4 Haziran 2020 Perşembe

Vektör

"Vektör" ( Vector ) veya "Yöney", sayısal büyüklüğü ve birimi yanında, skaler niceliklerden farklı olarak yönü de olan nicelik" olarak tanımlanmaktadır. Hız, kuvvet, ivme ve ağırlık kavramları da birer vektörel nicelik olarak bilinmektedir.

Vektörler, bir koordinat sisteminde "konum belirlemek" için de kullanılmaktadır. Yani vektörler "Bulma" işlemi için kullanılmaktadır.

Vektör kelimesinin kökeninin Latince'deki "Vehere"* ( Taşımak, Bir yöne aktarmak, Göndermek ) kelimesinden kaynaklandığı bilinmektedir. ( "Vehicle" ( Araç, Taşıt ) kelimesi de aynı köktendir. ) ( * "H" harfi gırtlaktan telaffuz edildiğinde "K" sesi cıkmaktadır. )

Arapça'daki "Vecd" ( Bulmak ) kelimesi de hem semantik, hem de fonetik açıdan "Vector" kelimesinin kökü olan "Vect" kelimesiyle uyum arzetmektedir. ( Vect kelimesi "Vect" kökü ve "or" ( -ci ) ekinden oluşmaktadır. Böylelikle "Vector" kelimesi "Bulucu / Buldurucu" anlamına gelmektedir. ) ( "C" harfi batı dillerinde "K" olarak telaffuz edilebilmektedir. )

18/86 - Hatta iza belağa mağribeş şemsi VECEDEha tağrubü fı aynin hamietin ve vecede ındeha kavma kulna ya zel karneyni imma en tüazzibe ve imma en tettehıze fıhim husna

( Nihayet Güneş’in battığı yere vardığında, onu kara balçık pınarı içinde batarken BULDU. Onun indinde kavim buldu. "Ey Zülkarneyn, iki boynuzlu, ya azap edersin ve ya da onlar hakkında güzellik edinirsin." dedik. )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder