30 Temmuz 2021 Cuma

Tuzak kuranların akıbeti

Her eylemlerini aldatmak yani "tuzak kurmak" esasına göre icra eden şeytanların nihai amacı, her dönemin imkanları çerçevesindeki muhtelif metodlarla insanın idrak mekanizmasını bloke ederek onu tam kontrol altına almak, ona Allah'ı, dini ve ilmi unutturmak ve böylelikle onun ruhsal tekamülünü engellemeye çalışmaktır. Bu hedef tanımı İblis'in söylemi halinde A'raf suresinde yer almaktadır.

7/16 Kale fe bima ağveyteni le ak'udenne lehum siratakel mustekim

( "Öyleyse, beni azdırmandan dolayı, onlara karşı, senin doğru yolunun üstüne oturacağım." dedi. )

7/17 Summe le atiyennehum min beyni eydihim ve min halfihim ve an eymanihim ve an şemailihim ve la tecidu ekserahum şakirin

( Sonra önlerinden arkalarından, sağlarından sollarından onlara yeteceğim. Onların çoğunu şükredenlerden bulmayacaksın.  )

Şeytanların tuzak kurma obsesyonlarının esasen Allah'ın onlara kurduğu bir tuzak olduğu ve onların ise  bu durumdan habersiz oldukları 6/123 kodlu ayette bildirilmektedir. Ayette ayrıca, tuzak kuranların, her zaman ve bugün de olduğu gibi, suç işlemek suretiyle maddi çokluk elde etmiş küresel çete ( şirket sahibi elitler ) olduğu vurgulanmaktadır.

6/123 Ve kezalike cealna fi kulli karyetin ekabira mucrimiha li yemkuru fiha ve ma yemkurune illa bi enfusihim ve ma yeş'urun

( Ve işte böyle, her şehrin büyüklerini, orada hile yapıp tuzak kurmaları için, oranın suçluları kıldık. nefislerinden, kendilerinden başkasına hile yapıp tuzak kurmazlar ve farketmezler. )

Tüm kötülük tuzaklarını Allah'ın batıl kılacağı ve her tuzağı inananlar için bir hayır vesilesi kılacağı ayetlerde "Mekrullah" ( Allah'ın tuzağı ) ve "Allahu hayrul makirin" ( Allah tuzak kuranların hayırlısıdır. ) ifadeleriyle zikredilmektedir.

3/54 Ve mekeru ve mekerallah vallahu hayrul makirin

( Ve tuzak kurdular, Allah da tuzak kurdu. Allah tuzak kuranların en hayırlısıdır. )

8/30 Ve iz yemkuru bikellezine keferu li yusbituke ev yaktuluke ev yuhricuk ve yemkurune ve yemkurullah vallahu hayrul makirin

( Ve zamanında o inkarcılar, seni sabitlemek veya seni öldürmek veya seni çıkarmak için sana tuzak kurarlardı. Onlar tuzak kurarlarken Allah da tuzak kurar. Allah tuzak kuranların en hayırlısıdır. )

10/21 Ve iza ezaknen nase rahmeten min ba'di darrae messethum iza lehum mekrun fi ayatina kulillahu esrau mekra inne rusulena yektubune ma temkurun

( Ve insanlara, onlara dokunan darlıktan sonra rahmet tattırdığımızda, o zaman onlar ayetlerimiz hakkında tuzak kurarlar. De ki: "Allah’ ın tuzağı kesinlikle daha hızlıdır." Kesinlikle resullerimiz o tuzak kurmalarınızı yazarlar. )

Cuma suresinin 42. ayetinde tüm tuzakların Allah'ın rızası ve izni ile tezahür ettiği ve büyük planın sadece Allahu Teala'ya ait olduğu bildirilmektedir.

13/42 Ve kad mekerallezine min kablihim fe lillahil mekru cemia ya'lemu ma teksibu kulli nefs ve seya'lemul kuffaru li men ukbed dar

( Ve onlardan öncekiler hile yapıp tuzak kurdular. Hilelerin, tuzakların hepsi Allah içindir. Her nefsin ne kazandığını bilir. İnkarcılar yurdun sonunun kimin için olduğunu bilecekler. )

İbrahim suresinin 46. ayetinde şeytanların tuzaklarının kapsamı ve büyüklüğü ne olursa olsun o tuzakların tesirinin sadece kendilerine olacağı bildirilmektedir.

14/46 Ve kad mekeru mekrahum ve indellahi mekruhum ve in kane mekruhum li tezule minhul cibal

( Ve hilelerini tuzak yaptılar. Hileleri, tuzakları dağları sallayacak dahi olsa, Allah' ın indinde onlara hile, tuzak var. )

Tuzak kuranların kendilerini güçlü ve güvende sanmalarının en büyük yanılgıları olduğu Nahl suresinin 45. ayetinde bildirilmektedir.

16/45 E fe eminellezine mekerus seyyiati en yahsifellahu bihimul erda ev ye'tiyehumul azabu min haysu la yeş'urun

( Kötülük hileleri, tuzakları kuranlar, Allah' ın onları yere geçirmesinden veya onlara farketmedikleri yerden azabın gelmesinden emin midirler, güvende midirler? )

İnanan ve iyilikler yapanların şeytanların tuzaklarından dolayı asla üzülmemeleri sadece sabretmeleri gerektiği de Nahl ve Neml surelerinin aşağıdaki ayetlerinde bildirilmektedir.

16/127 Vasbir ve ma sabruke illa billahi ve la tahzen aleyhim ve la teku fi daykin min ma yemkurun

( Ve sabret. Senin sabrın Allah’tan dolayı olması haricinde olamaz. Onların üzerine hüzünlenme ve o hilelerinden, tuzaklarından dolayı darlık, sıkıntı içinde olma. )

27/70 Ve la tahzen aleyhim ve la tekun fi daykin min ma yemkurun

( Ve onlar üzerine hüzünlenme. O hile yapıp tuzak kurmalarından sıkıntı içinde olma. )

Tuzak kuran şeytanların, kurdukları tuzakların sadece kendileri için olduğundan habersiz oldukları aşağıdaki ayetlerde yinelenmektedir.

27/50 Ve mekeru mekran ve mekerna mekran ve hum la yeş'urun

( Ve hileli tuzak kurdular. Onların farketmedikleri hileli tuzak kurduk. )

27/51 Fenzur keyfe kane akibetu mekrihim enna demmernahum ve kavmehum ecmein

( Artık hileli tuzaklarının sonu nasıl oldu bak. Kesinlikle biz onları ve kavimlerini topluca mahvettik. )

52/42 Em yuridune keyda fellezine keferu humul mekidun

( Hile yapıp tuzak kurmayı mı istiyorlar? O halde o inkar edenler, onlar hileye, tuzağa düşenlerdir. )

Kibir ateşinde yanan tuzakçı müşrik şeytanların amaçlarının dünyadaki tüm varlıklar üzerinde güç ve hakimiyet kurmak ve bu yolla sözde kendilerini - haşa - Allah'a ortak koşmak olduğu ve bu nedenle de türlü tuzaklar kurdukları ancak tüm tuzakların başarısızlıkla sonuçlanacağı Fatir suresinin 10. ayetinde bildirilmektedir.

35/10 Men kane yuridul izzete fe lillahil izzetu cemia ileyhi yas'adul kelimut tayyibu vel amelus salihu yerfeuh vellezine yemkurunes seyyiati lehum azabun şedid ve mekru ulaike huve yebur

( Kim üstün kudreti istiyorsa, saygınlık üstün kudret tümüyle Allah içindir. Temiz kelime O’na yükselir. İyi işler de onu yükseltir. O kötülüklerle tuzak kuranlar, şiddetli azap onlaradır. İşte onların tuzağı, o batıp dağılır. )

35/43 İstikbaran fil erdi ve mekras seyyi' ve la yehiykul mekrus seyyiu illa bi ehlih fe hel yenzurune illa sunnetel evvelin fe len tecide li sunnetillahi tebdila ve len tecide li sunnetillahi tahvila

( Yerde kibirlenme ve kötülük tuzağıdır. Kötülük tuzağı sahibinin haricindekinin başına geçmez. Ancak evvelkilerin adetlerini mi gözetiyorlar? Allah' ın adetinde değişim bulamazsın. Allah' ın adetinde dönüşüm, başkalaşım bulamazsın. )

Aşağıdaki ayetlerde de şeytanların kurdukları tüm kötülük tuzaklarının batıl kılınacağı bildirilmektedir.

52/46 Yevme la yuğni anhum keyduhum şey'en ve la hum yunsarun

( O gün hileleri tuzakları onlara hiçbir şeye fayda vermez. Onlara yardım da edilmez. )

77/39 Fe in kane lekum keydun fe kiyduni

( Böylece eğer sizde hile tuzak varsa, haydi beni hileli tuzağa düşürün. )

86/15 İnnehum yekiydune keyden

( Kesinlikle onlar hile yapıp tuzak kuruyorlar. )

86/16 Ve ekiydu keyden ( Ve ben de hile yapıp tuzak kurarım. )

105/2 E lem yec'al keydehum fi tadlil

( Onların hileli tuzaklarını sapmış ve boşa çıkmış kılmadı mı? )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder