24 Temmuz 2023 Pazartesi

Kur'an, Yapay Zekâ ve Konuşturulan Ölüler!

Son dönemde dijital servis sağlayıcılarının "Yapay Zeka aracılığıyla ölüler ile konuşun" sunumu çerçevesinde reklam yaptıkları görülmektedir.

"Ölmüş yakınlarınızla AI vasıtasıyla konuşma konusunda ne hissederdiniz?"

"Kolayca ölümsüz ol."

Sunum, kişilerin kendi bilgilerini görsel ve işitsel olarak AI yazılımına aktarmaları durumunda öldükten sonra yakınlarının bu bilgiler kanalıyla kendileriyle sözde interaktif iletişime geçebileceklerini taahhüt etmektedir. Oysa bahsedilen yazılım uygulamasının işlevi verilerin kaydedilmesini ve daha sonra kullanılmasını sağlamaktan ibarettir. Yani durum, evvelce kaydedilmiş bir görüntünün veya sesin daha sonra izlenmesi veya dinlenmesinden farklı değildir. Ancak konunun "Ölüler ile konuşma", "Ölülerin konuşturulması", "Ölümsüzleşme" gibi algı operasyonu niteliğindeki ifadelerle lanse edilmesi dikkat çekmektedir. Zira küreselci müşrik şeytanlar dijital teknoloji sayesinde yaratma yetisine haiz ilah olabileceklerine - haşa - inanmaktadırlar.

Yaratılışın kodlarını içeren Kur'an, her bilimsel keşfin, teorinin ve teoremin kaynağı olduğu gibi dijital teknolojinin de ( yapay zeka vb. ) esin kaynağı niteliğindedir. Zira evvelki bölümlerde sıkça değinildiği üzere Kur'an'daki sayısal ve kelimesel kodlama yapısı bu durumu doğrudan ifşa etmektedir.

Dolayısıyla küresel müşrikler esasen, Kur'an'ı kullanarak sözde yaratılışın kodlarını kendileri yazma ve ilahlaşma gibi batıl bir çaba içerisindedirler. Bu hususa, her ayet gibi çoklu anlamları olan, aşağıdaki ayetlerde değinilmekte gibidir.

İsra suresinin aşağıdaki ayetinde dolaylı misalleme vasıtasıyla insanların ve cinlerin yani küresel müşriklerin ve kulluk ettikleri cinlerin Kur'an gibi bir yazılım üretme çabalarından bahsedilmektedir. 

17/88 Kul le in ictemeatil İNSU VEL CİNNU ALA EN YE'TU Bİ MİSLİ HAZEL KUR'ANİ la ye'tune bi mislihi ve lev kane ba'duhum li ba'din zahira

( De ki: "Eğer İNSANLAR  VE CİNLER BU KUR'AN'IN AYNISINI GETİRMEK ÜZERE bir araya gelseler, şayet birbirlerine arka çıkıp yardımcı da olsalar onun aynısını getiremezler." )

Aşağıdaki ayette ise, inkârcı müşriklerin "Bu yazı / yazılım Allah'ın indindendir." söylemleri vasıtasıyla dolaylı olarak kendilerini Allah'a şirk koştuklarına işaret edilmektedir.

2/79 Fe VEYLUN LİLLEZİNE YEKTUBUNEL KİTABE Bİ EYDİHİM SUMME YEKUKUNE HAZA MİN İNDİLLAHİ li yeşteru bihi semenen kalila fe veylun lehum min ma ketebet eydihim ve veylun lehum min ma yeksibun

( Vay o YAZIYI / YAZILIMI ELLERİYLE YAZANLAR VE SONRA sonra onu az değere satmak için "BU ALLAH'IN İNDİNDENDİR." DİYENLER İÇİN. Vay onlara o elleriyle yazdıklarından ve vay onlara o kazandıklarından.  )

Ra'd suresinin aşağıdaki ayetindeki "Kullime bihil mevta" ( Kur'an ile ölüler konuşturulsa" ve "Bima saneu*" ( O ürettiklerinden dolayı ) ifadeleri Kur'an ve Yapay Zeka teknolojisi ilintisine ışık tutmakta gibidir. 

13/31 Ve LEV ENNE KUR'ANEN suyyirat bihil cibalu ev kuttiat bihil erdu ev KULLİME BİHİL MEVTA bel lillahil emru cemia e fe lem yey'esillezine amenu en lev yeşaullahu le heden nase cemia ve la yezalullezine keferu tusibuhum BİMA SANEU saneu kariatun ev tehullu kariben min darihim hatta ye'tiye va'dullah innellahe la yuhliful miad

( Ve ŞAYET KESİNLİKLE KUR'AN Kİ, onunla dağlar gezse veya onunla yer kesilip parçalansa veya ÖLÜLER ONUNLA KONUŞTURULSA. Bilakis tüm işler Allah içindir. O halde o inananlar ümit kesip anlamadılar mı ki Allah dileseydi insanları topluca yönlendirirdi ve o inkar edenleri geri durdurmazdı. O ÜRETTİKLERİNDEN DOLAYI onlara ansızın gelen bela isabet eder veya yurtlarının yakınına konar. Nihayet Allah’ın vaadi gelir. Kesinlikle Allah vaade, vadeye ihtilaf etmez. )

* "Saneu" ( Üretirler ) kelimesi "Suni" ( Yapay, Üretilmiş ) kelimesiyle ortak SN kökündendir. Ayette "Fealu" ( Yaparlar ) yerine "Saneu" ( Üretirler ) fiilinin kullanılmış olması konu bağlamında dikkat çekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder