7 Temmuz 2023 Cuma

Kayra ve Hayr kelimeleri

Türkçe kökenlı "Kayra" kelimesi ve Arapçadaki "Hayr" kelimesi ortak KR / HR köküne sahip kelimeler olup "Yüce addedilip hürmet edilenden gelen koruma, İyilik, Kayırma, Hayır" anlamlarını temsil etmektedir.

"Kayra" kelimesinin İncil'deki tezahürleri şöyledir. 

58 Hebrews 2-9 Bununla birlikte, bir süre meleklerden biraz geri kılınan İsa’yı görüyoruz. Çektiği ölüm işkencelerinden ötürü yücelik ve onur tacını taşımaktadır. TANRI KAYRASIYLA herkesin yararına ölümü tatması için oldu bu.

58 İbraniler 4-16 Onun için, KAYRA* tahtına tam güvenle yaklaşalım. Öyle ki, YARDIMA GEREKSİNİM DUYULAN DÖNEMDE lütuf bulalım ve KAYRAYA kavuşalım. 

58 Hebrews 10-29 Tanrı Oğlu’nu ayakları altında çiğneyene, aracılığıyla kutsal kılındığı antlaşma kanını bayağılaştırana, KAYRA RUHU’nu aşağılayana ne denli daha ağır ceza yaraşacağını bir düşünün! 

58 Hebrews 12-15 Dikkat edin, kimse TANRI KAYRASINA kavuşmaktan geride kalmasın. ‘Hiçbir acılık kökü büyüyüp kargaşalığa yol açmasın’ ve bununla sayısız insan etkilenip yozlaşmasın. 

58 Hebrews 13-9 Çeşitli ve yabancı öğretilerin etkisiyle çalkalanmayın. Çünkü yüreğin yiyecek, içecekle değil, TANRISAL KAYRAYLA pekiştirilmesi yararlıdır. Yiyecek, içecekle gününü gün edenlere hiçbir yarar sağlanmadı. 

58 Hebrews 13-25 KAYRA hepinizle olsun. Amin.

Kur'an'da "Hayr" kelimesinin "Rab'bin ismi" ( Esma ) ve Rab'bin lütfu ve koruması" anlamında geçtiği bazı ayetler şöyledir.

2/105 Ma yeveddullezine keferu min ehlil kitabi ve lel muşrikine en yunezzele aleykum min HAYRİN MİN RABBİKUM vallahu yehtessu bi rahmetihi men yeşa vallahu zul fadlil azim

( O kitap sahiplerinden inkarcı ve ortak koşan olanlar, RAB'BİNİZDEN ÜZERİNİZE HAYIRDAN indirilmesini sevmezler, arzulamazlar. Allah rahmetini dilediği kimseye tahsis eder. Allah büyük üstünlük sahibidir. )

3/150 Belillahu mevlakum ve huve HAYRUN nasirin

( Bilakis Allah dostunuz ve o yardım edenlerin EN HAYIRLISIDIR. )

3/198 Lakinillezinettekav rabbehum lehum cennatun tecri min tahtihel enharu halidine fiha nuzulen min indillah ve MA İNDELLAHİ HAYRUN lil ebrar

( Lakin o Rab’lerinden sakınanlar, onlara, Allah’ın indinden ağırlama, ikram olarak, içinde ebedi olacakları, altlarından nehirler akan bahçeler vardır. O ALAH'IN İNDİNDEKİ iyiler için HAYIRLIDIR. )

10/109 Vettebi' ma yuha ileyke vasbir hatta yahkumellah ve HUVE HAYRUL HAKİMİN

( Ve sana vahyedilene tabi ol. Allah hüküm verene kadar sabret. O HAKİMLERİN EN HAYIRLISIDIR. )

11/86 BEKİYYETULLAHİ HAYRUN  lekum in kuntum mu'minin ve ma ene aleykum bi hafiyz

( Eğer inananlarsanız ALLAH'IN BAKİYESİ size DAHA HAYIRLIDIR. Ben üzerinize koruyucu, gözetici değilim. )

20/73 İnna amenna bi rabbina li yağfira lena hatayana ve ma ekrahtena aleyhi mines sihr VALLAHU HAYRUN ve ebka

( Kesinlikle biz, hatalarımıza ve sihirden o bizi ona zorladığına karşı bize af eylemesi için Rab’bimize inandık. ALLAH DAHA HAYIRLIDIR ve bakidir. )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder