3 Nisan 2020 Cuma

Sualler

"Sual" kelimesinin kökünde "Araştırma, Sorma" anlamları bulunmaktadır. "Mesele" ve "Sail" ( Sual Eden, Araştıran ) kelimesi de "Sual" kökünden türemiş olan kelimelerdir. 

Sual etmek yani soru sormak, bilgi sahibi olmanın ve dolayısıyla tekamülün yegane yoludur. Yusuf suresinin 7. ayetinde deneyimlenen her olgu ve olayın bir ayet olduğu ve sual edilmesi yani araştırılması durumunda o ayete ilişkin bilgilere erişilebileceği bildirilmektedir. Bir başka deyişle "Araştıran için sır diye bir şey olmadığı" dolaylı olarak bildirilmektedir.

12/7 - Lekad kane fı yusüfe ıhvetihı ayatün lis sailın ( Yusuf’ da, kardeşlerinde, sual edenler için ayetler vardı. )

Kur'an  ayetlerinde "Sual etme" konusu defaatle vurgulanmıştır. Nahl suresinin aşağıdaki ayetlerinde "Hatırlama sahiplerine sual edilmesi" ve "Suallerin cevaplarının da kitaplarda olduğu" bildirilmektedir.

16/43 - Ve ma erselna min kablike illa ricalen nuhıy ileyhim fes'elu ehlez zikri in küntüm la ta'lemun
( Ve senden önce, onlara vahyettiğimiz erkeklerin haricindekileri göndermedik. O halde, eğer bilmemekteyseniz, hatırlama sahiplerine sual edin. )

16/44 - Bil beyyinati vez zübür ve enzelna ileykez zikra li tübeyyine lin nasi ma nüzzile ileyhim ve leallehüm yetefekkerun
( Açık delillerle ve kitaplarla. İnsanlara, onlara o indirdiğimizi açıklaman için sana hatırlamayı indirdik. Umulur ki fikrederler. )

Ayetlerde geçen ve sual edilen konular şöyledir.

1- Allahü Teala ile ilgili

2/186 Ve kullarım sana benden sual ettiklerinde kesinlikle ben yakınımdır. Beni çağırdıklarında çağıranın çağrısını kabul ederim. O halde beni kabul etsinler ve bana inansınlar. Umulur ki onlar doğru olurlar. 

2- Ay'ın Hilalleri 

2/189 Sana hilalleri hakkında sual ederler. De ki: "Onlar insanlar için ve hac için vakitlerdir. İyilik eve arkasından gelmek değildir. Lakin iyilik kişinin sakınmasıdır. Eve kapılarından gelin ve Allah’tan sakının. Umulur ki iflah olursunuz."

3- Ne Harcanmalı?

2/215 Sana, neyi harcasınlar, ne harcanmalı diye sual ederler. De ki: "O hayırlısından harcadıklarınız ana baba, yakınlar, yetimler, yoksullar, yolda kalmışlar içindir. Hayırlısından ne yaparsanız kesinlikle Allah onu bilendir."

2/219 Sana şaraptan ve kumardan sual ederler. De ki: "Onlarda insanlar için büyük günah ve faydalar vardır. Onların günahları faydalarından daha büyüktür." Sana neyi harcayacaklarını sual ederler. De ki: "Fazlasını ve iyisini." İşte Allah ayetlerini size böyle açıklar. Umulur ki düşünürsünüz. 

4- Savaşın haram olduğu aylar

2/217 Sana savaşın, içinde haram olduğu aydan sual ederler. De ki: "Onun içinde savaşmak büyük günahtır. Allah yolunda engellemek, onu ve Mescid-i Haram’ ı inkar etmek, sahiplerini ondan çıkarmak Allah’ ın indinde daha büyük günahtır. Fitne öldürmekten daha büyük günahtır." Eğer istidatları olsa, sizi dininizden döndürene kadar savaşmaktan geri durmazlar. Sizden kim dininden dönerse ve inkarcı olarak ölürse işte onlar, onların çalışmaları dünyada ve ahirette boşa gitmiştir. İşte onlar ateşin sahipleridirler. Onlar onun içinde ebedidirler.

5- Şarap ve Kumar

2/219 Sana şaraptan ve kumardan sual ederler. De ki: "Onlarda insanlar için büyük günah ve faydalar vardır. Onların günahları faydalarından daha büyüktür." Sana neyi harcayacaklarını sual ederler. De ki: "Fazlasını ve iyisini." İşte Allah ayetlerini size böyle açıklar. Umulur ki düşünürsünüz. 

6- Yetimler

2/220 Dünyada ve ahirette ve sana yetimlerden sual ederler. De ki: "Onların iyileştirilmesi hayırlıdır. Eğer onlara karışıp, ortak olursanız onlar kardeşlerinizdir. Allah bozguncuyu, iyileştirenden bilir. Şayet Allah dileseydi sizi lanetlerdi. Kesinlikle Allah yücedir hakimdir."

7- Aybaşı Hali

2/222 Ve sana aybaşından sual ederler. De ki: "O eziyettir." O halde aybaşı içindelerken kadınlardan uzaklaşın. Onlar temizleninceye kadar onlara yaklaşmayın. Temizlendiklerinde, onlara Allah’ ın size emrettiği yerden yetin. Kesinlikle Allah tevbekarları ve temizlenenleri sever. 

8- Resulden Kitap İndirmesinin Sual Edilmesi

4/153 Kitap sahipleri, sana, kendilerine gökten kitap indirmeni sual ederler. Musa' ya bundan daha da büyüğünü sual etmişlerdi de "Allah' ı bize açıkça göster." demişlerdi. Böylece zulümlerinden dolayı onları yıldırım yakaladı. Sonra, o kendilerine gelen açık delillerin ardından buzağıyı edindiler de onları bundan affettik. Musa' ya açık delil verdik. 

9- Helal Kılınanlar

5/4Sana, onlara neyin helal kılındığını sual ederler. De ki: "Size temizler helal kılındı." Allah' ın size öğrettiğinden öğreterek yetiştirdiğiniz avcı hayvanların size tuttuklarından yiyin. Üzerine Allah' ın ismini hatırlayın ve Allah’tan sakının. Kesinlikle Allah, hızlı hesaplayandır. 

10- Vakia / Saat 

7/187 Sana, "Vuku bulması, karar kılınması ne zaman?" diye saati sual ediyorlar. De ki: "Onun ilmi kesinlikle Rab’bimin indindedir. Onu, O’nun haricinde vaktinde tecelli ettirecek yoktur. Göklerde ve yerde ağırdır. O size ancak ansızın gelecektir.” Kesinlikle sen onu gizleyenmişsin gibi sana sual ediyorlar. De ki: "Kesinlikle onun ilmi Allah' ın indindedir ve lakin insanların çoğunluğu bilmezler."

33/63 İnsanlar sana saat hakkında sual ederler. De ki: "Onun ilmi kesinlikle Allah' ın indindedir. Ne bilirsin belki saat yakındır."

70/1 Sual eden, vaki azabı sual etti.

79/42 Sana saatten sual ediyorlar "Onun oluşu ne zamandır?"

11- Enfal* ( Ganimetler ? )

8/1 Sana ganimetlerden sual ediyorlar. De ki: "Ganimetler Allah ve resul içindir. O halde, eğer inananlarsanız Allah’tan sakının. Aranızı iyileştirin ve Allah’a  ve O’nun resulüne itaat edin."

* Enfal kelimesi Nefl kelimesinin çoğulu olup, "Sevap için yapılan ibadet ve İhsan etmek" anlamına da gelmektedir.

12- Gerçek

10/53 Ve sana "O gerçek mi?" diye haber sual ediyorlar. De ki: "Evet ve Rab’bim, kesinlikle o gerçektir. Sizler aciz bırakanlar değilsiniz."

13- Ruh

17/85 Ve sana ruhtan sual ediyorlar. De ki: "Ruh, Rab’bimin işlerindendir. İlminden size azıcık haricinde verilmemiştir."

14- Zülkarneyn

18/83 Ve sana Zülkarneyn'den, iki boynuzludan sual ediyorlar. De ki: "Size ondan hatırlatma okuyacağım."

15- Dağlar

20/105 Ve sana dağlar hakkında sual ediyorlar. O halde de ki: "Rab’bim onları parçalar, temelinden yıkarak ufalayıp savurur."

16- Din Günü ( Yevmed Din )

51/12 “Din günü ne zamandır?” diye sual ederler.

17- Ayağa Kalkış Günü ( Yevmel Kıyameh ) 

7576 "Ayağa kalkış günü ne zaman?" diye sual eder.














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder