3 Ocak 2020 Cuma

Zaman ... aldatıcı bir kısır döngü

Zaman kavramı Kur'an'da "Dehr" kelimesiyle zikredilmektedir. 

45/24 - Ve (1) kalu (2) ma (3) hiye (4) illa (5) hayatün (6) ed (7) dünya (8) nemutü (9) ve (10) nahya (11) ve (12) ma (13) yühlikü (14) na (15) illa (16) ed (17) DEHR (18) ve ma lehüm bi zalike min ılm in hüm illa yezunun
( Ve "O, dünya hayatı haricindeki değildir. Ölürüz ve diriliriz. O bizi helak eden ancak ZAMANDIR." dediler. Onlara bununla ilgili ilim yoktur. Kesinlikle onlar ancak zannederler. )

Casiye suresinin 24. ayetinde "dünya hayatından başka hayat olmadığı ve ölümün ve dirilişin sadece zaman nedeniyle olduğunu" söyleyenlerin zanna uydukları yani gerçeği söylemedikleri bildirilmektedir. Ayrıca zaman kavramının aldatıcı bir döngü olduğu da "Ölürüz ve diriliriz" ifadesiyle dolaylı olarak bildirilmektedir.

76/1 - Hel (1) eta (2) ala (3) el (4) insani (5) hıynün (6) min (7) ed (8) DEHRİ (9) lem yekun şey'en mezkura 
( İnsana uzun zamandan hatırlanacak bir şey olmadığı zaman gelmedi mi? )

İnsan suresinin ilk ayetinde aslında zaman kavramından münezzeh ve sonsuz varlığı olan insanın kaba madde aleminde henüz tezahür etmediği zaman dilimi ( döngüsü ) "uzun zaman içindeki bir zaman" ifadesiyle bildirilmektedir. Bu ifade esas itibarıyla zaman kavramının olmadığını sadece insanın bir yanılsaması olduğunu bildirir niteliktedir. Zira söz konusu zaman diliminin insana geldiği ve onun bu zaman dilimini idrak etmiş olduğu soru cümlesiyle bildirilmektedir.

Yukarıdaki her iki ayette de "Dehr" ( Zaman ) kelimelerinin sıra değerlerinin ( 18 ... 1+8 = "9" ve "9" ) nümerolojik değerinin "9" sayısına eşit olması düşündürücüdür. Zira 9 sayısı düalitedeki* negatif tarafı yani doğrunun (6) tersi olan yanlışı, sihiri ve aldatmayı sembolize etmektedir.

* 69 sayısını andıran düalitenin sembolü olan meşhur Yin Yang figürü

Not: Evvelki bölümlerde "Şimdi" kavramının sadece birer algı olan "Geçmiş" ve "Gelecek" kavramlarının döngüsünü ifade ettiğine değinilmişti. "Şimdi" kelimesi "Shemitah Döngüsü" ve "Simit"** kelimeleriyle aynı köktendir. Geçmiş ve gelecek kavramlarının sadece dünyevi bir algı ve ilüzyon olduğu düşünüldüğünde algısal döngüyü ifade eden "Şimdi" kavramının da aslında "yok" olduğu veya sadece "Sonsuz Şimdi"'nin var olduğu açığa çıkmaktadır.

** Çember formundaki unlu yiyecek de ismini "Shemitah" kelimesinden almıştır.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder