20 Temmuz 2023 Perşembe

Yaratılış "Halka"sı

"Allahu (1) yebdeu (2) el (3) HALKA (4) summe (5) yuiydu (6) HU (7)"

( Allah yaratışı BAŞLATIR sonra onu DÖNDÜRÜR. )

Kur'an ayetlerinde yer alan bu cümle hem yaratılıştaki döngüselliğe, hem de döngünün sembolü olan 7 sayısına işaret etmesi açısından önem arzetmektedir. Ayrıca bu cümledeki "Halka" ( Yaratış ) kelimesinin ve bunu temsil eden "Hu" ( O ) zamirinin sıra numaralarının sırasıyla 4 ve 7 olması ( 4+7 = 11 ), düalitenin, döngünün ve halden hale geçişin sembolü olan 11 sayısı tezahürü açısından dikkat çekmektedir.

"Halka" ( Yaratış ) kelimesinin "Çember, Daire" anlamını temsil etmesi de "yaratılış döngüsü" kavramı açısından dikkat çekmektedir.

Yukarıda anılan cümle, aşağıda da görüleceği üzere, Kur'an'da da 7 kere tekrarlanmaktadır. Tekrar adedinin 7 olabilmesi için 10/34 kodlu ayette bu cümlenin 2 kere tekrarlandığı görülmektedir. Bu ayetin numarasının nümerolojik değeri de 7 ( 3+4 = 7 ) sayısını vermektedir. Ayrıca ayetin kodundaki rakamların, daire ile doğrudan ilintili olan Pi sayısındaki ( 3,14 ) rakamlar olması da dikkat çekmektedir.

10/4 İley (1) hi (2) merciu (3) kum (4) cemia (5) va'de (6) allahi (7) hakka (8) İNNE (9) HU (10) YEBDEU (11) EL (12) HALKA (13) SUMME (14) YUİYDU (15) HU (16) li yecziyellezine amenu ve amilus salihati bil kist vellezine keferu lehum şerabun min hamimin ve azabun elimun bima kanu yekfurun

( Dönüşünüz topluca O’nadır. Allah’ın vaadi gerçektir. Kesinlikle YARATIŞI O ORTAYA ÇIKARIP BAŞLATIR. Sonra o inananları ve iyilik yapanları adaletle karşılıklandırmak için ONU DÖNDÜRÜR. O inkar edenler, inkar etmiş olmalarından dolayı onlara kaynar sudan içecek ve elim azap vardır. )

Söz konusu cümlenin ilk kez geçtiği ayetin ilk cümlesinde 16  kelime bulunmaktadır. ( 1+6 = 7 )

10/34 Kul hel min şurakaikum MEN YEBDEUL HALKA SUMME YUİYDUH kulİLLAHU YEBDEUL HALKA SUMME YUİYDUHU fe enna tu'fekun

( De ki: "Ortaklarınızdan YARATIŞI ORTAYA ÇIKARIP BAŞLATAN, SONRA ONU DÖNDÜREN, tekrarlayan kimse var mıdır?" De ki: "YARATIŞI ALLAH BAŞLATIR SONRA ONU DÖNDÜRÜR. O halde nasıl döndürülürsünüz?" )

27/64 Em MEN YEBDEUL HALKA SUMME YUİYDUHU ve men yerzukukum mines semai vel ard e ilahun meallah kul hatu burhanekum in kuntum sadikin

( Yoksa o YARATIŞI ORTAYA ÇIKARIP BAŞLATAN SONRA ONU DÖNDÜREN ve sizi gökten ve yerden rızıklandıran mı? Allah ile birlikte ilah mı var? De ki: "Eğer doğrular iseniz, delilinizi getirin." )

29/19 E ve lem yerav keyfe YUBDİLLAHUL HALKA SUMME YUİYDUH inne zalike alellahi yesir

( Ve ALLAH YARATIŞI NASIL BAŞLATTI görmediler mi? SONRA ONU DÖNDÜRDÜ, diriltti. Kesinlikle bu Allah’a  kolaydır. )

30/11 ALLAHU (1) YEBDEU (2) EL (3) HALKA (4) SUMME (5) YUİYDU (6) HU (7) summe (8) iley (9) hi (10) turceun (11 )

( ALLAH YARATIŞI ORTAYA ÇIKARIP BAŞLATIR. SONRA ONU TEKRARLAYIP DÖNDÜRÜR. Sonra O'na döndürülürsünüz. )

30/27 Ve HUVELLEZİ YEBDEUL HALKA SUMME YUİYDUHU ve huve ehvenu aleyh ve lehul meselul a'la fis semavati vel ard ve huvel azizul hakim

( Ve YARATIŞI ORTAYA ÇIKARIP BAŞLATAN SONRA ONU TEKRARLAYIP DÖNDÜREN O’dur. O O’na olağandır. Göklerde ve yerde en yüksek misaller O'nadır. O yücedir hakimdir.  )

Söz konusu cümlenin son kez geçtiği ayetin numarası 27 olup bu sayı döngüsel düalitenin sembolü olan İkili Yedi kavramını temsil etmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder