15 Temmuz 2023 Cumartesi

Ne yöneten ne yönetilen... Sadece hizmet eden...!

Kibir, yaratılış yazlımında adeta bir bilgisayar virüsü işlevi gören ancak büyük bir tekâmül sınavı olan kritik bir olgudur. Bu frekansa gark olmuşların kurdukları gasp ile tahakküm sistemin bir ürünü olan "Yönetici", "Başkan, "Kral", "Padişah", "Hükümdar", "Efendi" vb gibi kelimeler esasen "şirk" kavramının da sosyal yaşama entegre edilmiş halinin temsilleridir. Mesela negatif frekans yayılımı sağlayan ve "şirk" merkezleri niteliğinde işlev gören şirketlerde çalışan insanların yem gibi önlerine konan "kariyer", "yükselme"! gibi sözde hedeflerin özünde daha fazla insanı kontrol ve tahakküm altına alma motivasyonu bulunmaktadır. Yani şirket anlayışına göre "kariyer yapmak" esasen olabildiğince fazla insanı köleleştirmek anlamına gelmektedir. 

Tarih boyunca ve bugün insanlığın en büyük sorunu, daima şikayet edegeldiği makro sosyoekonomik ve siyasi sistemi, şirketlerdeki mevcudiyeti ile esasen bizzat desteklemiş olması ve desteklemekte olduğudur. 

Oysa varlıklardan beklenen birbirleri arasında üstünlük ve tahakküm yarışına girmeleri değil, ilimde, nimette, huzurda eşit olabilmek için, nefsani beklentilerden uzak olarak, birbirlerine sevgiyle hizmet etmeleridir.

Bu husus İncil'in aşağıdaki ayetlerinde tekrarlanmak suretiyle bildirilmektedir.

40 Matthew 20-25 Ama İsa onları yanına çağırıp şöyle dedi: "Bilirsiniz ki, ULUSLARIN ÖNDERLERİ ONLARA EGEMEN KESİLİR, İLERİ GELENLERİ DE AĞIRLIKLARINI HİSSETTİRİRLER.  

40 Matthew 20-26 Sizin aranızda böyle olmayacak. ARANIZDA EN BÜYÜK OLMAK İSTEYEN, ÖTEKİLERİN HİZMETKÂRI OLSUN.

40 Matthew 20-27 ARANIZDA BİRİNCİ OLMAK İSTEYEN, ÖTEKİLERİN KULU OLSUN.

41 Mark 10-42 İsa onları yanına çağırıp şöyle dedi: "Bilirsiniz ki, ULUSLARIN ÖNDERLERİ sayılanlar, ONLARA EGEMEN KESİLİR, İLERİ GELENLERİ DE ONLARA AĞIRLIKLARINI HİSSETTİRİRLER..

41 Mark 10-43 Sizin aranızda böyle olmayacak. ARANIZDA EN BÜYÜK OLMAK İSTEYEN, ÖTEKİLERİN HİZMETKÂRI OLSUN.

41 Mark 10-44 ARANIZDA BİRİNCİ OLMAK İSTEYEN, HEPİNİZİN KULU OLSUN

42 Luke 22-25 İsa onlara, "ULUSLARIN KRALLARI KENDİ ULUSLARINA EGEMEN KESİLİRLER. İLERİ GELENLERİ DE KENDİLERİNE İYİLIKSEVER ÜNVANINI YAKIŞTIRIRLAR." dedi.

42 Luke 22-26 "Ama siz böyle olmayacaksınız. ARANIZDA EN BÜYÜK OLAN, EN KÜÇÜK GİBİ OLSUN; YÖNETEN, HİZMET EDEN GİBİ OLSUN. 

Ayetlerdeki tanımlamalar, halka hizmet için halk tarafından yetkilendirilmiş olanların zamanla kendilerini sözde nimet veren ilah konumuna koymaları ve "ileri gelen" olarak ifade edilen hırsız şirket sahiplerinin ise kendilerini "iyiliksever" kisvesinin ardına gizlemeleri fenomenine net örnek teşkil etmektedir. Ayetlerde esas olanın sadece "hizmet" olduğu da vurgulanmaktadır.

Yukarıdaki husus Tevrat'ın aşağıdaki ayet setinde "Karınca" misaliyle bildirilmekte ve kolektif bilince haiz topluluklardaki her bir bireyin, hem kendisinin hem de diğerlerinin hizmette lideri olduğu vurgulanmaktadır.

20 Proverbs 6-6 Ey tembel kişi, git, karıncaya bak, Onun yaşamından bilgelik öğren.

20 Proverbs 6-7 BAŞKANLARI, ÖNDERLERİ, ya da YÖNETİCİLERİ OLMADIĞI HALDE,

20 Proverbs 6-8 Yazın erzaklarını biriktirirler, Yiyeceklerini toplarlar biçim mevsiminde.

Başa geçip tahakküm kurma obsesyonu, islâmi öğretide 4 illet  ( Riyaset, Mülkiyet, Sehvet ve İştah ) addedilen unsurlar arasında "Riyaset" olarak yer almaktadır.

Atatürk'ün "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir." cümlesi* konu bağlamında anlamlı mesaj içermektedir.

* Bazı istismarcı spekülatörlerin bu cümleye "Olur mu hiç? Egemenlik Allah'ındır." gibi tepki vermelerinin yegâne sebebi ilim yetersizliği ve her şeyin tek maliki ve yaratıcısının ismi olan "Allahu Teala" kelimesinin anlamını kavrayamamış olmalarıdır. Yüce Rab'bin kendilerine izan ve hidayet bahşetmesi umulur.

1 yorum:

  1. Robot Sofia'nın yayın yapacağı konusu doğru mu Çamlıca Kulesi'nden

    YanıtlaSil