20 Ocak 2020 Pazartesi

Tevekkül mekanizması

"Tevekkül" kelimesi "Vekil" kelimesi kökünden türemiş olan bir kelime olup "Vekil kılmak / Vekâletine bırakmak / Dayanmak / Sığınmak" anlamlarına gelmektedir. İyilik ve doğruluk yolunda çaba gösteren inananlar çalışmalarının vesile olacağı sonuçları ve bu sonuçların vesile olacağı sebepleri tayin eden tek mercinin Allahü Teala olduğunu bilirler. Bu noktada inananlar her işleri için Allah'ı vekil kılarlar, O'na dayanıp sığınırlar yani O'na tevekkül ederler.

33/3 - Ve TEVEKKEL alellah ve kefa billahi VEKILA
( Ve Allah’a DAYANIP SIĞIN. Allah VEKİL  olarak kafidir. )

Tevekkül olgusu kader mekanizmasının kusursuz işleyişinin ve ruhsal tekâmül sürecinin en temel bileşenlerindendir. 

3/122 - İz hemmet taifetani minküm en tefşela vallahü veliyyühüma ve alellahi fel YETEVEKKELİL mü'minun 

( Zamanında sizden iki grup korkaklığa taammüd etti, meyletti. Allah onların dostudur. O halde inananlar Allah’a DAYANIP SIĞINSINLAR. ) 

3/160 - İn yensurkümüllahü fe la ğalibe leküm ve in yahzülküm fe men zellezi yensuruküm min ba'dih ve alellahi fel YETEVEKKELİL mü'minun 

( Eğer Allah size yardım ederse size galip yoktur. Eğer sizi rezil ederse, ondan sonra o size yardım edecek olan kimdir? Ve o halde inananlar Allah’a DAYANIP SIĞINSINLAR. ) 

8/2 - İnnemel mü'minunellezine iza zükirallahü vecilet kulubühüm ve iza tüliyet aleyhim ayatühu zadethüm ımanen ve ala rabbihim YETEVEKKELUN 

( Allah hatırlandığında, kesinlikle o inananların kalpleri ürperir, ürker. Onlara O’nun ayetleri okunduğunda onları inanç olarak artırır. Rab’lerine DAYANIP SIĞINIRLAR. )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder