27 Nisan 2020 Pazartesi

Oruç fenomeninin yeniden idraki

COVID19 salgını nedeniyle bir süredir sosyal yaşamın yavaşlaması, trafiğin azalması, caddelerde, sokaklarda koşuşturan kalabalıkların kaybolması, tüketimin minimum seviyeler inmesi, insanların evlerine kapanarak kendilerini izole etmeleri insanlara, kendilerini yeniden keşfetme, yeni açılımlara yönelme ve mevcut nimetlerin kıymetini idrak edebilme ve şükretme imkanı vermiştir. İnsan kalabalıklarının doğa üzerindeki baskısını yoğunluğunu azalttığı bu süreçte doğanın adeta kendini yenilediğine, havanın temizlendiğine, hayvanların doğada çok daha özgürce hareket ettiğine kısaca genel bir rejenerasyona şahit olunmaktadır. 

İşte insanın doğa üzerindeki baskısını ve yoğunluğunu minimize etmesi nasıl doğaya kendini yenileme imkanı sağlıyorsa, nefsani arzulardan feragat edilerek ifa edilen oruç da aynı şekilde insan için bir temizlenme, arınma, idraki açılım ve ruhsal yükseliş imkanı sağlamaktadır.


Evvelki bölümlerde de incelendiği üzere, "Oruç" kelimesi, Kur'an'da "Savm" veya "Siyam" olarak geçmektedir. Bu kelime, zahiri anlam itibarıyla, kitapta da belirtildiği üzere, gün doğumundan gün batımına kadar -ki bu süre aralığı bir döngüyü ifade etmektedir. - yeme, içme ve cinsel ihtiyaç gibi maddi, dünyevi ve nefsani arzulardan kendini nispeten uzaklaştırabilmeyi, kötü tutum, kötü söz ve kötü davranış hususunda azami takvayı gösterebilmeyi ifade etmektedir. Esas itibarıyla "Oruç" kavramı, tekamül yolundaki inananların "her zaman ve sürekli" olarak içinde bulunmaları gereken tutum ve davranış modelini tanımlayan ve çok tekrar sistemiyle alışkanlık, süreklilik kazandırmayı amaçlayan ilahi bir metod, ilahi bir yönlendirmedir. 

Bir başka deyişle "Oruç", "Allah'ı memnun ederek ( haşa ) O'ndan fayda elde etmek" gibi bir düşünceyle uygulanması caiz olmayan bir kavramdır. Oruç, diğer insanların huzuru, mutluluğu ve menfaati düşünmek, yoksun olanın yoksunluğunu gidermeye katkıda bulunmak, sevgi enerjisini maksimize edip Öz Varlığı hissedebilmek amacıyla madde aleminden soyutlanmak ve üst boyutlara hazırlanmak düşüncesiyle uygulanmalıdır. Allahü Teala'nın ayetlerinde de vurguladığı üzere "insana isabet eden olumlu veya olumsuz musibetler hep ellerinin kazandığındandır." 

Ayet örneklerini de içeren detaylı bilgiler için bu blogdaki aşağıdaki bölümler incelenebilir.


Oruç Meselesi 
Oruç ve Dua İle Portal Açma
Savm ( Oruç ) ve Zekat ( Temizlenme )


Bu vesileyle, içinde bulunulan mübarek Ramazan ayının tüm inananlara hayırlara vesile olması temenni edilir.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder