2 Haziran 2020 Salı

Güneş Tutulması ve Haziran kelimesi

Güneş Tutulması ( Solar Eclipse ), Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır.

Tarihte 7 dakikadan fazla süren en son Güneş Tutulması olayı 30 HAZİRAN 1973 tarihinde gerçekleşmiştir. Bir sonraki 7 dakikadan fazla sürecek olan Güneş Tutulmasının ise 25 HAZİRAN 2150 tarihinde olması beklenmektedir.

Tarihteki ilk Güneş Tutulması olayı ise MÖ 15 HAZİRAN 763 tarihiyle Asurlular döneminde kayıtlara geçmiştir.

2020 Yılındaki Güneş Tutulması ise 21 HAZİRAN'da gerçekleşecektir.

Kur'an'da "Haziran" kelimesiyle fonetik uyum arzeden iki kelime bulunmakta olup bunlar "Hazirun" ( Hazırlananlar, Korkulanlar ) ve "Hadıran" ( Yeşererek, Yeşil olan ) kelimeleridir. ( Not: Arapça'da "D" harfi, "Z" olarak da telaffuz edilmektedir. Örnek: Beyaz / Beyad, Razı / Radı, Bazı / Badı ... )

26/56 - Ve (1) in (2) na (3) le (4) CEMIUN (5) HAZİRUN (6) 

( Ve kesinlikle biz HAZIR OLAN / TOPLANMIŞ OLAN / korkulan TOPLULUĞUZ. )

26/56 kodlu ayetteki "Hazirun" kelimesi "Hazır olanlar, Toplanmış olanlar, Korkulanlar" anlamlarını içermekte olup, ayette 6 kelime bulunmaktadır ve "Hazirun" kelimesi 6. kelimedir. Güneş Tutulması olayının Ay'ın ve Güneş'in "toplanması"* olayı olduğu ve tarihte dikkat çeken Güneş Tutulması olaylarının hep Haziran ayında gerçekleştiği ve gerçekleşeceği dikkate alındığında "Toplanmış olanlar" anlamını içeren "Hazirun" kelimesi, 6 sayısı ve 6. ayın ismi olan "Haziran" kelimesi arasında okült bir ilinti olduğu izlenimi oluşmaktadır. Ayrıca bu ayette yer alan "Cemiun" kelimesi de "Topluluk, Toplanmış olanlar" anlamını taşımaktadır.

( * 75/9 - Ve cumi'aş şemsu vel kameru ( Ve Güneş ve Ay toplandığında, ) ... ( Güneş tutulmasından bahsedilen ayettir. )

En'am suresinin 99. ayetinde ise "Hadıran" ( Yeşillenmiş olan, Hazırlanmış olan ) kelimesi yer almaktadır.

6/99 - Ve hüvellezi enzele mines semai maa fe ahracna bihı nebate külli şey'in fe ahracna minhü HADIRAN nuhricü minhü habben müterakiba ve minen nahli min tal'iha kınvanün daniyetün ve cennatin min a'nabin vez zeytune ver rummane müştebihen ve ğayra müteşabih ünzuru ila semerihı iza esmera ve yen'ıh inne fı zaliküm le ayatin li kavmin yü'minun

( Ve gökten suyu indiren O'dur. Böylece onunla her çeşit bitkiyi çıkardık, ondan YEŞİLLİK çıkardık, ondan da birbiri üzerine binmiş tohum taneleri, tomurcuğundan salkımlar sarkan hurmalar ve üzümden, zeytinden ve nardan benzer ve benzer olmayan bahçeler çıkarırız. Meyvelendikleri zaman meyvelerine ve olgunlaşmalarına bakın. Bunlarda inanan kavim için ayetler vardır. )

"Hadıran" kelimesinin yer aldığı bu ayetin sure numarası 6 olup, ayrıca ayetin kodunun ( 6/99 ) nümerolojik değeri de yine 6 sayısını ( 6+9+9 = 24 ... 2+4 = 6 ) vermektedir.

Allahü Teala'nın gökleri ve yeri 6 günde yaratmış olması yani "hazırlamış" olması da "Hazirun" ve "6" sayısı açısından ilinti arzetmektedir.

7/54 - İnne rabbekümüllahüllezı halekas semavati vel erda fı sitteti eyyamin ...... ( Kesinlikle Rab’biniz Allah, gökleri ve yeri altı günde yarattı. ..... )

Not: Kaynaklarda "Haziran" kelimesinin kökenine ilişkin verilen bilgilerin yeterli analitik, etimolojik ve semantik derinliği yansıtmadığı izlenimi oluşmaktadır. Kaynaklardaki açıklama şu cümleden ibarettir. "Süryanicede hazuran kökünden gelir ve sıcak anlamını taşır. Bu ay için sıcakların başladığı zaman anlamında kullanılmıştır."







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder