, ISSIZ anlamına gelmekte olup, HAVA kelimesinin anlamını da çağrıştırmaktadır.

14/43 - Mühtııne mükniıy ruusihim la yerteddü ileyhim tarfühüm ve ef'idetühüm HEVA''
( Başlarını dikerek, boyun uzatarak koşacaklar. Bakışları onlara dönmeyecek ve gönülleri BOŞ / ISSIZ kalacak. )

"Rüzgar" anlamına gelen "Rıh" kelimesinin "Ruh" kelimesiyle aynı kökten olma ihtimaline evvelki bölümlerde değinilmişti. Enfal suresinin 46. ayetinde yer alan "Rüzgarınız gider" ifadesi, ayette verilmek istenen mesaj bağlamında "Ruhunuz gider" anlamını taşımakta gibidir.

8/46 - Ve etıy'ullahe ve rasulehu ve la tenazeu fe tefşelu ve tezhebe RIHUküm vasbiru innellahe meas sabirın
( Ve Allah’a  ve O’nun resulüne itaat edin ve tartışmayın. Yoksa korkarsınız ve RÜZGARINIZ / KOKUNUZ gider. Sabredin. Kesinlikle Allah sabredenlerle beraberdir. )

RIH ( Rüzgar ) kelimesinin REYH ( Koku ) kelimesiyle aynı kökten olması kuvvetle muhtemeldir. Ayrıca "Kurtuluş, Rahatlama, Genişlik" anlamlarına gelen REHAVET kelimesi de RIh ve HAVA kelimelerini içermektedir. RAHVAN kelimesi "Geniş, Açık, Havadar" anlamına gelmekte olup, Türkçe'deki RAHAT kelimesi de bu çerçevede anlamı daha anlaşılır hale gelmektedir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder