"Değişime karşı olmak." kavramı toplumda otomatik olarak "Status Quo'culuk, Bağnazlık, Dar Kafalılık, Gericilik ve Dogmacılık" kavramlarıyla nitelendirilmektedir. Hatta "Değişime açık mısınız?" sorusu bir çok şirket tarafından, "Çalışanlara değer verip, onların da görüşlerini alma ve demokratik ortam yaratma" kisvesi altında yapılan "İç Değerlendirme Anketlerinde"! yer alan ve çoğunluğun hemen "Evet" olarak yanıtladığı bir sorudur. Neden böyle olmaktadır? Çünkü çalışanlar çok iyi bilmektedirler ki eğer bu soruya "Farklı" bir yanıt verirlerse, şirket tarafından "Değişime kapalı" olarak nitelenecek ve mimleneceklerdir. Bir başka deyişle aslında şirketler bu anket metodlarıyla bir zihin kontrol ve telkin süreci yürütmekte ve çalışanları, önlerine sunulacak her türlü değişim uygulamasını bilinçaltında kabul eder hale getirmeye çalışmaktadırlar. Oysa ki "Değişime açık veya kapalı olmak", değişimin mahiyetiyle ilgili bir husustur.
Bugün "yenilik", "teknoloji", "çağdaşlık", "modernlik" ve "DEĞİŞİM" kavramları ardına saklanılmak suretiyle etik ve ahlaki olmayan bir çok uygulamaya zemin oluşturulmakta, bireylerin özgürlükleri ve hakları aşamalı olarak daha fazla gasp edilmekte ve toplum dejenere edilmektedir.
Aşağıdaki Kur'an ayetlerinde, zaman ilerlese de temel ahlaki değerlerde ve dini ilkelerde asla değişim olamayacağı, olmaması gerektiği vurgulanmaktadır. Ayrıca, ayetlerde "Değişim, yenilik" kisvesi altında kurulan "tuzaklara" da işaret edilmektedir.
17/77 - Sünnete men kad erselna kableke min rusülina ve la tecidü li sünnetina tahvıla
( Resullerimizden o senden önce gönderdiğimiz kimselere adetlerdir. Adetimizde değişim, dönüşüm bulamazsın. )
35/43 - İstikbaran fil erdı ve mekras seyyi' ve la yehıykul mekrus seyyiü illa bi ehlih fe hel yenzurune illa sünnetel evvelın fe len tecide li sünnetillahi tebdıla ve len tecide li sünnetillahi tahvıla
( Yerde kibirlenme ve kötülük tuzağıdır. Kötülük tuzağı sahibinin haricindekinin başına geçmez. Ancak evvelkilerin adetlerini mi gözetiyorlar? Allah' ın adetinde değişim bulamazsın. Allah' ın adetinde dönüşüm, başkalaşım bulamazsın. )
No comments:
Post a Comment