2 Temmuz 2023 Pazar

Musa kelimesi

"Musa" kelimesi İbranice "Mu" ( Su ) ve "Ets / Es" ( Ağaç, Değnek )  kelimelerinden oluşmakta ve "Sudaki ağaç / Sudaki asa / Sudaki tabut" anlamlarını içermektedir. "Musa" kelimesini oluşturan iki kelimenin Arapça karşılığı ise "Ma" ( Su ) ve "Asa" ( Değnek, Sopa, Baston ) kelimeleridir. 

"Musa" kelimesinin "Mu" ( Su ) ve "İys / İsa*" ( Yaşayan, Olan ) kelimelerinden oluşmak suretiyle "Suda yaşayan / Suda olan" anlamlarını içerme ihtimali de bulunmaktadır. 

* İs / İys ( ara. ) = Jashua ( ibr. ) = Yaşa ( tür. ) 

"Olmak" fiilinin İngilizce, Fransızca ve Almancadaki üçüncü tekil şahıs çekimi olan "Is", "Est" ve "İst" kelimeleri de "İys" kelimesinin bir tezahürüdür. Zira Mesih İsa sonsuz "yaşam verme, oldurma" vazifesini icra etmektedir.

Musa kelimesinin "Suda yaşayan / Suda olan / Sudaki ağaç" anlamlarını teyid eden Kur'an ve Tevrat ayetleri şöyledir. 

2 Exodus 2-10 Çocuk büyüyünce, onu geri getirdi. Firavunun kızı çocuğu evlat edindi. "Onu SUDAN ÇIKARDIM" diyerek adını MUSA koydu.

20/39 En ikzifihi fit TABUTİ fakzifihi fil YEMMİ fel yulkihil yemnu bis sahili ye'huzhu aduvvun li ve aduvvun leh ve elkaytu aleyke mehabbeten minni ve li tusnea ala ayni

( ONU ( Musa ) TABUTUN içine koyup DENİZE bıraksın da deniz onu sahile atsın diye. Onu bana düşman ve ona düşman olan alsın. Gözetimim de terbiye edilip yetiştirilmen için, senin üzerine benden sevgi attım diye. )

"Mu / Ma" ( Su ) ve "Asa" ( Sopa, Değnek ) kelimeleri ile Hz. Musa'nın "asasıyla denizi yarması" vakası "Musa" kelimesinin "Sudaki asa" anlamını desteklemektedir. ( Asa, ağaçtan yapılan bir nesnedir. )



Ayrıca bkz.

https://kuranilmi.blogspot.com/2019/04/portal-acc-asa-ve-8.html?m=1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder