"İnanç", varlıkları yaratılışın kaynağına bağlayan temel olgudur. Yaratılmış olan bir varlığın "inançsız" olması mümkün değildir. İyiliğe ve doğruluğa olan inanç gibi kötülüğe ve yanlışa da inanç söz konusudur. Ayrıca esasen inanç kavramı, algılanageldiği üzere "dogmatik kabul"den ibaret olmayıp akıla, mantığa, delile, çıkarsamaya, ispata ve idrake dayalı bir olgudur.
İnanç akımlarını aşağıdaki başlıklarda sıralamak mümkündür.
İslâm : “Selm” ( Sağlamlık, Kurtuluş, Barış, Doğruluk ) kökünden gelen ve “Teslimiyet” anlamına gelen İslâm, tek yaratıcıya ( Allah'a ) inanmayı, O'nun habercilerini ve resullerini kabul etmeyi, kitaplarına ve ilmine tabi olmayı esas alır. İslâm semavi ( göksel ) anlayışı yani üst boyutsal iletişim yoluyla bilgi aktarımı ( vahiy ) sistemini kabul eder.
Not: İlmi bazda, "Yahudilik" ve "Hristiyanlık" ( Kur'an'da Hristiyan kelimesi geçmez, Nasıra kelimesi gecer. ) isimleri altında ayrı dinler ( inanç sistemleri ) söz konusu değildir. Yahudi, ilgili dönemde Yahudiye'de yaşayanlara, Nasıralı da Nasıra'da yaşayanlara verilen isimdir. Bu toplumlara da İslâm öğretisini ve Kur'an ilmini içeren Tevrat ve İncil verilmiştir. Ancak daha sonra haberci isimlerine ( Musa, İsa ) istinaden Musevilik ve İsevilik tarikatleri ortaya çıkmıştır.
Deizm : Doğanın gözlemlenmesinin, incelenmesinin ve yorumlanmasının, bir yaratıcının olduğunu idrak etmek için yeterli olduğunu kabul eden akımdır. Deizm vahiy ( üst boyut iletişimi ), kitap, haberci, resul gibi kavramları reddeder. ( De ( Tanrı ) + İzm ( - cilik ) ) Vicdani eğilimler yerine nefsani ( şeytani ) eğilimlerin tesirlerinin hakim olması durumunda satanizme meyle açık bir akımdır. Zira yönlendirici kitabın kabul edilmemesi nedeniyle şeytani eğilimlerin benimsenmesi durumunda bilinçli veya bilinçsiz olarak şeytanın Tanrı addedilmesi ile sonuçlanabilir.
Tengrizm : Tengri ( Gök Tanrı ) kelimesi kökenli olan Tengrizm ( Gök Tanrıcılık ) gökteki yaratıcı ruha inancı esas alan akımdır.
Ateizm : Yaratıcının varlığını inkâr eden veya varlığına inanıp öğretisini inkâr eden akımdır. Nihayetinde satanizmdir. ( Atheism ( Tanrı Karşıtlığı )… A ( Karşıt, Zıt ) + The* ( Tanrı ) + İzm ( -cilik )
*”The” kelimesi “Deizm”’deki “De” kelimesinin farklı telafuz edilmiş halidir.
Agnostisizm : "Bilinemezcilik" anlamına gelen ve ismi Grekçe "Agnostos"* kelimesinden türeme olan bu akım ise tanrının veya tanrısal varlıkların mevcut verilere istinaden bilinemez olduğunu yani varlıklarının veya yokluklarının ispatlanamaz olduğunu savunan bir felsefi görüştür. Ancak Yaratıcı'nın varlığı, fizik biliminde de bir metod olan "Çıkarsama Kuralı" vasıtasıyla da idrak edilebileceğinden, yani yaratılmış olan her şeyin ardında yaratıcı bir kudret, irade, bilinç, hesap ve plan olduğu geeçeğinden dolayı bu akım yaratıcıya ( Tanrı'ya ) inanç konusunda batıl nitelik arzetmektedir.
* A ( Olumsuzluk ön eki ) + Gnostos ( Tanımak, Bilmek ) = Agnostos ( Tanınamazlık, Bilinemezlik )
Nihilizm = Her şeyi, her gerçeği, her değeri, her türlü bilgi imkanını reddeden ve hiçbir doğru, genel-geçer bilginin olamayacağını savunan inanç sistemidir. Nihayetinde satanizmdir. ( Nihilizm .... Nihil ( Yok etme, Sıfırlama ) + İzm ( -cilik ) Ayrıca "Nihilizm" kelimesinin kökündeki "Nih" kelimesi ile Arapça'daki "Neha" ( Son vermek, Terketmek ) kelimesi ortak kök oluşturmaktadırlar. Örnek: "İntihar" kelimesi "Neha" kökündendir. "Nihilizm" de zaten her türlü inanç sistemini terketmek anlamındadır. )
Budizm : Siddhartha Gautama Budha tarafından kurulan ve farklı bakış açılarına göre din veya felsefe olarak tanımlanan Budizm'in hedefi; hayattaki acı, ıstırap ve tatminsizliğin kaynaklarını açıklamak ve bunları gidermenin yollarını göstermektir. Budizm'de öğretilerin ana çatısını meditasyon gibi içe bakış yöntemleri, reenkarnasyon denilen doğum-ölüm döngüsünün tekrarı ve karma denilen neden-sonuç zinciri gibi kavramlar oluşturmaktadır. Budizm, Tanrı / Yaratıcı kavramını reddeder.
Şamanizm : Varlığı Erken Taş Devri'ne ve daha da geriye kadar kanıtlanabilen, inisiyasyon içeren, ruhlar ile insanlar arasında iletişim sağladığına inanılan bir vecd ve trans tekniğidir. Şamanizm çok tanrılı din olarak bilinir.
Satanizm : İslâm öğretisinin daha doğrusu Kur’an öğretisinin tersinin yani iyi yerine kötü düşünce, tutum ve davranışların ilke edinildiği, yaratıcıya ve O'nun öğretisine isyan etmeyi ve İblis'i ilah edinmeyi esas alan akımdır. ( Sabiilik ( Yıldıza tapma ), Mecusilik* ( Ateşe tapma ) ve Yezidilik de farklı kelimeler ile ifade edilmiş satanizmdir. )
* "MECusi" kelimesinin Latince karşılığı "MAGus" olup, ortak kök "Ateş, Büyük" anlamlarına gelen MEC veya farklı telaffuz ile MAG kelimesidir. Fransızca ve İngilizce'deki "MAGicien" ve "MAGician" ( Sihirbaz, Ateşçi, Büyük etki yaratan, BÜYÜleyen ) kelimeleri de "MECusi" kelimesinin farklı telaffuz edilmiş halleridir. "Büyü" kelimesi "Büyük" kelimesiyle ilintilidir. "MAGnet" ( Mıknatıs ) ve "MAGnetism" ( Manyetizm ) kelimeleri de aynı köke sahip olup, "Ateşin çekim ve etkileme gücünü" ifade eder. Yıldızların aslında ateş kaynakları olması ve gök cisimlerini kendilerine çekmeleri bu hususa örnek teşkil etmektedir.
Satanizm, Allah'tan, O'nun resullerinden, O'nun ilminden, O'nun kitaplarından, O'nun meleklerinden ( Vazifeli Varlıklar ) uzaklaştıran her türlü akımın, sistemin, eğilimin genel adıdır.
Görüleceği üzere İslâm, Deizm ve Tengrizm adı verilen akımların felsefelerini de içeren, bütünleyici bir kavramdır. Zira İslâm'ın bilgi kaynağı olan ve yaratılışın kodlarını içeren Kur'an daima düşünmeyi, akıl etmeyi, araştırmayı, gözlemlemeyi, bilgi edinmeyi, öğrenmeyi, dogmadan ve putçuluktan uzak durmayı öğütleyen bilgi hazinesidir.
"Din" kelimesinin, Arapça'daki "Deyn" ( Borç ) kelimesiyle ve batı dillerindeki "Dignity" ( Haysiyet ) kelimesiyle kök anlam ilintisi bulunmaktadır. Zira "Borç" ve "Haysiyet" kelimeleri kişinin öz saygınlığını ve bu saygınlığını koruması için bağlı kalması gereken ahlaki ilkeleri temsil eden kavramlardır. Söz konusu ilkeler de iyilik, doğruluk, özveri, fedakarlık, yardımseverlik, ahlaksızlıktan uzak durmak olarak sıralanabilir. Bu ilkeler de zaten vicdan mekanizmasının temel bileşenleri olup Allah kavramının idrak edilmesini sağlamaktadırlar. Dolayısıyla din kavramı esas itibarıyla tüm insanların yaratılış kodlarında bulunmaktadır. Kur’an’ın Maide suresinin 3. ayetinde dinin islam olduğu yani Allah’a ve O’nun öğretisine teslimiyet olduğu açıkça bildirilmektedir.
5/3 ...... el yevme ekmeltü leküm dınekümve etmentü aleyküm nı'metı ve radıytü lekümül islame dına ......
( ........... Bugün size, dininizi kemale erdirdim, üzerinize nimetimi tamamladım. Size din olarak islamı, teslimiyeti istedim. ....... )
Allah kelimesi, Deizm kelimesindeki "Deus / Dieu" ve Tengrizm kelimesindeki "Tengri" ile aynı anlamı barındırmaktadır.
El İlah ... Ellah ... Allah
El = Ön ek / Yüce, yüksek olan
İla = -a doğru
H = O ( 3. tekil şahıs zamiri )
İla + H* ( O'na doğru )
"İlah" kelimesinin Kur'an'da "İleyhi" ( O'na ) olarak tezahürü de bulunmaktadır. Örnek;
2/28 - Keyfe tekfurune billahi ve küntüm emvaten fe ahyaküm sümme yümıtüküm sümme yuhyıküm sümme İLEYHİ türceun
( Allah’ ı nasıl inkar edersiniz? Ve ölülerdiniz de sizi diriltti. Sonra sizi öldürür. Sonra sizi diriltir. Sonra O'NA döndürülürsünüz. )
* "H" harfi dillerde 3. tekil şahıs "O" zamirinin karşılığıdır.
He / Him ( İngilizce )
Hu / Hüve ( Arapça )
IHn / IHm ( Almanca )
"O" zamiri uzakta olanı ifade eder. Bu bağlamda "H" harfi ile başlayan aşağıdaki kelimeler de "Uzakta, Yüksekte! olanı" ifade etmektedir. “İlaH” ( O’na doğru ) kelimesindeki “H” harfi de bu işlevi görmektedir.
High ( Yüksek - İng. )
Haut ( Yüksek - Fra. )
Hoch ( Yüksek - Alm. )
Havaî ( Havaya, Yükseğe ait - Ara. )
Helios ( Güneş - Yun. ) ( Güneş'i oluşturan Helium gazı ve Hidrojen de konuyla ilntilidir. )
Dolayısıyla "İlaH" kelimesi esas itibarıyla "Uzakta, Yüksekte olana doğru" anlamını taşır.
"Tanrı" olarak da telafuz edilen "Tengri" kelimesi "Gök" anlamına gelmekte olup esasında "Yüksekte, Uzakta olanı" tanımlamaktadır.
"Deizm" kelimesinin kökü olan "Deus / Dieu" kelimesinin kökeninde de "Göksel, Parlayan" anlamı bulunmaktadır. Arapça "Borç" anlamına gelen ve Allah'ın bahşettiği nimetlere karşılık varlıkların yükümlülüklerini ifade eden "Din" kelimesiyle "Deus / Dieu" kelimeleri ortak köke sahip görünmektedirler. ( İngilizce ve Fransızca'daki "Dignity / Dignité" ( Haysiyet ) kelimeleri de aynı köktendir. )
No comments:
Post a Comment