10 Ocak 2020 Cuma

3 DPO ( 3 Days Post Ovulation - Ovülasyon Sonrasındaki 3. Gün )

Kadınlarda ovülasyon yani yumurtlama, her ay Graaf folikülünden yumurtanın atılmasını ifade eden tıbbi terimdir. Ovülasyonun "3." gününde hormon seviyelerindeki değişimlerden dolayı vücutta bazı semptomlar oluşur. Göğüslerdeki hassasiyet, karında şişkinlik ve gerginlik, başağrısı, mide bulantısı, ve sırt ağrıları olarak sıralanabilecek bu semptomlar hamileliğin ilk işaretlerini oluşturur.


Al'i İmran suresinde, çocuğu olmasını arzu eden ancak eşi kısır olan Zekeriya'nın misali bildirilir. Zekeriya eşinin kısır iken hamile kalacağına* şaşırır ve buna ilişkin ayet talep eder. Kendisine ayet olarak "3 gün insanlarla konuşamayacağı" bildirilir. ( * Bilindiği üzere kısır kadınlarda ovülasyon ( yumurtlama ) faaliyeti gerçekleşmemektedir. )

3/38 - Hünalike dea zekeriyya rabbeh kale rabbi heb lı min ledünke zürriyyeten tayyibeh inneke semıud düa'

( Zekeriya orada Rab’bine dua etti. "Rab’bim bana indinden temiz soy bağışla. Kesinlikle sen duayı, çağrıyı duyansın." dedi. )

3/39 - Fe nadethül melaiketü ve hüve kaimün yüsallı fil mıhrabi ennellahe yübeşşiruke bi yahya müsaddikan bi kelimetin minellahi ve seyyiden ve hasuran ve nebiyyen mines salihın

( Böylece o mihrabın içinde ayakta dua ederken melekler ona seslendiler. "Kesinlikle Allah sana, Allah’tan kelimeyi doğrulayıcı, nefsine hakim, temiz ve fazilet sahibi, sır saklayıp tasa çeken ve iyilerden haberci olarak Yahya’ yı müjdeliyor." )

3/40 - Kale rabbi enna yekunü lı ğulamün ve kad beleğaniyel kiberu vemraetı akır kale kezalikellahü yef'alü ma yeşa

( Rab’bim, "Bana yaşlılık ermişken ve kadınım da kısırken bana nasıl oğlan olur?" dedi. "Allah işte böyle dilediğini yapar." dedi. )

3/41 - Kale rabbic'al lı ayeh kale ayetüke en la tükellimen nase selasete eyyamin illa ramza vezkür rabbeke kesıran ve sebbıh bil aşiyyi vel ibkar

( "Rab’bim bana ayet oluştur." dedi. "Senin ayetin, işaret haricinde, insanlara üç gün kelam edemeyip söz söyleyememendir. Rab’bini çokça hatırla, akşamları ve sabahları O' nu övgü sözleri ile öv." dedi. )

Zekeriya'nın kısır eşinin hamile kalması, kadınlarda hamilelik belirtilerinin ovülasyonun 3. gününde ortaya çıkması ve eşinin hamileliğine ilişkin Zekeriya'ya verilen ayetin "3 gün konuşamama" olması arasında ilinti olabilir gibi görünmektedir.

Ayrıca kısırken hamile kalma misalinin geçtiği Al'i İmran suresinin numarasının 3 olması da dikkat çekmektedir.

Bu misalin ikinci kez geçtiği Meryem suresindeki ayetler ise şöyledir.

19/7 - Ya zekeriyya inna nübeşşiruke bi ğulamin ismühu yahya lem nec'al lehu min kablü semiyya

( Ey Zekeriya kesinlikle biz sana ismi Yahya olan oğlanı müjdeliyoruz. Ona önceden adaş kılmadık. )

19/8 - Kale rabbi enna yekunü lı ğulamün ve kanet imraeti akıran ve kad belağtü minel kiberi ıtiyya

( “Rab’bim, kadınım kısırken ve ben yaşlılığın doruğuna ulaşmışken benim için nasıl çocuk olur?” dedi. )

19/9 - Kale kezalik kale rabbüke hüve aleyye heyyinün ve kad halaktüke min kablü ve lem tekü şey'a

( "İşte böyle." dedi. Rab’bin "O bana kolaydır. Sen hiçbir şey değilken seni önceden yarattım." dedi. )

19/10 - Kale rabbic'al lı ayeh kale ayetüke en la tükellimen nase selase leyalin seviyya

( "Rab’bim, bana ayet getir." dedi. "Senin ayetin insanlarla üç tam gece konuşamamandır." dedi. )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder